Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Sázení s novými Patrony

Sázení s novými Patrony



Vyvěšeno: 18. 10. 2023
Sejmuto:
Evidenční číslo: 88-2023

IMG_9191.jpgSázení s novými Patrony

V pondělí 16. října 2023 proběhla letošní předposlední „sázecí“ akce. Tentokráte jsme si na pomoc přizvali čtvrťáky z mikovické základní školy a připravili jsem pro ně opravdu zajímavý program. Díky podpoře společnosti MERO ČR, a.s. jsme opět vysadili stromy a zároveň jsme mikovickou školu přivítali v projektu Kralupy – čisté město, jakožto 11. Patrona.

Projekt Kralupy – čisté město slaví v letošním roce 15 let. Za tu dobu se do projektu zapojilo 10 organizací (školní kolektivy, spolky). Hlavní myšlenkou projektu je podnítit zájem místních obyvatel o životní prostředí v bezprostřední blízkosti jejich bydliště, cílí především na tu nejmladší generaci. Každý Patron přijatý do projektu má svěřenou lokalitu ve městě, ve které probíhají např. úklidové akce, výsadby stromů atd. Za dobu trvání projektu se podařilo skoro u všech Patronů tento cíl splnit, nejinak tomu bylo u 11. Patrona – ZŠ 28. října 182 (ZŠ Mikovice), který si zvolil za svou lokalitu park pod Macalákem.

Jsme velmi rádi, že i po tolika letech trvání projektu se nám daří stále přijímat nové zájemce, proto jsme si pro ty mikovické připravili opravdu bohatý program – úklid, sázení hrušní a samozřejmě naše aktivity.

IMG_9217.jpgPo přivítání žáků následovalo krátké proškolení preventistů Městské policie o bezpečném sběru odpadu, poté se žáci vydali uklízet. Poklidili lokalitu kolem školy a cyklostezku v lokalitě Macalák. Za krátkou dobu se podařilo nasbírat dva pytle odpadu – převažovaly obaly od potravin, nedopalky, papírové kapesníky, plechovky i kusy oblečení.

Poté Patrony čekala výsadba, což bylo hlavním cílem našeho programu. Žáci za pomoci p. Málka z ČSOP vysadili a důkladně zalili dvě vzrostlé hrušně, které doplnily stávající veřejný sad. Stromy byly opatřeny i pletivem kvůli ochraně před okusem zvěře; věříme, že se stromy ujmou a až zesílí budou nést sladké plody nejen Patronům.

Na místě výsadby na žáky nečekala pouze práce, ale i aktivity našeho ekocentra na téma stromů i odpadů. Žáci poznávali a hledali stromy podle listů, zkusili si změřit výšku stromu či správně odpad roztřídit. Za dobře odvedenou práci dostali malé odměny a také Certifikát dobrého Patrona.

Děkujeme společnosti MERO ČR, a.s. díky jejíž podpoře mohla akce proběhnout.

264.jpg

 

 

 

Ekologické centrum Kralupy nad Vltavou
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: archiv ekocentra


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 18. 10. 2023 8:43