Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Obnova třešňového sadu se zaměstnanci společnosti SYNTHOS Kralupy, a.s.

Obnova třešňového sadu se zaměstnanci společnosti SYNTHOS Kralupy, a.s.



Vyvěšeno: 30. 10. 2023
Sejmuto:
Evidenční číslo: 90-2023

synthos.jpgObnova třešňového sadu se zaměstnanci společnosti SYNTHOS Kralupy, a.s.

V městské části Lobeček, nedaleko parku Čtyř ročních období v Kralupech nad Vltavou, přibylo celkem pět ovocných stromů. Na jejich výsadbě se podíleli zaměstnanci společnosti SYNTHOS Kralupy, a.s., ruku k dílu přiložily ale i jejich děti.

Ve čtvrtek 26. října 2023 se konala naše poslední letošní výsadba stromů, kterou jsme obnovili třešňový sad nedaleko parku Čtyř ročních období v Lobečku. Bylo nám ctí tuto výsadbu svěřit do rukou zaměstnanců SYNTHOS Kralupy, a.s. a jejich ratolestí.

Výsadbu spolu s námi prováděl opět p. Málek z ČSOP, který si pro zúčastněné připravil hned v úvodu dendrologickou „poznávačku“. Stromečků v ní bylo opravdu hodně, ale dětem se podařilo uhodnout skoro všechny druhy.

20231026_143938.jpgPoté se už přistoupilo k výsadbě samotné. Pan Málek přítomným vysvětlil, jak se strom správně sází, např. jak by měla být jáma hluboká a široká. Výsadbu pak plně ovládly děti – třešně důkladně zahrnuly zeminou, zalily a zahnojily. Nebýt těch nejmenších, sad by se určitě tak kvalitně nevysadil.

Celkem bylo vysazeno pět vzrostlých třešní, které by měly začít plodit za cca pět let. Část třešní nahradila původní výsadbu, která nevydržela kombinaci vysokých teplot a malých úhrnů srážek v předchozích letech. Aby třešně dobře prospívaly budou k nim v jarních měsících instalovány zavlažovací vaky.

Po výsadbě naše akce nekončila, dobrá práce byla odměněna vydatnou dobrotou. Za odvedenou práci se opékaly buřty. Kdo ještě nebyl hladoví, mohl se pokusit splnit úkoly, které jsme pro zaměstnance a jejich děti připravili.

Děkujeme za skvěle odvedenou práci, a to především těm nejmenším pomocníkům. Jsme vděční, že roste nová generace dětí, kterým není lhostejná příroda.

Video z akce - zde.

Děkujeme za podporu společnosti SYNTHOS Kralupy, a.s. díky jejíž podpoře mohla akce proběhnout.

logo Synthos_male.jpg

 

 


Ekologické centrum Kralupy nad Vltavou
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: archiv ekocentra


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 30. 10. 2023 8:51