Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Skauti mají svůj strom na Hostibejku

Skauti mají svůj strom na Hostibejku



Vyvěšeno: 15. 10. 2021
Sejmuto:
Evidenční číslo: 46-2021

IMG_20211001_160741.jpgSkauti mají svůj strom na Hostibejku

Ekologické centrum Kralupy nad Vltavou uspořádalo pro místní Skautské středisko Střelka výsadbu stromu za pomoci členů místní organizace ČSOP. Akce se uskutečnila v rámci projektu Kralupy – čisté město v pátek 1. října na vrchu Hostibejk.

Každý pátek se na Hostibejku schází na schůzku mladí junáci ve věku 6 – 11let pod vedením Ondřeje Hardta. Bylo tomu tak i 1. října, kdy na oddíl Vlčat na místě schůzky čekaly lektorky z Ekologického centra a zástupci z místní pobočky ČSOP, kteří připravili pro děti ukázku některých našich stromů a keřů.

Po přivítání a úvodním slovu se ujal slova pan Málek a vyzkoušel malé chlapce ze znalostí listnáčů a jehličnanů. U mnoha ukázek chlapci věděli, o jaký keř či strom se jedná, ale dozvěděli se o něm i další zajímavosti. Poté následovala samotná výsadba stromu – lípy, při které někteří hoši opravdu aktivně pomáhali. Jak při práci s hlínou a drny, tak s řezáním latěk, zasypáním stromu, se zálivkou a mulčem. Po dobré práci proběhlo vyfocení oddílu s novým stromem a pokračovalo se dál s ekoaktivitami.

IMG_20211001_171706.jpgLektorky ekocentra probrali s chlapci téma odpadů v přírodě. Využily k tomu pomůcku - dobu rozkladu odpadků, poté následovala Kimova hra s odpadky. Kam který druh odpadu patří? Kam se vrací staré léky nebo jak dlouho trvá, než se rozloží plechovka pohozená v trávě? To byli otázky, na které chlapci šikovně odpovídali. Poté se přešlo na téma voda, při kterém malí vlčáci vyplnili kvízy, přesmyčky a osmisměrku o vodě.

Na samotný závěr dostal každý sladkou odměnu a tašku s logem tohoto projektu. Věříme, že se chlapcům takto strávené odpoledne líbilo, a že se budou o svůj strom starat, kontrolovat a v horkých letních měsících mu dodají vláhu.

Děkujeme městu Kralupy za finanční podporu, díky níž se můžeme setkávat s mladými lidmi a předávat jim informace o ekologii a vysazovat s nimi nové stromy v místě našeho působení.

Monika Haňurová, Jana Krátká
Ekologické centrum Kralupy n/Vltavou

Projekt "Kralupy - čisté město" byl pro rok 2021 finančně podpořen městem Kralupy nad Vltavou v rámci zájmové dotace.


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 15. 10. 2021 11:17