Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Zimní slunovrat

Zimní slunovrat



Vyvěšeno: 21. 12. 2023
Sejmuto:
Evidenční číslo: 99-2023

charles-bridge-6693045_1280.jpgZimní slunovrat

Vánoční čas je opět tady a s ním i čas zpomalení, rozjímání a poznávání tradic našich předků. Těsně před Vánocemi nás čeká nejdelší noc roku a zároveň nejkratší den roku -– zimní slunovrat. Zimní slunovrat je jeden z nejvýznamnějších svátků, který byl odpradávna uctíván našimi předky po celém světě, a naše svátky s ním mají mnoho společného. Na rozdíl od našich Vánoc je zimní slunovrat oslavou slunce, znovuzrození, obnovy a pokračování života.

Zimní slunovrat představuje okamžik, kdy na severní polokouli začíná astronomická zima (jedná se tedy o první zimní den) a kdy je nejkratší den a nejdelší noc. V našich končinách obvykle nastává 21. nebo 22. prosince, ale výjimečně to může být i jiný den. Zimní slunovrat v roce 2023 nastává 22. prosince ve 3 hodiny 27 minut světového času (UT). Noc trvá téměř 16 hodin, zatímco den pouze něco kolem 8 hodin. Od tohoto okamžiku se ovšem začínají dny pomalu prodlužovat.

Zimní slunovraty bývaly již odpradávna oslavovány prakticky na celém světě, a to bez ohledu na konkrétní kulturu, která byla ve vybrané oblasti zrovna dominantní. Naši předkové totiž považovali zimní slunovrat za důvod k radosti, jelikož se podle nich jednalo o den znovuzrození Slunce, které jim přinášelo teplo, světlo a nový život. Od této chvíle začíná slunce nabývat na síle a vítězí nad temnou nocí i temnotou v nás. Zimní slunovrat je symbolem lidské víry, že po tmě a zimě vždy přichází světlo a teplo.

Ve starověké Evropě se během zimního slunovratu slavil pohanský svátek známý jako Yule, který je jednou z nejstarších oslav zimního slunovratu na světě. Zapalovaly se velké ohně, aby podpořily příchod slunečních paprsků, což mělo slunci dodat potřebnou energii. Z lesa se přinášelo vánoční poleno, které se polévalo pivem či medovinou nebo se ozdobila břečťanem, jmelím, cesmínou. Dřevěná polena se během zimního slunovratu v příbytcích zapalovala. Musela vydržet hořet až dvanáct dnů, čímž se ošetřila největší temnota a domácnost byla chráněná proti působení zlých sil. Využíval se i popel z těchto „posvěcených polen“, který se přidával do krmiva pro zvířata, zahrabával se do půdy pro lepší úrodu.

Z pohanského svátku Yule pochází většina vánočních tradic, které známe dnes. V předvečer zimního slunovratu se pořádaly rituály, které se v různých podobách zachovaly až do dnešní doby. Rozkrajovala se jablka a hledaly se hvězdičky. Lilo se olovo nebo vosk, aby se ve vzniklých tvarech četla budoucnost. Házelo se střevícem, jenž údajně mohl prozradit, kdo se příští rok odstěhuje. Lidé si v rámci oslav zimního slunovratu nosili domů živé stromky, což mělo pomoci ochránit duchy dřeva před zmrznutím. Právě jehličnaté stromky symbolizují pokračování života, protože zůstávají krásné, zatímco všechny ostatní stromy ztrácejí listy. Stromky si pak zdobili drobnými sladkostmi, aby duchům příliš nevyhládlo. Na špičku navíc umisťovali pěticípou hvězdu jako symbol pěti živlů (voda, oheň, země, vzduch, vesmírná energie). Kromě toho své domácnosti zkrášlovali také jmelím, aby si zajistili zdraví, štěstí a plodnost.

Symbolikou slunovratu je odvěký boj světla a tmy. Mnoho megalitických staveb (Stonehenge nebo Newgrange), které dodnes stojí, jsou navrženy tak, aby přesně reflektovaly zimní slunovrat. První paprsky zimního slunce tam dodnes tvoří zajímavé efekty a my si marně lámeme hlavu, jak to naši předkové dokázali bez složité technologie, tak dobře spočítat. I v Praze máme úžasný komplex rotund, které tvoří konec jeruzalemské slunovratové linie. Rotundy dal vybudovat Karel IV. a i v dnešní době tato linie na zimní slunovrat funguje. Odborníci změřili, že rotundy, kostely, chrámy či přírodní svatyně na této linii se po celé její trase dlouhé 3 500 km neodchylují více než 3/4 metru od té „myšlené“ čáry na mapě – napříč Evropou až na území Česka. Je fascinující vědět, že kdosi vědoucí nechal tuto dávnou linii vytvořit, a že vede takovou dálku právě do Prahy, do srdce Evropy. O letošní aktivaci jeruzalémské linie se dočtete více zde: Zimní slunovrat – aktivace JERUZALÉMSKÉ LINIE – Druidi.cz.

Vyzkoušejme magické kouzlo zimního slunovratu tak, jak ho vnímali naši předci, kteří žili v souladu s přírodou, byli závislí na jejím koloběhu v průběhu roku a uvědomovali si vzácnost přírodních zdrojů. Učme sebe i naše děti vnímat přírodu v jejím koloběhu a nechme lidovou moudrost a lidové zvyky, aby nám v tom pomáhaly.  

Iveta Mrkáčková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: pixabay.com

Zdroje:

ZIMNÍ SLUNOVRAT: Kdy nastává a jaké jsou tradice? | RadímeJAK.cz (radimejak.cz)
Tajemný Yule: Oslavte svátek světla, původní pohanské Vánoce - Flowee
Zimní slunovrat je magický okamžik vítězství světla nad temnotou - Prima Ženy (iprima.cz)
ZIMNÍ SLUNOVRAT 2019 – Druidi.cz


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 20. 12. 2023 10:52