Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Na škůdce a choroby za pomoci přírody

Na škůdce a choroby za pomoci přírody



Vyvěšeno: 2. 8. 2023
Sejmuto:
Evidenční číslo: 33-2023

colorado-g1e195ab7f_640.jpgNa škůdce a choroby za pomoci přírody

Čím dál více majitelů zahrad chce přestat používat chemické prostředky a začít více zahradničit v souladu s přírodou. Proti chorobám a škůdcům na naší zahradě lze použít i prostředky, které jsou šetrné vůči přírodě a jejím obyvatelům. Domácí odvary, výluhy či maceráty z bylin a rostlin možná nezaberou okamžitě, ale neuškodí ani rostlinám, ani životnímu prostředí, a navíc působí jako prevence a hnojení. Existují i další přírodní prostředky, jedním z nich jsou biologické síly, například draví roztoči.

Na zahradě nám roste spousta bylin a rostlin, které dokáží pomoci od nepříjemných obyvatel našich zahrad. Místo chemických postřiků lze využít maceráty, odvary, výlohy nebo zákvasy z bylin a rostlin. Stačí je přelít do rozprašovače nebo přidat do konve a používat tak často, jak budete potřebovat. Na internetu najdete mnoho návodů – například v době náletů bělásků si pomůžeme postřikem z výluhu z rajčatové natě. Proti houbovým chorobám je velmi účinný neředěný odvar z česneku nebo cibule. Na svilušky funguje postřik z neředěného výluhu ze zdravé zelené bramborové natě nebo odvar z heřmánku či cibule. Dřepčíky nám zažene výluh z kvetoucí natě pelyňku. Výluhem z kopřiv nebo dubového listí se zbavíme molic. Na padlí a rez lze aplikovat výluh z vratiče obecného.

Před škůdci nás ochrání i vhodná skladba rostlin a bylinek na záhoně. Zkuste zasadit bazalku nebo česnek mezi rajčata a okurky a saví hmyz se jim vyhne. Zasadíte-li měsíček lékařský na začátek záhonů odradíte slimáky. Pokud rostliny, z kterých připravujeme odvary a výluhy vysadíme v blízkosti stromů a keřů, škůdci je raději obejdou. V prostorných přenosných nádobách lze mít připravenou košatou rostlinu pelyňku nebo vratiče a rostlinu s nádobou po zahradě stěhovat. Více informací najdete například zde: Bylinky proti chorobám a škůdcům na zahrádce - YouTube

Další přirozenou ochranou proti škůdcům a chorobám jsou také postřiky z jedlé sody, mýdla, jedlého oleje nebo mléka. Tyto postřiky budou užitečné, pokud je použijete včas, a proto je vhodné používat je preventivně. Bylinkové postřiky si lze také koupit. Na českém trhu již koupíte bylinkové postřiky českých firem, například NATURA bylinkovou směs na svilušky z mydlice lékařské a skořice v sáčku z čajového papíru nebo NATURA Bylinková směs na plísně ze směsi mleté skořice a hřebíčku v sáčku z čajového papíru.

Dravý roztoči

V poslední době se hlavně u farmářů, vinařů a velkopěstitelů zeleniny rozmáhá využití biologické síly (bioagens) – dravých roztočů. Jedná se o parazitující hmyz, který ke své reprodukci potřebuje škůdce jako jsou mšice, třásněnky, svilušky, molice a další. Nastupují zde zdatní soupeři škůdců například parazitická vosička Encarsia formosa, dravá ploštice Macrolophus caliginosus, a mnoho dalších. Přehled dravých roztočů a jejich koupi vám poskytne například internetový e-shop: Biocont Laboratory - biologická ochrana rostlin. Po obdržení bioagens je nutná okamžitá aplikace. Draví roztoči jsou dodáváni již aktivní a jsou připraveni „zaútočit“ na škůdce téměř okamžitě. Parazitické vosičky jsou dodávány v pupariích – vajíčkách, je tedy nutné jejich vylíhnutí, to trvá z pravidla týden. Poté začnou klást do škůdců svoje vajíčka. Touto parazitací se zastavuje vývoj škůdců. Na rostlinách budou stále k vidění, ale uvnitř jejich těla již probíhá vývoj nového jedince. Škůdce již neškodí, a proto není třeba mít obavy, že je něco špatně. Co je ovšem nejdůležitější je včasný záchyt škůdců. Jakmile je již populace dostatečně vyvinuta, je kolikrát i pro bioagens obtížnější celou populaci zlikvidovat, nebo alespoň udržet na únosné míře.

Pokud na škůdce chceme jít přírodní cestou, snažme se také zjistit, proč byla rostlina napadena. Příčin, proč se v zahradách tak rychle šíří choroby a škůdci, je řada. Patří k nim například přehnojování, příliš hustá výsadba, výběr méně odolných druhů a odrůd a často to bývá nesprávná volba rostlin pro podmínky zahrady. V některých případech je lépe zeleninu nebo vytrvalou okrasnou rostlinu vyměnit a pěstovat zcela jiný, odolnější druh, někdy i z jiné čeledi.

Pěstujte bylinky a zeleninu v souladu s přírodou. Dívejte na svět a přírodu kolem sebe s větším respektem a používejte takové přípravky na škůdce a choroby, které jsou šetrné k dalším obyvatelům zahrady - včelám, čmelákům, motýlům a  ptákům. Buďte vnímaví a ohleduplní k sobě, druhým, přírodě a bylinkám.

Iveta Mrkáčková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: pixabay.com

Zdroje:

Devět tipů, jak na zahradě zatočit bez chemie s chorobami a škůdci - iDNES.cz
Jak se zbavit škůdců? Ověřenými metodami | Zahrádkářská poradna (zahradkarskaporadna.cz)
Jaké postřiky používali naši předci: Chemii můžete kompletně nahradit bylinami | iReceptář.cz (ireceptar.cz)
Jak šetrně bojovat se savými škůdci na ovocných stromech? - Ekolist.cz
Poznejte škůdce a choroby na bylinkách a plodinách (bylinkovyraj.net)


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 1. 08. 2023 13:59