Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Do neratovické Spolany se vrátili vzácní sokoli a čekají mladé

Do neratovické Spolany se vrátili vzácní sokoli a čekají mladé



Vyvěšeno: 20. 4. 2020
Sejmuto:
Evidenční číslo: 12-2020

Do neratovické Spolany se vrátili vzácní sokoli a čekají mladé

Samec a samička sokola stěhovavého opět hnízdí v areálu Spolany. Loňský duben se jim zde vylíhlo historicky první mládě a také letos očekávají přírůstek. Samičká sedí hned na třech vajíčkách! Spolana spolupracuje s neziskovým sdružením ALKA Wildlife a již pátým rokem společně sledují počínání tohoto dravce v chemickém areálu v Neratovicích. Pár kriticky ohroženého druhu se usídlil i na stometrovém komínu teplárny v Litvínově, kde je umístěna kamera monitorující v přímém přenosu jejich každodenní život. Na webové stránce tak zájemci naleznou kromě on-line videa i záznamy toho nejzajímavějšího ze sokolího hnízdění.

Ve výrobním závodu Spolany je od roku 2015 instalována ve výšce 80 metrů hnízdní budka. Dříve se zde na komíně bývalé čistírny exhalací vyskytovala samička sokola stěhovavého sama. Vloni si poprvé přivedla partnera a snesla vajíčka. Pro vzácné dravce je toto místo ideální, mají tu absolutní klid a výborný rozhled. I tento rok se neratovický pár připravuje na vyvedení mladých. „Jsme velmi rádi, že se k nám dvojice sokola stěhovavého vrátila. Doufáme, že vše půjde hladce a dočkáme se dalších potomků. Vloni jsme přivítali prvního mladého sokola. Je skvělé monitorovat, jak se samičce na vajíčkách daří,“ komentuje Miroslav Falta, jednatel společnosti Spolana.

Budku pravidelně na jaře navštěvuje ornitolog ze sdružení ALKA Wildlife, který ji zkontroluje a vyčistí pro budoucí ptačí obyvatele. Ne jinak tomu bylo i letos v březnu: „Stejně jako v předchozích letech, jsme budku uklidili a prověřili její stabilitu. Prostřednictvím instalované fotopasti máme nyní výborný přehled o vajíčkách. Mláďata by se mohla vylíhnout ve druhé polovině dubna a později se vydáme na komín je okroužkovat,“ sdělil Václav Beran s tím, že sokoli si oblíbili i další výrobní areály skupiny Unipetrol v Litvínově a Kralupech nad Vltavou. V průběhu let se díky tomu vylíhlo na 25 mláďat ohroženého sokola stěhovavého. V České republice se totiž vyskytuje pouze 100 párů.

V litvínovském Chemparku Záluží sídlí sokoli již od roku 2011 a od loňského roku jsou tam dokonce umístěny dvě hnízdní budky, první je na komínu tamní teplárny a druhá na komínu etylenové jednotky. Život dravců se tam proto rozhodli sledovat on-line na webových stránkách Unipetrolu.

Sokol stěhovavý se dožívá až dvaceti let a na svá oblíbená hnízdiště se vrací celý život. S maximální rychlostí při střemhlavém letu přes 350 km/h je pravděpodobně nejrychlejším živočichem na Zemi. Sokol stěhovavý je na českém území tradičním ptačím druhem. Populace tohoto predátora lovícího holubi, kachny a další menší ptáky a netopýry byla nejsilnější ve čtyřicátých a padesátých letech minulého století, kdy se na území tehdejšího Československa pohybovalo až šedesát párů. Z české krajiny sokoli vymizeli v 70. letech minulého století kvůli nadměrnému používání pesticidů v zemědělství. Opětovně se začali objevovat na konci 80. let. Na přelomu tisíciletí se v Česku pohybovalo již zhruba dvacet párů. Dnes díky přísné ochraně žije na našem území zhruba osmdesát párů sokola stěhovavého.

Článek převzdat z webu SPOLANA s.r.o.


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 21. 01. 2021 10:41