Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Jarní bylinky najdeme všude kolem nás

Jarní bylinky najdeme všude kolem nás



Vyvěšeno: 3. 4. 2024
Sejmuto:
Evidenční číslo: 13-2024

lungwort-2221057_640.jpgJarní bylinky najdeme všude kolem nás

Máme tu duben, jaro vystřídalo zimu, luka, pole a remízky se začínají zabarvovat do všech možných barev. Sluníčko nabírá na síle, nastává čas pro sběr prvních jarních bylinek. Již naše prababičky tvrdily, že na každé trápení se najde vhodná bylinka. Právě teď, na jaře jich kolem cest najdete spousty. Kde a které bylinky hledat, se dozvíte v článku.

Sluneční paprsky v posledních dnech nabývají na síle a ze země se začínají vytahovat první jarní bylinky. Mají největší sílu, vždyť tyto malé výhonky musí prorazit zeminu a prodrat se ke slunci. Na jaře všechno pučí, raší. Na začátku dubna je kolem nás obrovská hojnost bylin. Bršlice, mladé kopřivy a pampelišky jsou bylinky, které vídáme nejčastěji. Při pozorné procházce uvidíme velmi často kolem cesty nebo na louce sedmikrásku, podběl, prvosenku, medvědí česnek, ale i méně známý popenec či plicník lékařský. Pro mnohé lidi plevel, a díky tomu tyto bylinky rostou opravdu všude, kde lidská ruka nepleje. Bylinky najdete opravdu všude – na horských loukách, pasekách, ve světlých lužních lesích, na březích vod, v zahradách, parcích a ovocných sadech.

Například stačí pár slunečných dnů a v trávě vykouknou sedmikrásky chudobky. Kromě toho, že můžete květy sedmikrásek ozdobit saláty a polévky, můžete si i květy sedmikrásek nasušit a uchovat na tmavém místě. Sedmikrásky vypadají usušené nádherně a přidat je můžete i do koupelových směsí. Aktivní látky v sedmikráskách působí močopudně, podporují pocení a čistí krev. Pozitivně působí na činnost jater a žlučníku, pomáhají i s kožními potížemi, dnou a artritidou.

Během dubna můžete také sbírat další byliny, které vám jaro přinese. Sbírají se listy olše lepkavé, které působí proti průjmu, nachlazení a jako kloktadlo při zánětech horních cest dýchacích. Dále je možné sbírat lístky břízy, fialky či kuklíku, jehož usušené kořeny se dříve používaly místo hřebíčku. Na lukách najdete také koberce žlutých květů orseje jarního. Jeho mladé lístky se dají jíst jen před rozkvětem. Hlízky orseje se dají použít na výrobu mastiček na hemeroidy a naši předkové je používali jako náhradu pšenice v době hladomoru. Hlízám orseje dokonce přezdívali „nebeská pšenice“.

Jaro je v plném proudu, a tak si nenechte ujít první léčivé rostliny, které v dubnu už směle vykukují na svět. Při procházce jarní krajinou se zkuste porozhlédnout a nějaké bylinky posbírat. Sílu jarních bylinek můžete využít jak za syrova – přidáním třeba do smoothie nebo nasekané na namazaný chléb či přidáním do zeleninového salátu. Nebo si z nich můžete doma vyzkoušet uvařit jarní zelenou polévku našich předků. Stačí vyhledat a natrhat mladou kopřivu, pampelišku, orsej, bršlici, řebříček, jitrocel, popenec, sedmikrásku nebo medvědí česnek. Byliny si vyberte podle své chuti a aktuálního růstu. Postup je velmi jednoduchý. Na másle zpěníte cibulku, zasypete moukou a vytvoříte jíšku. Zalijete zeleninovým vývarem, osolíte, přidáte bylinky, chvilku povaříte a nakonec rozmixujete. Můžete dochutit vajíčkem. Pokud máte strach, že bylinku zaměníte, lze si na internetu najít mnoho videí o bylinkách anebo si přidat aplikaci do mobilu například „Léčivé byliny“.

A nakonec pár tipů jak a kdy bylinky sbírat. Bylinky sbíráme za sucha, při slunečním dni. Vyhýbáme se dešti i mokru. Bylinky užíváme čerstvé a čisté. Snažíme se bylinky neoplachovat, proto je vhodné je sbírat v čistém prostředí. Sbíráme vždy jen takové množství, které zkonzumujeme. Příští jaro nám příroda nadělí bylinky nové.

Iveta Mrkáčková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: pixabay.com

Zdroje:

https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/lecive-bylinky-zuzana-martinkova-bylinkarka-energie-bylin.A190729_155308_zdravi_jup
Jarní bylinky: Sběr začíná. Co která léčí a jak je poznat? – Abecedazahrady.cz (dama.cz)
Vydejte se do přírody a nasbírejte si první jarní byliny - ČeskoZdravě.cz (ceskozdrave.cz)


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 2. 04. 2024 13:08