Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Zavěste v brzkém jaře ptačí budku do své zahrádky

Zavěste v brzkém jaře ptačí budku do své zahrádky



Vyvěšeno: 15. 2. 2022
Sejmuto:
Evidenční číslo: 09-2022

budky.jpgZavěste v brzkém jaře ptačí budku do své zahrádky

Výroba a vyvěšování budek je jeden z nejznámějších a nejrozšířenějších způsobů, jak lidé pomáhají ptákům. Když se ve vámi vyvěšené budce vylíhnou třeba malé sýkory nebo brhlíci, radost jistě vyváží tu trochu námahy, která je potřebná k výrobě a následnému vyvěšení nové budky. Aby budky stihly do jara částečně splynout s okolím, je nejvhodnějším obdobím pro vyvěšování podzim. Ale vyvěšování budek teď, v předjaří, je vhodné pro druhy, které se vracejí ze zimovišť.

Většina známých menších opeřenců jako jsou sýkory, lejsci, brhlíci, rehci, šoupálci aj. jsou odkázáni na dutiny již existující – buď vytesané jiným druhem, nebo vyhnilé. Ale právě staré stromy, v nichž se přirozené hnízdní dutiny nacházejí postupně z naší krajiny mizí, a jsou tak omezovány hnízdní možnosti těchto dutinových ptáků. Nedostatek přirozených dutin můžeme poměrně snadno kompenzovat právě vyvěšováním ptačích budek. Při jejich aplikaci musíme mít vždy na paměti, že jde o řešení pouze náhradní – hlavním cílem by měla být ochrana starých doupných stromů, které udržují mikroklima vhodné pro ptačí hnízdění.

V České republice  hnízdí celkem šest druhů sýkor a všechny v dutinách. Například sýkora lužní je jedním z mála nešplhavců, který si dokáže sám vydlabat hnízdní dutinu, avšak jen ve ztrouchnivělých částech stromu.

Není budka jako budka

Budky jsou často vyvěšovány i z důvodu přilákání ptáků na určité místo (např. kvůli likvidaci hmyzích škůdců) a nezanedbatelný je také význam výchovný – děti se tímto způsobem mohou naučit odpovědnému vztahu k přírodě.

Budka by měla dobře chránit hnízdící ptáky zejména před deštěm a kolísáním teploty a samozřejmě před útoky nejrůznějších predátorů. Nesmí je také nijak ohrožovat, ať už svým technickým stavem nebo způsobem zavěšení. Zkrátka musí ptákům nabízet výhodné a bezpečné místo pro vyhnízdění a vyvedení mláďat. Takové budky potom ptáci vyhledávají a často i upřednostňují před přirozenými dutinami.

Budky můžeme rozdělit do několika základních typů, které by měly vyhovovat většině dutinových druhů ptáků.

  • Pro modřinku, uhelníčka a parukářku je vhodný malý sýkorník. Tyto druhy často zahnízdí v budkách s větším vletovým otvorem, ale jsou zbytečně vystaveny konkurenci ze strany sýkory koňadry, která pak v boji o hnízdní dutiny většinou vítězí.
  • Pro koňadru či s. lužní a s. babku je vhodný velký sýkorník. Osídlují je i další druhy, např. lejsek černohlavý a bělokrký, rehek zahradní, brhlík lesní, oba druhy vrabců, krutihlav obecný aj.
  • Pro lejska je vhodný tzv. lejskovník, jedná se vlastně o upravený sýkorník, více uzpůsobený potřebám lejsků, brhlíků a rehků zahradních. Liší se zejména oválným tvarem vletového otvoru a většími rozměry hnízdní dutiny.
  • Pro špačka je určen špačkovník, který je využíván i dalšími druhy ptáků – většími druhy sýkor, brhlíky, strakapoudy, krutihlavy, lejsky, aj.
  • Pro kavku, především pro kavku obecnou, ale i dudka chocholatého je určena budka s letovým otvorem 60 –70 mm, s rozměry dna min. 20 × 20 cm, a hloubkou dutiny min. 35 cm. Může být osídlena i žlunou šedou či zelenou nebo některým ze strakapoudů, posledně jmenované druhy si však raději budují vlastní dutiny a budky osídlují jen velmi zřídka.

Doporučené rozměry všech hlavních typů ptačích budek naleznete zde.

Vyvěšení budek

Budky je potřeba vyvěsit alespoň 15–20 m od sebe, nebo ještě raději na opačných koncích zahrady. Každý ptačí druh preferuje určitou výšku dutiny nad zemí, v praxi ale osídlí i budky umístěné v jiných výškách. Nejčastěji používanou výškou pro drobné pěvce jsou cca 2–3 m (1–5 m). V místech, kde je velký pohyb lidí a hrozí vyrušování ptáků, dáváme budky výš. Naopak budky, které chceme častěji kontrolovat, umísťujeme raději do výšky cca 2 m. Budky pro větší druhy ptáků (dravce, sovy, holuby, kavky) umísťujeme do výšky min. 6–8 m. Druhy jako např. úhelníček či dudek zase preferují dutiny nízko při zemi. Otvor nasměrujeme tak, aby nebyl orientován ve směru převládajících srážek. V našich podmínkách je tedy asi nejvýhodnější směr jižní nebo východní (popř. jihovýchodní). Zejména v hustějších porostech je důležitější než světové strany, orientace ke světlinám, průsekům apod.

