Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Ekohračky pod stromeček

Ekohračky pod stromeček



Vyvěšeno: 17. 12. 2022
Sejmuto:
Evidenční číslo: 49-2022

christmas-gc71c71ced_640.jpgEkohračky pod stromeček

Nakupujete hračky pro své dítko pod stromeček? Nahraďte chatrná plastová autíčka a panenky hračkami, které vydrží, optimálně stimulují mozek a jsou zdravotně nezávadné. Mějte na paměti, že jedna kvalitní hračka je více než deset nekvalitních hraček. Hračky vyrobené z ekologických materiálů (především dřeva a bavlny), za použití lepidla bez formaldehydů a barev na vodní bázi napomáhají nejen k optimálnímu vývoji dítěte, ale také nijak neohrožují jeho zdraví a životní prostředí.

Zdraví by mělo být vždy na prvním místě a o to platí obzvlášť, pokud se jedná o děti. Malé děti objevují svět nejprve svými ústy a až potom ostatními smysly. Takové batole ochutná každou hračku, předmět a někdy dokonce i písek. Právě proto bychom na výběr hraček měli dbát víc než na jiné věci.

Ať už v regálech obchodů nebo na internetových stránkách e-shopů – výběr hraček je obrovský. Dnes už najdete hračky pro děti různých tvarů a barev. Ale není to jen vzhled, který by měl hrát roli při výběru. Nejdůležitější je kvalita a zdravotní nezávadnost. I když většina výrobců dodržuje bezpečnostní pokyny při výrobě svých produktů, stejně najdeme na trhu i takové, které kritéria pro bezpečnost nesplňují. Hračky se vyrábí z nejrůznějších materiálů – od umělé hmoty, přes dřevo, různé kovy, papír až po textilie a keramiku. Vyvarovat byste se měli plastovým hračkám, které mohou obsahovat nebezpečné chemikálie a tím mohou ohrozit zdraví dítěte.

Co by neměly obsahovat zdravotně nezávadné hračky?

Nekvalitní hračky obsahují nebezpečné látky. Důvodem je použití levného materiálu, který nesplňuje standardy Evropské unie a není kontrolován. Dítě se během hry dotýká materiálu, který může vylučovat toxické látky přímo na pokožku. Levné hračky mohou v důsledku použití takových materiálů zapáchat, a i pouštět barvy.

Příklady látek obsažených v nekvalitních produktech:

  • kadmium (nejčastěji se hromadí v játrech a ledvinách, v těle zůstává velice dlouhou dobu a může poškozovat orgány i kosti),
  • PVC-vinyl (může vyvolávat astma, poruchy učení, rakovinu prsou nebo reprodukční problémy),
  • olovo (ovlivňuje nervový systém člověka, může vyvolat slabost, vyšší krevní tlak, anémii nebo dokonce poškození mozku a ledvin; většinou se nachází v barvách),
  • formaldehyd (je to karcinogenní látka, způsobuje podráždění pokožky, očí nebo dýchacích cest),
  • BPA neboli sloučenina bisfenol A (má negativní účinky na reprodukci a vývoj),
  • ftaláty neboli estery kyseliny ftalové (asi nejčastěji používaná chemická látka, která má velice negativní účinky na člověka, může ovlivnit reprodukci, vývoj, a dokonce může být důvodem i poškození ledvin a jater; nejenže se nachází v plastech, barvách, kosmetiky, dřevě nebo lékařském materiálu, dokonce na ni můžeme narazit i v potravinách, pitné vodě či vnitřním vzduchu; používá se pro zvýšení poddajnosti a flexibilitě materiálu, proto pokud narazíte na hračku z měkkého plastu, pečlivě si zkontrolujte, zda je opravdu zdravotně nezávadná),
  • dekaBDE neboli polybromovaný difenylether (je využíván jako zpomalovač hoření, může způsobit rakovinu, poškození jater, štítné žlázy nebo poruchy chování; setkat se s ním můžete i doma, například v prachu),
  • HBCD neboli 1,2,5,6,9,10- Hexabromocyklododekan (další látka, která má zpomalovat hoření, má podobné účinky i výskyt jako dekaBDE).

