Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Světelný smog a Vánoce

Světelný smog a Vánoce



Vyvěšeno: 14. 12. 2023
Sejmuto:
Evidenční číslo: 97-2023

architecture-3250698_640.jpgSvětelný smog a Vánoce

Vánoce se blíží a všude na nás začínají blikat svítící řetězy, girlandy a ozdoby. Rok od roku bohatší světelná výzdoba v městech negativně působí na lidský organismus. Období Adventu zvyšuje míru světelného znečištění. Důsledkem světelného smogu je například nekvalitní spánek, ale i vážné zdravotní problémy.

Vánoční atmosféru již tradičně v mnoha městech dokreslují trhy a světelné dekorace. Ta ovšem v zimních měsících značně přispívá ke světelnému znečištění, protože světelné dekorace nejsou nijak zvlášť směrovány a svítí všemi směry.

Co to je světelné znečištění?

Pojem světelné znečištění (anglicky light pollution) nemá striktní definici. Obecně je jím chápáno souhrnné označení všech negativních jevů, které s sebou přináší umělé osvětlení. Mezi hlavní projevy světelného znečištění patří pronikání světla do příbytků, oslnění, osvětlení míst, kde to není žádoucí a závojový jas oblohy (populárně označovaný jako tzv. světelný smog). Světelného znečištění podle odborníků každoročně přibývá. Významným zdrojem světelného znečištění se stávají zastaralá a špatně funkční veřejná osvětlení. Dalším zdrojem světelného znečištění jsou kromě pouličních lamp i různá dekorativní osvětlení a osvětlení významných objektů a památek ve městě. Jejich množství přibývá právě s adventním obdobím, kdy jsou ulice měst vyzdobeny nejrůznějšími světelnými efekty. 

Dopady světelného znečištění?

Tma je důležitá pro všechny živé organismy. Světlo a tma je nejstabilnější proměnná v přírodě, která dokáže informovat všechny organismy o čase. Na rozdíl od teplotních výkyvů během roku bylo střídání světla a tmy vždy naprosto stabilní. Organismy si na jeho základě vyvinuly vnitřní mechanismus; takový časový systém, který je schopný odečítat délku noci a používat ji jako signál, který ovlivňuje jejich chování a každodenní fungování.

Negativní dopady umělého osvětlení mohou být rozmanité a jistým způsobem se týkají téměř všech obyvatel vyspělého světa, ačkoliv si to většinou ani neuvědomují. U člověka má velký vliv na kvalitu spánku. Tma je totiž důležitá pro produkci hormonu melatoninu, který uspává lidský organismus a umožňuje mu regenerovat. Při spánku v nedostatečně zatemněných místnostech se produkce melatoninu snižuje a délka i hloubka odpočinku výrazně klesají. Po krátkodobém nekvalitním spánku se lidé hůře koncentrují. Pokud však problémy trvají déle, mohou vyústit v deprese či psychogenní onemocnění.

Umělé osvětlení v nočním prostředí ovlivňuje i chování živočichů. Narušuje jejich biorytmy. Např. dezorientace či úmrtí ptáků při setkání s výraznými světelnými zdroji a objekty – výškové domy, památky, majáky, ropné plošiny, billboardy a výkonné světlomety. Tyto efekty jsou navíc výraznější při špatném počasí a snížené viditelnosti.

Má dopad i na obojživelníky, kteří jsou důležitou součástí mnoha biotopů, zejména v okolí vodních ploch a toků. Některé druhy žab, mloci a další patří mezi noční tvory a umělé osvětlení pro ně představuje změnu jejich životního prostředí, již tak zatěžovaného lidskou činností a znečištěním, na kterou citlivě reagují. Umělé světlo narušuje jejich adaptaci na tmu a schopnost orientace.

U rostlin přítomnost nadměrného množství světla v noci může způsobit předčasné olistění a pozdní opad listů. Další dopady světelného znečištění na rostliny a živočichy najdete zde: https://svetelneznecisteni.cz/co-je-svetelne-znecisteni/154-2/.

Další negativa

Míra světelného znečištění, jak jsme si už řekli stoupá a na vině jsou i především komerční objekty, ale také veřejné osvětlení, které často svítí příliš silně a špatným směrem. Lampy jsou také v poslední době nahrazovány LED žárovkami. Tyto snahy o úsporu energie se promítají i do vánoční výzdoby.

