Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > BezObalu

BezObalu



Vyvěšeno: 7. 2. 2022
Sejmuto:
Evidenční číslo: 07-2022

bezobalu.jpgBezObalu

Připravujete si rádi jídlo z kvalitních surovin? A uvědomujete si, že mimo potravin si domů z obchodu přinesete zároveň i množství obalů, z kterých se hned stane odpad? Přijde vám to už zbytečné, zatěžující vás i planetu? Tak to jste právě ti praví, kteří se mohou inspirovat Zero Waste trendem.  Životním stylem, který v poslední době oslovuje stále více lidí po celém světě, a který má za cíl jednu jedinou věc a tím je nulový odpad.

U nás v Česku šíří koncept Zero Waste – tedy předcházení vzniku odpadu – nezisková organizace Bezobalu. Inspirací jim byla kniha Domácnost bez odpadu od autorky Bei Johnson, která se už od roku 2008 snaží žít tak, aby její domácnost (4 lidé + pes) vyprodukovala pouze jednu litrovou zavařovací sklenici odpadu za rok. Podařilo se jí – přednáškovou činností, blogem a knihou rozpohybovat celosvětové Zero Waste hnutí za život bez odpadu. Autorka ukazuje, že tento životní styl nemusí být komplikovaný, že může mít šmrnc, zdravotní benefity a v neposlední řadě přináší i časové a finanční úspory.

Bea je držitelkou hlavního ocenění mezinárodní soutěže The Green Awards. Na svých stránkách vytvořila aplikaci zerowastehome, která na celém světě mapuje místa, kde lze nakupovat bezobalově. Přináší zároveň nespočet receptů na domácí výrobu čehokoliv. Dále návody jak přistupovat k Vánocům, Valentýnu a dalším dnes nezřídka spotřebním svátkům, kniha je doplněna i o české reálie. Pro mnohé z nás ve střední Evropě je to znovu-objevováním toho, v čem mnozí z nás vyrůstali. Prostě takový komplexní manuál, kterak dosáhnout bezodpadové nebo méně odpadové domácnosti. Chce vás podnítit k tomu, abyste si nulový odpad stanovili jako idealistický cíl, ke kterému se budete chtít co nejvíc přiblížit. Pomůže vám k tomu dodržování pěti R.

5 R:

  • REFUSE – ODMÍTNOUT
  • REDUCE – OMEZIT
  • REUSE – OPAKOVANĚ POUŽÍT
  • RECYCLE – RECYKLOVAT
  • ROT – KOMPOSTOVAT

Přesně v tomto pořadí vzniká obrácená pyramida, síto, podle kterého, budete-li postupovat, žijete Zero Waste. Idea je prostá, praxe je těžší, avšak nadšenců stále přibývá, a to nejen ze strany nakupujících, ale především prodávajících, kteří chtějí uspokojit poptávku.

Kam tedy vyrazit pro zboží bez obalu?

Po celé republice se otevírají nové a nové obchůdky (např. v Brně, v Olomouci, v Ostravě). V Praze můžete navštívit tři prodejny Nebaleno – kde naleznete jak bezobalovou eko drogerii a kosmetiku, tak i potraviny. Nebo můžete nakoupit ve třech obchodech BEZOBALU . První samoobslužnou prodejnu a školící centrum najdete v ulici Radhošťská 2278/1, Praha Vinohrady, druhá samoobslužná prodejna BEZOBALU je v ulici Pod Kaštany 5, na Praze 6, Dejvice a třetí nejnovější najdete na Florenci v ulici Sokolovská 351/25, Praha Karlín. Najdete zde od pečiva, přes zeleninu, luštěniny, těstoviny, mouku, čerstvě umletá oříšková másla, sypané čaje dokonce přírodní šampóny a mýdla, kosmetiku, práci gely a mnoho dalšího. Bez obalu se tedy v maximální možné míře snaží zajistit co nejvíce lokální a kvalitní produkty. Samozřejmě některé produkty je možné vyrobit pouze v zahraničí a tak např. rýži nebo mořskou sůl je nutné dovážet.

U nás v Kralupech, v Lobečku, máme také prodejnu s bezobalovým sortimentem, a to v obchodě Zkus to jinak (ulice Tylova 734, prostřední dvanáctipatrák). Můžete zde zakoupit cukr, sůl, rýži, těstoviny, kuskus, ale i sušenky a krekry a želé bonbóny. Ceník bezobalových potravin naleznete zde. Kromě potravin bez obalu, zde najdete také ekologickou drogérii značky Tierra Verde, plně kompostovatelné bambusové kartáčky na zuby, ekologické houbičky a drátěnky na nádobí nebo krásné bambusové kelímky na kávu nebo čaj značky Woodway v různých velikostech a krásných designech.

Jak vyrazit na nákup bezobalu?