Způsoby ochrany budek proti strakapoudům, kunám a kočkám

Prvním předpokladem ochrany ptáků hnízdících v budkách je neumísťovat na budky bidýlko. Spíše než ptákům pomáhá predátorům (kunám a kočkám) v přístupu ke vletovému otvoru. Strakapoud se do budky dostává nejčastěji tak, že rozšiřuje vletový otvor a poté vybere vejce nebo mláďata. Tím zároveň budku znehodnotí a zpřístupní dalším predátorům. Ohroženy jsou zejména budky vyvěšované v lesích a jejich blízkosti. Menší nebezpečí hrozí budkám umístěným v zahradách. Stejným způsobem, tj. rozšiřováním vletového otvoru, může budku znehodnotit i veverka. Nejlepší ochrana budky před poškozením strakapoudem je pozinkovaný plech o rozměrech cca 10 x 10 cm, v jehož středu vyřízneme nebo prorazíme otvor o cca 1-2 mm větší, než je vletový otvor v budce. Okraje plechu pečlivě zarovnáme a obrousíme, aby se ptáci při vlézání do budky o něj neporanili, a dobře připevníme, aby se ptáci za něj nezachytili drápkem. Místo plechu můžeme též použít pevnější plast, ev. i jiné materiály. Stejným způsobem můžeme opevnit budku i z jiných stran, tj. zejména její boky a spodní část přední stěny. Dlouhověcí predátoři si dobře pamatují umístění potravních zdrojů ve svém teritoriu. Každoročním přemísťováním budek můžeme tedy významně snížit jejich zničení predátory.

Nabídka budek

Např. na webu budky-krmitka naleznete dřevěné budky pro ptáky, ale i sovy a netopýry. Konstrukce budek vychází z osvědčených typů, daných a požadovaných rozměrů v souladu s požadavky ornitologů. Vletový otvor je vždy opatřen plechovým kroužkem proti nenechavým strakapoudům. A uvnitř budky je pod vletovým otvorem umístěna zábrana zejména proti kočkám a kunám. Vnitřní stěny budek jsou zdrsněny, tím je ptákům umožněno snadné opuštění budky. Všechny budky lze jednoduše otevřít, pro snadné každoroční čistění. Stříšku budky lze zvolit buď přírodní nátěr, lakovanou (silnovstvá lazura-lak), lepenkovou (pískovaná lepenka) nebo plechovou (pozinkovaný nebo měděný plech). Vnější nátěr je proveden ekologickou barvou či lakem dle požadavku. Budku lze dodat taktéž bez nátěru s možností nátěru vlastním odstínem.

Budky pro netopýry

Jak mizí z přírody staré doupné stromy, ubývá přirozených dutin i pro netopýry. A netopýry žijící ve spárách domů pro změnu ohrožuje zateplování. Přicházejí o úkryty ve škvírách mezi panely. Každá nově instalovaná netopýří budka je proto vítaná pomoc. Budky pro netopýry jsou podobné ptačím budkám a jsou vyrobené převážně ze dřeva. Některé budky imitují velké a prostorné stromové dutiny, jiné naopak úkryty štěrbinového typu. Vletový otvor také nebývá zpravidla kulatý, jako je tomu u ptačích budek, ale tvoří ho podélná štěrbina ve spodní části budky. Štěrbina stačí 2 cm, při širší štěrbině osidlují budky ptáci! Dřevěné budky by měly být zhotoveny z 1 až 2 cm silných prken, na vnitřních stranách nehoblovaných, aby netopýrům poskytly možnost snazšího přichycení. Mezi jednotlivými prkny by neměly být žádné mezery, obzvláště stříška by měla být kompaktní, nejlépe z jednoho kusu dřeva.

Pořiďte si na svou zahradu aspoň jednu krásnou a zároveň praktickou dřevěnou ptačí budku nebo krmítko. V zimě i v létě, zkrátka kdykoli, do ní můžete ptáčkům nasypat zrní nebo jiné dobroty. Především v chladných měsících jim bude jídlo prospěšné, protože samotná příroda toho tolik nenabízí. Až vám potom na jaře budou sýkorky vděčně štěbetat pod okny s probouzející se přírodou, budou i vaše rána příjemná a plná energie.

Kdybyste se chtěli s námi podělit o své postřehy, fotky, jak se staráte o ptačí populaci, jak např. vyrábíte či instalujete ptačí budku, krmítko pro ptáky nebo s jakým zajímavým ptačím obyvatelem jste se setkali či jak si pochutnávají na krmení, které jste pro ně připravili, volejte, pište, posílejte fotky. Budeme moc rádi a s vaším souhlasem budeme sdílet na našem FB https://www.facebook.com/EkologickeCentrumKralupynadVltavou.

Monika Haňurová
Ekologické centrum Kralupy n/Vltavou

Foto: pixabay.com

Zdroje:

http://www.budky-krmitka.cz/
https://www.birdlife.cz/zapojte-se/pomoc-ptakum/ptaci-budky/vyroba-ruznych-typu-budek/
http://oldcso.birdlife.cz/index.php?ID=1659
https://www.zelenadomacnost.com/k/budky-pro-netopyry
https://www.veronica.cz/budky-pro-netopyry


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 15. 02. 2022 7:15