Jsou to však právě specifické modré barvy LED technologie, které mohou být škodlivější než jiné a poškozovat sítnici oka či velmi významně narušovat cirkadiánní rytmus. Modré světlo je pro živé organismy obzvlášť silným signálem. Jsou přirozeně nastaveny tak, že ho vnímají jako svítání. Modré světlo pro tělo jednoduše znamená že je den, tělo tak nastartuje svoji aktivitu a zabrzdí regenerační a odpočinkové procesy.

LED diody se však dnes používají ve všech elektronických zařízeních, jako jsou televize, notebooky, tablety a smartphony. Proto by lidé kromě zatemnění oken ložnice měli dodržovat i jiné zásady. Například se dvě hodiny před spaním nedívat do obrazovky televize či notebooku. Populární jsou v poslední době také červené brýle, které škodlivé modré světlo filtrují.

Jak na bezpečné vánoční osvětlení do interiéru?

Při koupi vánoční dekorace si na výrobku nejprve zkontrolujte:

  1. Symbol pro označení vnějšího/vnitřního osvětlení
  2. Název výrobce
  3. Název dodavatele na český trh
  4. Technické informace
  • Typ výrobku
  • Délka řetězu
  • Příkon
  • Napětí
  • Elektrická ochrana
  • Značka CE v zemích EU (výrobek splňuje technické normy
  • IP krytí (pro venkovní produkty IP44, do interiéru minimálně IP20)
  • Vyvarujte se především použití modrého světla, které se do ovzduší rozptyluje víc než například teplé bílé nebo oranžové.
  • Omezte dobu svícení, nevhodné je například nechat svítit ozdoby celou noc. Podstatné je také minimalizovat intenzitu svícení.
  • Města a obce snižují světelný smog z veřejného osvětlení jen velmi pomalu. Lidé, kterým do oken ložnic svítí veřejná lampa, billboard nebo vánoční dekorativní osvětlení, musí přistoupit k regulaci nočního světla sami. Ke snížení světla v místnosti se nejčastěji instalují žaluzie či předokenní rolety.

    Světelné znečištění, jak už jsme si řekli výše představuje riziko ekologické, zdravotní i bezpečnostní, ochuzuje nás o pohled na noční hvězdnou oblohu, a stojí množství peněz i energie – leckdy zcela zbytečně.

    Předcházet světelnému smogu tím, že se naše civilizace úplně vzdá umělého osvětlení, není v současné době možné. Souhlasí s tím astronomové i ochránci přírody.

    Řešení celého problému je však jednoduché: stačí jen koncipovat veškeré osvětlení tak, že se světlo nerozptýlí do všech směrů, ale osvětlí jenom vybranou silnici, chodník nebo fasádu. Vánoční dekorace by ve městech/obcích svítila jen na omezenou dobu, a ne celou noc.

    Dalším chytrým opatřením jsou pohybové senzory, díky kterým je každé místo osvětleno pouze v případě, že se v jeho okolí nacházejí lidé. Toto řešení se už osvědčilo na mnoha plážích na Floridě, kde se pouhou instalací senzorů významně zlepšily podmínky pro reprodukci mořských želv.

    Ing. Hana Matějková
    Ekologické centrum Most a Kralupy n/Vlt.
    Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

    Foto:pixabay.com

    Zdroje:

    https://svetelneznecisteni.cz/co-je-svetelne-znecisteni/lidske-zdravi/
    https://www.idnes.cz/bydleni/energie/presvicena-mesta-vanocni-vyzdoba.A141219_155119_uspory-energii_rez
    https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/svetlo-jako-spatny-pan-zpusobuje-nemoci-zvirata-nevi-kdy-zazimovat.A190202_112851_domaci_onkr
    https://www.ekobydleni.eu/zivotni-prostredi/svetelny-smog-trapi-80-svetove-populace-kolem-vanoc-roste
    https://www.novinky.cz/clanek/domaci-svetelneho-smogu-pribyva-a-skodi-40379108
    https://tojesenzace.cz/2022/11/30/svetelne-znecisteni-je-nejvyssi-v-dobe-vanoc-lidem-skodi-zejmena-led-svitidla/
    https://magazin.aktualne.cz/svetelny-smog-o-vanocich/r~d4ee3bd8037611e998daac1f6b220ee8/
    https://www.metro.cz/domov/svetelnemu-znecisteni-prispiva-vanocni-vyzdoba-podstatnou-merou-rika-odbornik.A181219_221247_metro-region_hyr


    Zpět na přehled
    Naposledy změněno: 13. 12. 2023 6:41