Kvalita ovzduší

Praha 6-Břevnov
Praha 4-Chodov
Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 10-Průmyslová
Praha 5-Řeporyje
Praha 10-Šrobárova
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Kralupy nad Vltavou-sportoviště
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Praha 7-Holešovice
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Který typ nápojových obalů je optimální z hlediska životního prostředí?

Který typ nápojových obalů je optimální z hlediska životního prostředí?



Vyvěšeno: 28. 9. 2021
Sejmuto:
Evidenční číslo: 40-2021

plechovka.jpgKterý typ nápojových obalů je optimální z hlediska životního prostředí?

Nejlepší obal je žádný obal, kvalita vody ve vodovodním kohoutku je většinou lepší nebo stejná jako u vody balené. Komu vadí chlór, může si vodu nechat odstát v karafě, ve džbánu nebo použije filtrační konvici, kterých je na trhu mnoho. Víte, který typ nápojových obalů svou výrobou a životností zatěžuje nejvíce životní prostředí?


Vždy bychom měli upřednostňovat obaly s vícenásobným, opakujícím se použitím. Každý z jednotlivých typů nápojových obalů má své výhody i nevýhody. Jak z hlediska spotřeby surovin, energie a vody spotřebované při jeho výrobě. Musíme zde počítat se spotřebou ropy, s emisemi CO2, SO2, znečištěním vody tuhými odpady a spotřebou dřeva. Některé studie dokazují, že i při dojezdové vzdálenosti 300 km je používání vratné skleněné lahve 2,5krát méně škodlivé než používání PET lahví na jedno použití. Konkrétně se při používání vratných skleněných lahví použije více dřeva (na palety) a více se znečistí voda (při vymývání lahví). Naopak při používání PET lahví se spotřebuje více energetických surovin, vyprodukuje se více tuhého odpadu a do ovzduší se dostává více emisí.

PET láhve

PET neboli polyetyléntereftalát, je vyráběn z ropy a zemního plynu, tedy neobnovitelných surovin. Plasty jsou z hlediska spotřebitele výhodné zejména pro svou nízkou hmotnost. Problematická je ovšem jejich recyklovatelnost. Jejich recyklace je možná pouze na méně hodnotný materiál, tedy ne na novou láhev. Odpad z PET lahví se využívá na textilní stříž, izolační materiál anebo na výlisky ze směsných plastů. V obou případech jde o tzv. downcycling, proces, při kterém se postupně snižuje kvalita suroviny a nevzniká výrobek v původní kvalitě.

Zálohované PET láhve

Firmy Košík.cz a Mattoni začaly testovat v Česku tolik diskutované zálohování PET lahví. Zákazníci teď mohou u on-line prodejce zakoupit plastové láhve zálohované třemi korunami. Vratné ovšem nejsou všechny "petky" od Mattoni, ale pouze ty ze speciální edice z 80% recyklovatelného PETu. Láhve, které lidé vrátí, zamíří k opakované recyklaci.

Nápojové kartony

Nápojové kartony jsou nejčastěji používány na ovocné šťávy a mléko živočišné i rostlinné. Podobně jako plasty jsou pro spotřebitele oblíbené pro svou nízkou hmotnost a skladnost. Při dopravě se jich do stejného prostoru vejde více. Z hlediska životního prostředí je problematické jejich složení. Jsou vyrobeny z několika vrstev (papírové lepenky, polyethylenu a často i hliníkové fólie). To značně znesnadňuje jejich recyklaci. Technologie k recyklaci je v ČR zavedena, ale využití recyklovaného materiálu je omezené (nábytek, stavební prvky aj.). Největší množství pevného odpadu je vyprodukováno v rámci životního cyklu kompozitních obalů.

Proces recyklace nápojového kartonu

Nápojové kartony nejprve projdou vířivým rozvlákněním, jímž jsou původní celulózová vlákna opět rozvolněna a z vlákniny se znovu vyrábí papír a lepenka. Základem úspěšného rozvláknění je materiálová čistota, u vytříděných nápojových kartonů by nemělo být znečištění větší než 10 %. Rozvlákňovač umožňuje odstranit zbytky hliníkových fólií, tiskařských barev, bláta, písku, kovového odpadu a jiných cizorodých látek. Vířivým rozvlákněním se získá z nápojových kartonů 70-90 % celulózových vláken. Zbytky vrstev, jako jsou hliníková fólie a polyetylen, jsou běžně spalovány v papírnách při výrobě páry. Ta je zpravidla využita při sušení buničiny, někdy však i při výrobě elektrické energie pro potřeby rozvlákňovacího procesu.

Druhým způsobem zpracovaní je výroba stavebních desek - slisované vrstvené obaly se drtí na malé fragmenty na drtícím zařízení, následuje jejich rovnoměrné rozsypání do formy a lisování pomocí teploty a tlaku. Při působení tlaku a teploty dochází k prolisování materiálu a díky roztavenému PE ke spojení vláken s folií. Desky jsou svým vzhledem podobné sádrokartonu. Pokud chceme z desek vytvořit izolační panel, přidává se mezi ně i příslušná vrstva pěnového polystyrenu – vzniká tak sendvičový panel.