 Nejprve se rozmyslete, jaké množství potraviny potřebujete nakoupit, a vezmete své obaly např. sklenice, dózy, pytlíky, které vám mohou sloužit opravdu dlouho. Využijte sáčky, ve kterých jste skladovali potraviny a dáte jim tak druhý dech. Samozřejmě můžete pořídit dlouhodobě uživatelné obaly v obchůdku, jako jsou např. lněné pytlíčky, sklenice, papírové sáčky.

Jak velké nádoby zvolit?

Toto je přibližné množství, které se vám vejde do obalu o objemu 1 litr: rýže basmati 790 g, pohanka 730 g, bulgur 750 g, kuskus 700 g, vločky jemné 480 g, mouka hladká 700 g, červená čočka 850 g, fazole ledvina 800 g, para ořechy 600 g, mandle 600 g, dýňové semínko 540 g, chia semínka 620 g, kokos 400 g, rozinky 640 g, rýžové pukance 130 g, cukr 850 g.

Jako bonus pro spotřebitele vychází i ušetření času. Vybíráte pouze podle druhu potraviny. Odpadnou starosti s tím, jestli jedny fazole jsou přitažlivější v obale fialovém, modrém či žlutém. Další výhodou nákupu bez obalu je i nižší cena. Věděli jste, že u některých maloobchodních produktů je cena tvořena z 20 až 50 % právě obalem?

Dnes řada i českých firem nabízí kvalitní ušité dlouhodobé sáčky, svačinová pouzdra, stylové nákupní tašky. Taková nákupní taška nahradí několik set těch jednorázových, které si v obchodech musíte kupovat. Takže ve finále i zde ušetříte. Celosvětově se ročně vyprodukuje až neuvěřitelný 1 bilion jednorázových nákupních tašek. Recykluje se jich však jen pár procent, většina končí po jednom použití v koši, a přitom jejich rozklad trvá až tisíc let…Každý rok skončí v oceánech až 12 miliónů tun plastů, které se dostávají do všech zákoutí našich oceánů i do potravního řetězce mořských živočichů i lidí… taková čísla opravdu stojí za změnu svého chování. Každým bezobalovým nákupem jste blíže k čistší přírodě. Zajímá vás, kolik jste svým nákupem ušetřili obalů? Vyzkoušejte na obalové kalkulačce.

Farmářské trhy

Bezobalově určitě můžete nakoupit na farmářských trzích. S jarem se i k nám do Kralup vrátí na náměstí oblíbené trhy. Např. v Mělníku na historickém náměstí začínají od března, každou sobotu od 8 do 12 hod., až do listopadu. Další trhy se konají každou druhou sobotu v Libčicích nad Vltavou (sledujete stránky Libčického občanského spolku). V Praze máte opravdu velký výběr, můžete navštívit oblíbené trhy na Kulaťáku, v Holešovické tržnici nebo na náměstí Jiřího z Poděbrad či v Karlíně.

SCUK – nejen zeleninové bedýnky

Další způsobem bezobalového nakupování, který můžete využít, je nákup přes internet, např. zeleninu a ovoce od blízkých farmářů na SCUK.cz. Najdete zde zeleninové bedýnky, ovoce a pečivo bez plastového obalu, dále mléčné a masné výrobky přímo od farmářů. Samozřejmě výběr je omezen sezónností. Nákupy na Scuk.cz probíhají v nákupních skupinách, každá z nich má své výdejní místo a může mít i mírně odlišnou nabídku zboží. Vyberte si svou Nákupní skupinu a podívejte se, co je v nabídce právě teď. V Kralupech jsou v současné době dvě skupiny, a to Bella Scuk a charitní Šuplík Scuk.

Máte rádi přírodu, sebe, zvířata? Říkáte si, že byste rádi udělali něco pro to, aby tento svět vydržel ve své kráse co nejdéle? Stačí, aby každý začal sám u sebe. Bea, a nejen ona, prosazuje myšlenku, že i malé posuny směrem k udržitelnějšímu způsobu života mohou mít pozitivní dopad na životní prostředí nás všech.

Hodně štěstí na bez odpadové cestě.

P.S. Kniha Domácnost bez odpadu je vytištěná na kvalitním recyklovaném papíře s certifikací EU Ecolabel. Barvy jsou nízkomigrační (barvy vhodné pro potisk potravinových obalů), zcela zdravotně nezávadné. Místo lepení vazby navíc bylo použito šití. Kniha se tak po konci své životnosti rozloží.

Monika Haňurová
Ekologické centrum Kralupy n/Vltavou

Foto: pixabay.com

Zdroje:

https://bezobalu.org/jak-nakupovat/
https://kalkulacka.bezobalu.org/
https://www.nebaleno.eu/
https://www.instagram.com/zerowastehome/?hl=cs
https://www.energyglobe.cz/temata-a-novinky/o-zivote-bez-odpadu-s-nejvetsi-propagatorkou-zero-waste-beou-johnson
http://www.zkustojinak.cz/bez-obalu.php
https://www.facebook.com/melnicke.trhy/
https://www.scuk.cz/kralupy


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 7. 02. 2022 11:30