Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Kam zmizely hvězdy?

Kam zmizely hvězdy?



Vyvěšeno: 12. 10. 2022
Sejmuto:
Evidenční číslo: 41-2022

svetlo.jpgKam zmizely hvězdy?

Položili jste si někdy otázku, kam zmizely všechny ty tisíce hvězd? Naše planeta a příroda fungovalo po miliony let na principu střídání dne a noci. Tento koloběh je narušen světlem, které je uměle přidáváno člověkem do nočního prostředí. V důsledku světelného znečištění dochází ke zjasnění noční oblohy, na níž pak jas hvězd zanikne.

O co se jedná…

Za světelné znečištění považujeme veškeré světlo přidané do nočního prostředí, které může někoho obtěžovat, není potřebné a může být i nebezpečné. Pod tento pojem také zahrnujeme osvětlení.

Zdroje světelného znečištění

Jedním z hlavních zdrojů tohoto znečištění je považováno špatně navržené venkovní osvětlení (pouliční osvětlení, osvětlení budov, osvětlení reklam atp.) které je:

  • Nedostatečně cloněné nebo špatně směrované.
  • Jasnější, než je potřeba.
  • Nebo je v činnosti v době, kdy je to zbytečné.

Dopady světelného znečištění z hlediska:

  • Ekonomiky – nesprávné a neefektivní používání umělého světla způsobuje měřitelné ztráty související s plýtváním vyrobené energie
  • Bezpečnosti – špatně navržené pouliční osvětlení a osvětlení okolních staveb může účastníky silničního provozu nebezpečně oslňovat
  • Astronomie – světelné znečištění uměle zjasňuje noční oblohu a ztěžuje, někdy přímo znemožňuje astronomům pozorovat nebe
  • Kultury a estetiky – umělé osvětlení nebe ochuzuje krajinu o významnou složku tmavé hvězdné oblohy, která odedávna inspirovala a utvářela člověka
  • Zdraví – přemíra umělého světla v noci může vést u řady lidí k vážných potíží a nemocem
  • Životního prostředí – nedostatek tmy v noci narušuje přirozené biorytmy zvířat a rostlin

Deset důvodů, proč se bránit světelnému znečištění

  1. Světlo by mělo lidem sloužit, ne je obtěžovat a omezovat.
  2. Špatné lampy svítí do očí chodcům i řidičům. Občané jsou oslněni, hůře vidí na cestu a volají po ještě silnějším osvětlení, které ale ještě více oslňuje.
  3. Světelné znečištění je rušením nočního klidu – například tmy nutné pro klidný a zdravý spánek.
  4. Lékaři se celosvětově vážně zabývají tím, že světlo v noci zvyšuje riziko rakoviny, a to možná dosti významně. Před nádory chrání melatonin (nejúčinnější antioxidant), který se v těle tvoří jen za tmy.
  5. Plýtvání energiemi – elektřinou! Zbytečné svícení svými nároky na výrobu elektřiny nepřímo přispívá k znečišťování ovzduší, ke zvyšování podílu skleníkových plynů v atmosféře, a tím i ke globálnímu oteplování. A ještě si za to platíme!
  6. Jas nočního nebe je v Česku tak velký, že úchvatná přírodní obloha není již skoro nikde dostupná. Konec svícení nesmyslnými směry a snížení intenzity osvětlení vrátí lidem pohled do vesmíru. Hvězdné nebe je součástí našeho přírodního bohatství.
  7. Noční životní prostředí je dosud dále degradováno. To má za následek řadu negativních dopadů na živou přírodu. Lidé v noci většinou spí, ale mnoho živočichů je aktivních právě v noci. Jsou prostě uzpůsobeni pro život ve tmě. Noční osvětlování rozvrací vodní ekosystémy a mate tažné ptáky.
  8. Špatné lampy jsou mnohonásobně světlejší než osvětlovaný terén, a působí tedy velmi rušivě. Oslňování, nad nímž mladý člověk mávne rukou, je pro staršího člověka vážným nebezpečím.
  9. Když lampy nesvítí do očí, zrak přestane být oslňován a adaptuje se na menší jas okolí, stane se citlivějším. Pak je často vidět stejně dobře při poloviční intenzitě osvětlení.
  10. Z dálky nápadné lampy se zastaralými rtuťovými výbojkami a netěsné kryty svítidel, jsou smrtelnými pastmi pro hmyz.

Problémy se světelným znečištěním se dají řešit. Řešení nemusí být složitá a nákladná. Přirozené a logické řešení se nabízí u nových instalací, kde již zvolíme takový typ svítidel, který současným požadavkům vyhovuje.

  • Lampy mají svítit jen tam, kam je potřeba – tedy dolů pod sebe, nikoliv do vodorovných směrů či dokonce směrem vzhůru. Vzhůru nesviťme vůbec!
  • Sviťme jen tam a vždy právě tak moc, jak je to zrovna nutné.
  • Používejme jen takový zdroj světla, který je nejúčinnější pro daný účel a efektivně jej regulujte!
  • Používejme výhradně dokonalou kombinaci světelného zdroje a reflektoru, který odrazí a nasměruje světlo jen tam, kde je skutečně zapotřebí. Nikoliv tedy do zahrad a na zdi domů, ale jen podél ulice.
  • Pokud nám nějaké pouliční lampy zvláště moc vadí, nemusíme čekat, až doslouží. Trvejme na jejich okamžité výměně nebo takové úpravě, po níž nám přestanou svítit do očí, do ložnice či na zahradu.

Nejde o to zhasnout všechna světla, autem jezdit bez světel, ale o to svítit tam, kam opravdu potřebujeme a intenzitou jakou potřebujeme. Pokud budeme svítit s rozumem, pozná to nejen noční příroda, poznáme to hlavně my ve svých peněženkách. Opět se nám začnou objevovat hvězdy nad hlavami, opět budeme lépe usínat.

Ing. Hana Matějková
Ekologické centrum Most a Kralupy n/Vlt.
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: www.pixabay.com

Zdroje:
https://svetelneznecisteni.cz/


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 12. 10. 2022 13:44