Hliníkové plechovky

Hliník je energeticky velmi náročnou surovinou a při jeho výrobě vzniká velké množství toxického odpadu. Tyto důvody by měli stačit k tomu, abychom se nápojům v hliníkových plechovkách co nejvíce vyhýbali! Hliník se získává z rudy - bauxitu, těženého převážně v rozvojových zemích. Na jeden kilogram hliníku je potřeba čtyř kilogramů bauxitu. Běžný hliník (dráty, tyče, silnostěnný plech) vykupují sběrny, přetavením za vysoké teploty se zpracuje na nové výrobky. Problém je s tenkostěnným hliníkem - alobalem, nápojovými plechovkami, víčky od jogurtů apod. Tento tenkostěnný hliník totiž v tavící peci shoří, nelze ho běžnou cestou recyklovat. Proto se z něj vyrábí buď ingoty do tavných pecí na železo (zde shoří jako redukční činidlo) nebo se zpracovává na základ práškových barev. Opět nejde o recyklaci, ale downcycling, snižuje se hodnota suroviny. Životní cyklus hliníkových plechovek spotřebovává nejvíce energie a je nejvyšším producentem nebezpečného odpadu.

Skleněné láhve

Oproti tomu sklo je neomezeně recyklovatelný materiál, vyrobený z tuzemského sklářského písku, vápence a znělce. Střepy rozbitých skleněných lahví při přidání do sklářského kmene snižují energetickou náročnost tavení stejně jako spotřebu primárních surovin. Kvalita lahve vyrobené z primárních či druhotných surovin se v podstatě neliší. Ve výrobě lze použít až 90 % střepů (v ČR obvykle kolem 50 %). Při třídění skla je nutné dát velký pozor na čistotu. Důležité je také zvlášť třídit sklo bílé a barevné. Nevýhodou skla je jeho hmotnost. Z ekologického hlediska jsou tedy pro sklo značně nevýhodné velké dopravní vzdálenosti (více než 400 km od místa výroby do místa spotřeby). Nejvyšší spotřeba vody je spojena s životním cyklem nevratných skleněných obalů. Nevratné skleněné obaly mají nejvyšší potenciální dopad na globální oteplování a acidifikaci. Ve vratných lahvích se nyní prodává převážně pivo, minerálky v malých objemech do restaurací a některé minerálky a mošty.

Pivní láhev je nádoba určená na dlouhodobé skladování piva. Skleněné pivní láhve jsou, stejně jako skleněné láhve pro jiné nápoje, obvykle uzavírány kovovým korunkovým uzávěrem s plastovým či korkovým těsněním, historické skleněné láhve měly kovovo-porcelánové třmenové uzávěry, k nimž se někteří výrobci u lepších piv vracejí. Vratné lahve slouží pro opakované plnění a distribuci. V průměru se použijí 8 až 10krát. Když dojde k nadměrnému opotřebení, což odhalí specialisté při skenování, vyřadí je a následuje odvoz do skláren k recyklaci.

A co takhle Vratné láhve

Na e-shopu si vyberte a vložte do košíku dobroty ve Vratných lahvích, na které máte chuť nebo které vám doma chybí, automaticky se vám při první objednávce vytvoří zákaznický účet. K ceně potravin se připočte vratná záloha 10 Kč za každou lahev a 50 Kč za šuplík Vratného boxu. Vratné lahve vám doručí ve speciálním Vratném boxu prostřednictvím Zásilkovny. Svým nákupem jste planetu ušetřili hned několika jednorázových obalů. Nasbírané kredity použijete na e-shopu na další nákup nebo dáte vědět a oni vám peníze vyplatí na bankovní účet. Jednoduše nakoupíte oblíbené produkty a doma je uklidíte do spíže. Žádné přesypávání potravin a vynášení prázdných sáčků do tříděného odpadu. Stejně jako vracíte pivní lahve, vrátíte i vratné lahve. Jednotlivé lahve můžete vrátit také na některém z odběrných míst. Díky unikátnímu kódu vědí, že box patřil právě vám. Přepočítají vrácené lahve a všechny zálohy vám připíší na zákaznický účet na e-shopu v podobě kreditů, které použijete na další nákup.

Jak se říká, vždy volím menší zlo. Vyhýbám se nápojovým kartonům a hliníkovým plechovkám.

Pokud použiji nevratné plastové láhve, třídím, a před vhozením do kontejneru je maximálně slisuji, šetřím tak objem vyvážené popelnice. Myslete i vy nejen na svoje potřeby a pohodlí, ale i na planetu a zkuste třeba Vratné láhve.

Monika Haňurová
Ekologické centrum Kralupy n/Vltavou

Foto: pixabay.com

Zdroje:

Který typ obalů je optimální z hlediska životního prostředí? – ekoporadna.cz - Wiki
https://www.veronica.cz/poradna-v-casopise-veronica?i=120
kamsnapojacem
https://vratne-lahve.cz/odber/
https://www.zalohujme.cz/
https://zlin.rozhlas.cz/vratne-pivni-lahve-se-vraceji-na-vysluni-a-bude-jich-pribyvat-8516591
https://zpravy.aktualne.cz/finance/nakupovani/vratne-lahve/r~4ae11822305a11eab259ac1f6b220ee8/
https://www.mattoni.cz/z-lahve-bude-lahev
https://www.estav.cz/cz/3363.napojove-kartony-recykluji-se-i-do-podoby-stavebniho-materialu


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 28. 09. 2021 12:53