Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Památky světového dědictví UNESCO ve středních Čechách

Památky světového dědictví UNESCO ve středních Čechách



Vyvěšeno: 26. 7. 2023
Sejmuto:
Evidenční číslo: 32-2023

prague-gdb0238711_640.jpgPamátky světového dědictví UNESCO ve středních Čechách

Střední Čechy společně s Prahou patří mezi turisty oblíbené destinace. Není se čemu divit! Lokalita nabízí širokou paletu různých aktivit. Můžete si vybrat, zda se budete jen toulat přírodou, ochutnáte nové gurmánské zážitky nebo se vydáte za kulturou. Pokud nevíte, poradíme vám s výběrem. V našem článku se dozvíte o památkách světového dědictví UNESCO středních Čech, které zajisté předčí všechna turistická očekávání.

Jako světové dědictví (anglicky World Heritage) se označují nejrůznější kulturní a přírodní památky po celém světě, které byly díky své unikátnosti vybrány organizací UNESCO a poté přijaty na Seznam světového dědictví. Nemusí se jednat výhradně o památky historické. Na tomto seznamu se nacházejí také nejrůznější budovy, hory, jezera, národní parky, nebo i celá města. Podle Úmluvy o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví z roku 1972 jsou smluvní státy, na jejichž území se dané památky nachází, zavázány k jejich ochraně. Česká republika se pyšní celkem 16 památkami na tomto seznamu. Pojďme si představit ty, které najdeme ve středních Čechách a na území Prahy.

Praha – Staré město

Staré město už dávno není samostatným městem, zato stále patří mezi nejhezčí a nejvyhledávanější částí Prahy. Historické centrum hlavního města, zapsané mezi památkami UNESCO, je plné pozoruhodností, obchodů, kaváren nebo restaurací a prochází jím takzvaná Královská cesta. Královská cesta, v minulosti využívaná jako trasa korunovačních průvodů českých králů, začíná u Obecního domu a vede Prašnou bránou a Celetnou ulicí na Staroměstské náměstí. Odtud přes Malé náměstí vede do Karlovy ulice, projde kolem Klementina a na Karlově mostě opustí Staré Město. Dál pak pokračuje přes Malou Stranu na Pražský hrad. Královská cesta patří k nejoblíbenějším turistickým trasám a nabízí rychlé seznámení s nejcennějšími památkami historického centra Prahy.

Na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO je hlavní město Praha zapsáno v roce 1992 a to jako nejvýznamnější městská památková rezervace u nás.

Kutná hora

Kutná hora se řadí po bok historicky nejvýznamnějších měst České republiky. Historie města sahá již do raného středověku a to především kvůli těžbě stříbra. Kdo někdy město navštívil, ví, že se právem řadí ke klenotům ČR. Může se pochlubit celou řadou architektonických slohů a zcela unikátních staveb z různých historických období. Ze všech ulic, domů i kostelů tu na nás doslova dýchá její dlouhá historie, plná významných dějinných událostí.

Pro umělecko-historické hodnoty bylo městské jádro Kutné Hory zařazeno v roce 1995 do seznamu světových památek UNESCO. Jádro Kutné Hory s pozdně gotickým chrámem svaté Barbory a kostelem Nanebevzetí Panny Marie v Sedlci představuje jedinečně dochovanou středověkou urbanistickou strukturu s řadou gotických, renesančních a barokních domů.  K dalším významným památkám patří také Vlašský dvůr, pozdně gotický měšťanský Kamenný dům, kostel sv. Jakuba, Jezuitská kolej nebo klášter řádu sv. Voršily. Díky občanům, kteří mají snahu město zvelebovat a také v důsledku zápisu částí města do kulturního a přírodního dědictví UNESCO, bylo v uplynulých letech opraveno mnoho domů historického jádra, probíhá rekonstrukce chrámu sv. Barbory a komplexní rekonstrukcí prochází i katedrála Nanebevzetí Panny Marie v Sedlci stejně jako areál Jezuitské koleje. Je vidět, že vedení města i soudržnost občanů přispívá k zvelebení historických památek, které budou vkladem pro další generace.

Průhonický park

Příroda jako z pohádek pouze pár kilometrů od hlavního města – to představuje Průhonický zámecký park. Park se řadí mezi jeden z největších přírodně krajinářských parků v Evropě s rozlohou 240 hektarů. Nachází se v členitém údolí meandrující říčky Botič a jeho přítoků Dobřejovického a Zdiměřického potoka. Park je v posledních letech útočištěm četných rostlinných i živočišných druhů, proto pokud se vyznáte, můžete se na svém výletě potkat i s řadou chráněných druhů. Na jeho území jsou také zachovaná cenná lesní a luční společenstva. K Průhonickému parku patří rovněž cenné genofondové sbírky soustředěné v Botanické zahradě na Chotobuzi a dendrotéka – sbírka šišek. Nejlepší doba návštěvy parku je samozřejmě v jarních měsících, kdy kvetou rododendrony, které se zde pěstují. Ať se ale rozhodnete park navštívit kdykoliv, nebudete zklamáni.

Na seznamu památek světového dědictví UNESCO je park zapsán od roku 2010.

Turisté z celého světa tyto památky hojně navštěvují. Byl by hřích je alespoň jednou za život nenavštívit. Zabalte svačinu, hodně pití, oblékněte se do příjemného oblečení a vyrazte na letní toulky po památkách a naší krásné krajině.

Bc. Alena Hubáčková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: pixabay.com

Zdroje:

https://www.kudyznudy.cz/aktivity/praha-stare-mesto
https://cs.wikipedia.org/wiki/Pra%C5%BEsk%C3%A1_pam%C3%A1tkov%C3%A1_rezervace
https://www.unesco-czech.cz/kutna-hora/predstaveni/
https://www.kudyznudy.cz/aktivity/mestska-pamatkova-rezervace-kutna-hora
https://www.kudyznudy.cz/aktivity/pruhonicky-park
https://www.strednicechy.cz/zazitek/pruhonicky-park-a-zamek


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 20. 07. 2023 14:18