Změna ročního období je často spojena se změnou životního rytmu každého z nás. Zkracování dne, nebo nedostatek slunečního svitu spojeného s příchodem podzimu a zimy může zapříčinit i oslabení imunitního systému. Abychom se připravili na nadcházející období, je dobré tělo podpořit kvalitní stravou. Pomoci si můžeme řadou potravin, nebo kořením. Co tedy v tomto období zařadit do potravinové „lékárničky“?
Řepa obecná
Řepa se pěstuje lokálně a její sklizeň probíhá v průběhu podzimu. Tato kořenová zelenina je bohatým zdrojem vitamínu C, významného antioxidantu, který posiluje imunitní systém a předchází astmatu. Mnohdy je v řepě obsaženo více vitamínu C, než v citrusech. Obsahuje také velké množství draslíku, který uvolňuje cévy, snižuje krevní tlak a působí jako prevence vzniku mrtvice, dále se pyšní i obsahem železa, které dokáže předcházet anemii. Šťáva z řepy ale také podporuje výkon u sportovců a v minulosti byla brána jako afrodiziakum.
Řepa se dá i se svými listy jíst syrová, nakládaná - či třeba pečená s olejem a kořením. Zkusit by ji měli ale i milovníci čokolády, řepou můžeme obohatit čokoládové moučníky, kterým dodá na vláčnosti.
Recept na čokoládový moučník s červenou řepou
Řepu nastrouháme, vejce vyšleháme s cukrem, kakaem a olejem do pěny. Vmícháme nastrouhanou řepu. K této směsi prosejeme mouku a kypřící prášek. Nakonec nalámeme čokoládu a celé důkladně promícháme. Přemístíme na menší plech s pečícím papírem a pečeme na 180 stupňů, cca 20 min.
Kvašená zelenina a trávení
Ne nadarmo se říká, že imunita začíná v našich střevech. V rámci střevní mikroflóry se často setkáváme s pojmy prebiotika a probiotika. Jako prebiotika označujeme nerozpustnou vlákninu – nestravitelnou část potravy sloužící k energii a množení střevních bakterií, které jsou pro střevní mikrobiom dobré. Vlákninu obsahují celozrnné výrobky, ovocné slupky a zelenina. Probiotika jsou naopak mikroorganismy ve střevech, které tvoří zdravou střevní mikroflóru. Mezi probiotika řadíme právě produkty mléčného kvašení – kvašená zelenina, jogurty, nebo nápoj kombucha. Kvašená zelenina je mimo jiné i přirozeným zdrojem vitamínu C, který, jak už je výše zmíněno, přispívá k budování silného imunitního systému.
Recept na kvašenou zeleninu
Zeleninu nakrouháme, popřípadě nakrájíme na měsíčky a vložíme do nádoby. Pečlivě ji prosolíme a necháme půl hodiny odstát. Mezi tím si připravíme nádobu, ve které budeme kvasit. Z odleželé zeleniny vymačkáme přebytečnou vodu a po malých částech pěchujeme do zavařovací nádoby. Nyní musíme celou směs zatížit nejlépe další menší skleněnou nádobou, která se vejde do hrdla zavařovací sklenice. Tu pak přikryjeme talířkem a zatížíme třeba těžkým kamenem - či knihou. Takto necháme stát několik dnů, až týden.
Indický šafrán
Indický šafrán neboli kurkuma je známá přísada kari koření, kterému dodává charakteristickou žlutou barvu. Koření se získává z podzemních stonků, které jsou svým vzhledem podobné zázvoru, nebo kosatci. Stonky se poté suší a drtí na jemný prášek. Kurkumin, obsažený v šafránu, má výrazné antioxidační účinky a v řadě studií se dozvídáme, že dokáže bojovat i proti rakovinovému bujení. Podporuje normální funkci jater, které se zasluhují filtrací krve, tedy očistou celého těla. Nevýhodou je jeho špatná vstřebatelnost. Dokáže se ale výrazně podpořit černým pepřem. Kromě kari koření jsou i jiné způsoby, jak kurkumu zařadit do denních rituálů, můžeme vyzkoušet zahřívací „zlaté mléko“.
Recept na „zlaté mléko“
Mléko přelijeme do kastrůlku a vsypeme i koření s vanilkovým extraktem. Přivedeme k varu a poté hned sundáme z plotny. Dle preferencí každého z nás můžeme přisladit. Podáváme teplé.
Příjemné zahřátí v chladných dnech přeje
Alena Hubáčková
Ekologické centrum Kralupy nad Vltavou
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most
Zdroje:
https://www.countrylife.cz/kvasena-zelenina-pickles
https://www.zelene-zdravicko.cz/blog/cervena-repa/
https://www.awashop.cz/uzasne-prinosy-cervene-repy-p11013/
https://www.lekarna.cz/clanek/zazracny-kurkumin-v-ajurvede/
https://www.fitness007.cz/blog/kurkuma-a-jeji-ucinky-na-zdravi/
https://www.fitness007.cz/blog/co-jsou-to-probiotika-prebiotika-a-synbiotika-nejlepsi-probioticke-potraviny/
tř. Budovatelů 2830/3, 434 01 Most
Po - Pá: 6.30 - 14.30