Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Úklidy volají aneb zkusme být eko

Úklidy volají aneb zkusme být eko



Vyvěšeno: 27. 11. 2023
Sejmuto:
Evidenční číslo: 94-2023

clean-3296013_640.jpgÚklidy volají aneb zkusme být eko

Vánoce se už pomalu blíží a každá hospodyňka chce mít doma uklizeno. Sice nás ty úklidy nebaví, ale na druhou stranu milujeme vypulírovaný byt, který voní čistotou a kde má každá věc svoje místo. Lze mít tedy čistý byt, aniž bychom použili chemické přípravky? Odpověď zní ano, vše může zářit čistotou bez zbytečného zatěžování životního prostředí a našeho zdraví.

Víte, co je hlavním zdrojem znečištění ovzduší v budovách a domácnostech? Jsou to čisticí prostředky! Trochu zvláštní, ne? Vezmeme-li v potaz, že je kupujeme převážně proto, abychom měli domácnost čistší a bezpečnější. Místo toho si doma ale budujeme malou soukromou chemickou skládku.

V běžně dostupných čistících přípravcích se často objevují škodlivé látky, o jejichž účincích nemusíte mít vůbec ponětí. Součástí chemických detergentů bývají nezdravé fosfáty, triclosan, ropné deriváty, chlor, formaldehyd, EDTA, syntetické vůně, barviva, optické rozjasňovače a další. Tyto chemikálie, které často najdeme ve většině běžných čistících prostředků, mohou způsobovat různé zdravotní komplikace (zejména pokud je používáme ve velkém množství), a to třeba bolesti hlavy, vyrážky nebo alergie. O některých se dokonce tvrdí, že mohou zvyšovat riziko rakoviny…

Oproti tomu v eko produktech na úklid a praní najdeme jen a pouze přírodní složky. Díky svému čistému složení s obsahem látek, které příroda dokáže bez problému z velké části odbourat, jsou ekologické produkty neškodné pro životní prostředí. Složky z eko čistících prostředků, které vylejeme do odpadu spolu se špinavou Čističky odpadních vod chemické látky obsažené v běžné drogerii z větší části odstraní, s čím si ale neporadí jsou optické rozjasňovače obsažené např. v konvenčních pracích prášcích a gelech. Podle dostupných informací jich až 50 % zůstává v odpadních vodách i po průchodu čistící stanicí.

Proč používat eko prostředky na úklid?

  • K ochraně zdraví členů vaší domácnosti.
  • Zakoupením ekologických prostředků přistupujete zodpovědně i k ochraně životního prostředí. Výběrem ekologických produktů proto pomáháte nejen sobě, ale také životnímu prostředí.
  • U ekologických prostředků je možnost dokoupit pouze náhradní náplně, čímž ušetříte obaly. Ředící láhve a rozprašovače pro opakované použití vám vydrží několik let, což představuje nemalou finanční úsporu.

Detergenty z domácích zdrojů

Pro výrobu eko prostředků budete potřebovat suroviny, které s velkou pravděpodobností najdete ve spíži. O které se jedná?

  • Ocet – používá se pro odstranění pachů, plísní, má dezinfekční účinky a dokáže vázat tuk, nejvhodnější volbou pro úklid domácnosti je bílý vinný ocet.
  • Citron – nejen krásně voní a je plný vitamínů, ale také bělí, odstraňuje zápach i různé skvrny. Skvěle funguje jako bojovník proti plísním.
  • Sůl – struktura soli je ideální na drhnutí a čištění, spolehlivě jí odstraníte také mastnotu. Kromě toho se pyšní dezinfekčním účinkem.
  • Jedlá soda – odstraňuje přebytečné pachy, ale také mastnotu od olejů a tuků. Je výborná například pro čištění matrací.
  • Cibule – má dezinfekční účinky a svými silicemi také leští.
  • Esenciální oleje – především ty s bylinkovým původem mají antibakteriální a dezinfekční účinky, příjemně voní. Některé oleje dokážou zničit bakterie a plísně.

