Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Kam s použitým jedlým olejem?

Kam s použitým jedlým olejem?



Vyvěšeno: 28. 7. 2022
Sejmuto:
Evidenční číslo: 31-2022

tuk.jpgKam s použitým jedlým olejem?

Pravděpodobnost, že desítky litrů použitého jedlého oleje končí ve výlevkách a záchodech, je stále vysoká. Cestou v kanalizaci na sebe tento olej nabaluje další nečistoty a zanáší, ucpává a poškozuje kanalizaci i čistírny odpadních vod. Použitý kuchyňský olej se přitom dá recyklovat a po pročištění najde své uplatnění v průmyslu. Víte, jak s použitým jedlým olejem správně naložit a kam ho odevzdat? A co všechno patří do „tuktejnerů“?

Kdo dával pozor při hodině fyziky, jistě ví, že olej a voda se kamarádit nebudou. Tyto dvě tekutiny se nikdy nesmíchají. Olej poplave vždy na hladině. Říkáte si, že ta trocha tuku nemůže kanalizaci uškodit? Opak je pravdou. Při pravidelném vylévání oleje a tuku do kuchyňského dřezu velmi snadno dochází k ucpání trubek. I když si myslíte, že vylití do toalety může být řešení, nemáte pravdu. Důkazem jsou tak zvané fatbergy neboli obří tukové hroudy. Jedna taková se v roce 2017 usídlila v kanalizaci pod Londýnem. Na délku měřila 250 metrů a vážila neuvěřitelných 130 tun, tedy stejně jako plejtvák obrovský. Její odstranění zabralo téměř tři týdny. Nejedná se přitom o ojedinělý případ. Další masa tuku a špíny se usadila v roce 2019 v potrubí anglického hrabství Devon.

Případy, jako jsou ty z Velké Británie, ukazují, že si obyvatelé jednotlivých zemí na nové ekologické návyky v podobě, třídění použitých kuchyňských olejů z domácností, teprve zvykají. Jsou ale i evropské státy, kde recyklace použitých olejů funguje stejně dobře, jako například třídění plastů a papíru. Za průkopníka můžeme v tomto směru označit Rakousko, které zavedlo celostátní systém třídění a ročně vybere přibližně kilogram použitého kuchyňského oleje na jednoho obyvatele. Každá domácnost má od obecního úřadu nádobu, do které olej slévá. Jakmile je nádoba plná, mají povinnost ji donést na obecní úřad nebo sběrné místo, kde ji od nich pracovník převezme a samozřejmě jim předá prázdnou nádobu na další jímání oleje.

A jak je to v České republice?

Použitý kuchyňský olej mohou naši občané zdarma odevzdávat na sběrných dvorech nebo do speciálních kontejnerů - „tuktejnerů“. Podle vyhlášky č. 273/2021 Sb. platné od 23.7.2021, část sedm, hlava I, § 35 musí obce zajistit celoročně místa pro oddělené soustřeďování odpadů papíru, plastů, skla, kovů a jedlých olejů a tuků. 273/2021 Sb. Vyhláška o podrobnostech nakládání s odpady (zakonyprolidi.cz). Důležitou podmínkou je, aby použité oleje byly občany do kontejnerů odevzdány v uzavíratelných plastových obalech, nejlépe v PET lahvích. Jedlé oleje a tuky nesmí být soustřeďovány společně s jinými biologicky rozložitelnými odpady. Speciální kontejnery jsou v obcích umístěny většinou na místech společně s dalšími kontejnery na tříděný odpad (jako je papír, plasty, sklo), barevně se ovšem tzv. ,,tuktejnery" liší obec od obce. Jak je to v Kralupech můžete shlédnout v následující reportáži: https://www.youtube.com/watch?v=WHdLpMK_SLk

Kde najdu „tuktejnery“?

Najít si nejbližší místo, kam můžete naplněnou lahev použitého oleje odnést, je jednoduché. Stačí se podívat na interaktivní mapu kontejnerů na tříděný olej a sběrná místa, kde vám tříděný jedlý olej bezplatně vezmou. Mapu najdete zde: Jedlý olej a tuk - Kam s ním? (kamsnim.cz). Až objevíte svůj nejbližší kontejner na tříděný olej, stačí si spustit navigaci k vybranému „tuktejneru“, třeba ve svém mobilním telefonu. Pokud nemáte popelnici na tříděný olej přímo před domem, je vhodné si cestu k ní spojit s jinou činností, abyste si ušetřili čas. Nejlepší je si najít kontejner na olej cestou do práce, do školy nebo za nákupy. Použitý olej můžete vzít s sebou při venčení psa nebo si díky němu můžete udělat malý výlet či procházku do méně probádané části vašeho města. Malá PET lahev se dá zvládnout vynést i v rámci pravidelného joggingu, který tak bude prospěšný hned dvakrát.

Co vše mohu dát do „tuktejneru“?

Většinu z nás napadne olej ze smažení a fritování. Ano, ale vychladlý olej. Je potřeba si uvědomit, že do PET lahve nikdy nepřeléváme horký olej, mohlo by dojít k roztavení a popálení!  Do „tuktejnerů“ patří také olej z nakládaného hermelínu či jiných nakládaných sýrů, rybiček, sušených rajčat.  Všechen zbylý olej ze skleničky, kyblíku i z použitého talířku čí mísy patří do olejové popelnice. Samozřejmostí je, že tento olej lejeme do PET lahve přes sítko.

Bohužel, pro většinu z nás jsou „tuktejnery“ novinkou, o kterých málokdo ví. Použité jedlé oleje a tuky končí tak zcela nesprávně v kanalizaci. Přitom jsou cennou surovinou, která se po své regeneraci hodí např. pro výrobu biopaliv nebo maziv, případně jej mohou zpracovat také bioplynové stanice.

Strategie, jak naučit občany sbírat a odevzdávat jedlé oleje a tuky, mohou být v evropských zemích rozdílné v závislosti na postojích a životním stylu obyvatel. Belgie vsadila na národní reklamní kampaň. Itálie se soustředí na vzdělávání mladé generace, na kterou cílí i přes sociální sítě. Česká republika vytvořila síť „tuktejnerů“, ale osvěta obyvatel chybí.  Zda se občané naučí použité kuchyňské oleje třídit, ukážou následující roky.

Iveta Mrkáčková
Ekologické centrum Most a Kralupy nad Vltavou
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: pixabay.com

Zdroje:

Olej do kanalizace nepatří! Kam s ním poradí chytrá aplikace... - EnviWeb.cz
Jedlý olej a tuk - Kam s ním? (kamsnim.cz)
Kam vyhodit použitý olej, jak naložit s použitým kuchyňským olejem - Čistič Viktor (cistic-viktor.cz)
ČAOH: Nové povinnosti obcí ve sběru BRKO a olejů a tuků - EnviWeb.cz
Třídění olejů má smysl! | Program (rozhlas.cz)
Mapa kontejnerů na oleje a tuky - TridimOlej.cz
Plán odpadového hospodářství ČR 2015–2024 | Databáze strategií - portál pro strategické řízení (databaze-strategie.cz)


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 28. 07. 2022 6:48