Jak tedy vybrat tu nejvhodnější hračku?

Pokud chcete pro vaše dítě tu nejšetrnější hračku, vyhraďte si na výběr dostatek času. Ať už jdete kupovat elektrické autíčko nebo stavebnici, vždy čtěte složení výrobku. Pokud chcete mít jistotu, dejte přednost výrobcům z evropského trhu nebo těm, které máte vyzkoušené. Samozřejmě nezapomeňte čas od času shlédnout novinky v tomto tématu. Informovanost je to nejdůležitější při našem rozhodování a doba se neustále mění. Obecně platí, že je lepší dávat přednost přírodním materiálům. Jestliže ve výběru vyhrají dřevěné hračky, prostudujte si, zda jsou chemicky ošetřené a čím. A pozor na třísky!

A co dělat, když se daná hračka vyrábí pouze z plastu? I plastové hračky mohou být bezpečné a ekologické. Není plast jako plast! Existují hračky z bioplastu nebo jsou v nich použité recyklované plasty.

Označení CE nebo FSC

Označení CE je zkratka pro Conformité Européenne (značka evropské shody). CE certifikát je označení, kterým výrobce potvrzuje, že produkt je vyrobený v souladu s patřičnými normami a požadavky EU. V případě hraček to znamená, že pokud na obalu hračky naleznete toto označení, hračka by měla být zdravotně nezávadná a bezpečná. Hledejte proto hračky, které jsou certifikované.

Značka a certifikát FSC® (Forest Stewardship Council) zaručuje, že dřevo, ze kterého byl produkt vyroben, nebylo vytěženo nelegálně a pochází z lesů obhospodařovaných šetrným či přírodě blízkým způsobem, ve kterém jsou dodržovány přísné environmentální a sociální požadavky. Značka FSC® na výrobku znamená, že svým nákupem pomáháte chránit lesy a podporujete šetrné, odpovědné či přírodě blízké hospodaření, díky kterému jsou naše lesy stabilnější, zdravější, mají přirozenou druhovou skladbu a lépe odolávají negativním následkům klimatických změn.

I velkým hračkářským gigantům není budoucnost této planety lhostejná. Společnost Mattel se snaží čelit krizi znečištění plastem pomocí třiatřiceti nových hraček, které jsou podle ní zcela udržitelné. Podobnou cestou jde i Lego. Společnost Lego Group zase vyrábí některé doplňky ke stavebnicím z plastu získávaného z brazilské cukrové třtiny. Experimentuje také s přeměnou recyklovaných plastových lahví na své oblíbené kostky.

Výrobce hraček Schleich si dal za cíl vyrábět své hračky co nejudržitelnějším způsobem. Do konce roku 2027 budou všechny figurky Schleich recyklovatelné nebo biologicky rozložitelné. První výsledky této strategie jsou již nyní patrné ve sníženém obsahu plastů v obalech.

Hračky by měly především rozvíjejí osobnost dítěte. Mají vliv na mnoho faktorů jako je vytrvalost, přemýšlivost, manuální zručnost, nebo i umění přijmout prohru se ctí. Levné verze hraček škodí nejen dětem, ale i životnímu prostředí. Kvalitní hračka vyrobená z prvotřídních materiálů je ekologická a šetrná k životnímu prostředí a svou kvalitu si zachová dlouhá léta. Materiál je recyklovatelný nebo je hračka vyrobena z již recyklovaného materiálu.

Ing. Hana Matějková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: www.pixabay.com

Zdroje:

https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/hracky-prumysl-plast-mattel-emise-oceany-zivotni-prostredi.A221021_135206_eko-zahranicni_jadv
https://www.zeny.cz/magaziny/moje-psychologie/nejvetsi-ekologicka-hrozba-ani-letadla-ani-plasty-ale-dalsi-deti


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 8. 12. 2022 12:12