Pomocí těchto základních ingrediencí si můžete vyrobit čisticí prostředky, které v domácnosti využijete pro údržbu od stropu až po koberce.

Tipy na výrobu domácího čističe

Domácí čistící prostředek pro všechno

  • Suroviny: 1 hrnek vody, 1 hrnku octa, 2 lžíce jedlé sody, 20 kapek esenciálního oleje
  • Postup: Všechno jednoduše smíchejte v lahvičce a před každým použitím pořádně protřepejte.

Šetrný pískový čistič (na vydrhnutí vany, dřezu, držadel…)

  • Suroviny: 1 hrnek jedlé sody, 1 hrnek prací sody, 20 kapek esenciálního oleje
  • Postup: Vše smíchejte, přemístěte do vzduchotěsné nádoby a při úklidu podle potřeby použijte.

Přírodní prostředek na nádobí

  • Suroviny: 1 hrnek kastilského mýdla, 1 hrnek vody, 15 kapek esenciálního oleje
  • Postup: Mýdlo, vodu a esenciální olej nalijte do vhodné lahvičky nebo nádobky a dejte se do umývání.

Domácí šumivky do toalety

  • Suroviny: 2 hrnky jedlé sody, 2/3 hrnku kyseliny citronové, oblíbené esenciální oleje (klidně až 60 kapek, toaleta si to zaslouží), rozprašovač s vodou nebo vanilkovým extraktem, pokud chcete záchod pořádně vyvonět a silikonové formičky
  • Postup: Ve skleněné míse smíchejte jedlou sodu a kyselinu citronovou. Při práci s kyselinou buďte opatrní a raději pracujte v rukavicích, pokud jste citliví, uděláte dobře, když si při míchání dáte přes nos a ústa šátek nebo kapesník. Suché ingredience postupně vlhčete rozstřikovačem. Budou Vám stačit jedno nebo dvě zmáčknutí pumpičky, směs by měla být skoro suchá. Míchejte. Přidejte esenciální oleje a znovu promíchejte. Směs napěchujte do formiček a nechte minimálně přes noc uschnout. (Šumivky do záchodu nemusí být úplné krasavice, můžete je tedy jen umačkat v ruce nebo pomocí lžíce a nechat je ztvrdnout na pergamenovém papíře). Až uschnou, přemístěte je do vzduchotěsné nádoby a použijte, až bude potřeba. Poznámka: Při použití šumivky raději nespěchejte a záchod nesplachujte, dokud opravdu nedošumí.

Domácí prášek do myčky nádobí

  • Suroviny: 1 hrnek jedlé sody, 1 hrnek prací sody, 1 hrnek soli
  • Postup: Vše smíchejte a pro každé mytí použijte vrchovatou lžíci prášku. Místo leštidla použijte ocet.

Lidé mají v eko drogerii nedůvěru skrze její účinky. Obávají se, že z důvodu absence chemických látek nebudou produkty efektivně čistit. Ale už naše prababičky přece věděly, že šťáva z citronu a ocet dělají divy. Proto je také ekologická drogerie často obsahuje. Tyto organické látky odmašťují, leští, změkčují a zároveň působí antibakteriálně a dezinfekčně.

Nemějte strach experimentovat a hledat, co funguje nejlépe pro vaše potřeby. Některé přírodní ingredience mohou lépe fungovat na určité typy nečistot. Heslo eko drogerie by tak mohlo znít: čisté svědomí pro nás, čisté řeky, lesy a louky pro naše děti.

Ing. Hana Matějková
Ekologické centrum Most a Kralupy n/Vlt.
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto:pixabay.com

Zdroje:

https://www.ekokoza.cz/uklid-bez-chemikalii-vyroba-domacich-prirodnich-cisticich-produktu-p57/
https://www.eranabytek.cz/article/cs/eko-friendly-uklid


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 27. 11. 2023 9:06