Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Tradiční akce projektu Kralupy čisté město - Ukliďme Česko se ZŠ Jodlova

Tradiční akce projektu Kralupy čisté město - Ukliďme Česko se ZŠ Jodlova



Vyvěšeno: 5. 10. 2021
Sejmuto:
Evidenční číslo: 43-2021

IMG_20210924_090940.jpgTradiční akce projektu Kralupy čisté město - Ukliďme Česko se ZŠ Jodlova

V pátek 24. 9. 2021 se v Kralupech n/Vlt. uskutečnila již tradiční „úklidovka“ se ZŠ Jodlova. Akce byla realizována v rámci celonárodní akce Ukliďme Česko a zúčastnilo se jí společně s ekocentrem 25 dětí a 15 dospělých.

Do akce ekocentra se již po několikáté aktivně zapojily děti se ZŠ Jodlova. Po přivítání a poučení o bezpečnosti jsme si rozdali ochranné rukavice a pytle a společně vyrazili na úklid, směrem k řece Vltavě, na palouček pod I-cafem. Už cestou jsme sbírali menší odpadky, hlavně cigaretové nedopalky, na které ve městě bohužel stále narážíme.

Na místě u řeky Vltavy lektorky ekocentra děti vyzkoušely ze znalostí o třídění odpadu a také doby rozkladu různých druhů odpadků, např. papírových kapesníků nebo slupek od pomerančů. Po kvízu už následoval samotný úklid. Celkem se zde nasbíralo 7 plných pytlů odpadků. Převládaly PET láhve, plechovky od nápojů, sáčky, polystyren, železné dráty, ale našel se zde i starý koberec. Člověk nevěřícně kouká, co jsou někteří spoluobčané schopni do přírody zahodit.

IMG_20210924_091301.jpgDále jsme pokračovali cestou podél řeky Vltavy pod sídliště Cukrovar. Cestou děti nasbíraly další 3 pytle odpadků a našla se zde i autobaterie a dvě injekční stříkačky. Místo vždy označil, zajistil a nahlásil na služebnu asistent MěP, pan Charous.

Na zelené ploše za plaveckým bazénem a sportovní halou na Cukrovaru na děti čekalo překvapení a odměna v podobě HZSP Synthos. Hasiči dětem ukázali zásahovou techniku a zodpověděli všechny dotazy. Děti si postupně vyzkoušely hašení vodou, a kdo chtěl, mohl se podívat i do zásahového vozu nebo si na záda nechal nasadit bombu se vzduchem, kterou hasiči nosí při zásahu. Na závěr děti obdržely sladkou drobnost, omalovánky a taštičku s logem projektu Kralupy – čisté město.

Úklidová akce se opět vydařila, počasí nám přálo. Celkem jsme nasbírali 10 plných pytlů odpadků, jednu autobaterii a 2 injekční stříkačky, které jsme nahlásili místní hlídce MěP.

Velký dík patří všem zúčastněným úklidové akce – především dětem a pedagogům, hasičům z HZSP Synthos, tak i TSM Kralupy za likvidaci nasbíraného odpadu. Věřme, že ho v přírodě kolem nás budeme nalézat stále méně a méně!

Monika Haňurová
Ekologické centrum Kralupy n/Vltavou

Foto: archiv ECK


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 5. 10. 2021 7:29