Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Sběr bioodpadu v Kralupech nad Vltavou

Sběr bioodpadu v Kralupech nad Vltavou



Vyvěšeno: 29. 6. 2020
Sejmuto:
Evidenční číslo: 25-2020

kompost.jpgSběr bioodpadu v Kralupech nad Vltavou

Každé malé dítě už ví, že papírový odpad patří do modrého kontejneru, plastový do žlutého a použité sklo do bílého či zeleného zvonu. Další výzvou pro ty, kteří to ještě nečiní, je naučit se třídit bioodpad, který tvoří asi třetinu našich odpadů z domácností. Bioodpad je veškerý odpad biologického původu, tedy zbytky z kuchyně, ale také posekaná tráva, uřezané větve, dřevo, plevel ze zahrady apod. Jsou to jakékoli odpady, které podléhají aerobnímu (za přítomnosti kyslíku) nebo anaerobnímu (bez přístupu kyslíku) rozkladu.


Bydlíte-li v domku se zahrádkou, není nic snadnějšího, než si v rohu zahrádky založit kompost. Kompostování je jediný druh recyklace, kterou můžeme dělat doma. Kompostovat lze zbytky ovoce a zeleniny, čajové pytlíky, kávovou sedlinu, skořápky z vajec, listí, trávu atd. Čím pestřejší je výchozí směs, tím lepší je konečný produkt. Pěkně řešená ohrádka s kompostem může vkusně doplnit okrasnou zahradu či technický kout. Kompost se může nechat porůst pnoucími dřevinami nebo obrůst malinami či kvetoucími keři apod.

Kompostovat mohou i obyvatelé panelových či bytových domů na sídlišti. Tomu se říká komunitní kompostování. V okolí domu postavíte komunitní kompostér, a kdo se do programu bude chtít zapojit, dostane od něho klíč. Kompost potom mohou obyvatelé využít na pěstování pokojových květin či zeleně v okolí. Další možností je pořídit si domácí vermikompostér, který můžete mít na balkoně, ve sklepě nebo i v předsíni či v komoře.

Sběr bioodpadů přímo z domácností
Město Kralupy nad Vltavou nabízí i v letošním roce možnost sběru bioodpadů do speciálních bionádob. V současné době této služby využívá téměř 800 domácností, které své vytříděné bioodpady ukládají do odkoupené nebo pronajaté biopopelnice. Každoročně se tímto způsobem vytřídí v Kralupech nad Vltavou přes 300 tun biologicky rozložitelného odpadu, který je následně uložen na kompostárnu. Svozy bioodpadu probíhají vždy ve středu 1x za 14 dnů v období od dubna do listopadu. Zájemci o svoz bioodpadů se mohou přihlásit na MěÚ Kralupy nad Vltavou, odboru životního prostředí u paní Heleny Traxlové (tel.: 315 739 944, 2. patro – číslo dveří 216).

Cena za roční pronájem biopopelnice o objemu 240 litrů je 293,- Kč za rok a u 140 litrové nádoby je cena stanovena na 184,- Kč za rok včetně DPH. Zájemci si také mohou speciální bionádobu odkoupit do svého vlastnictví od dodavatele služby, kterým je společnost FCC Regios, a.s. Cena menší biopopelnice o objemu 140 litrů je 1. 127,- Kč a větší biopopelnice o objemu 240 litrů stojí 1. 403,- Kč (včetně DPH). Náklady na svoz a uložení bioodpadu na kompostárnu hradí za své občany město Kralupy nad Vltavou.

Jaký odpad je možné ukládat do biopopelnic?

  • listí, tráva, plevel, zbytky rostlin - kousky větví keřů a stromů (posekané, nastříhané), piliny, hobliny, kůra
  • spadlé ovoce, zbytky zeleniny a ovoce (včetně citrusových plodů)
  • čaj, káva, skořápky ořechů
  • exkrementy drobných domácích zvířat

Co v žádném případě do bionádoby nepatří?

  • maso, kosti, oleje a tuky
  • tekuté a mastné potraviny
  • obaly od potravin
  • uhynulá zvířata
  • anorganický kočkolit

Svoz velkoobjemovými kontejnery
Město Kralupy nad Vltavou zajišťuje pro své občany také svoz bioodpadu velkoobjemovými kontejnery, které jsou pravidelně podle rozpisu přistavovány na 13 stanovišť ve městě od února do prosince. Rozpis stanovišť najdete na stránkách ekocentra Kralupy v sekci Odpady/Třídění, v odstavci Třídění – velkokapacitní kontejnery. V roce 2020 proběhne svoz bioodpadu velkokapacitními kontejnery ještě v těchto týdnech:
13. 7. - 17. 7., 10. 8. – 14. 8., 7. 9. – 11. 9., 5. 10. – 9. 10., 2. 11. – 6. 11. a za příznivého počasí také 7. 12. - 11. 12. 2020.

Odvoz bioodpadu do sběrného dvora
Občané Kralup nad Vltavou mohou také zdarma ukládat bioodpad přímo ve sběrném dvoře Technických služeb města Kralupy nad Vltavou v Libušině ulici. Sběrný dvůr je otevřen každý den od 9 do 17 hodin, mimo polední přestávky od 10:30 do 11:00 hodin. Vzhledem k mimořádným opatřením se do sběrného dvora vstupuje jednotlivě a pouze v roušce. Sběrný dvůr slouží občanům města, kteří prokáží dokladem své trvalé bydliště v Kralupech nad Vltavou.

Proč kompostovat bioodpad?
Kompostování je důležité z několika důvodů. Předně potřebujeme omezovat množství odpadů ukládaného na skládky. Nekontrolovaným hnitím organických odpadů vzniká skleníkový plyn methan, který má až 27krát vyšší účinek při globálním oteplování než oxid uhličitý. Při hnití organických odpadů na skládkách se uvolňují kyselé výluhy obsahující látky, které mohou negativně ovlivnit kvalitu spodních i povrchových vod. Kompostováním lze také významně zvýšit míru recyklace. U pilotních projektů se zjistilo, že na jednoho obyvatele lze sebrat až 100 kg bioodpadu za rok. To je více, než kolik sebereme plastů, skla a papíru dohromady.

Dalším neméně důležitým důvodem je skutečnost, že nutně potřebujeme produkovat kompost. Naše orná půda se obnovuje velice pomalu a intenzivním hospodařením ztrácí na úrodnosti. Jeden centimetr ornice vznikne za 100 až 200 let. Přitom 50 % půdy v ČR je ohroženo hutněním, 42 % vodní a 7,5 % větrnou erozí. Nestačí pouze průmyslově hnojit naše pole, je třeba jim dodat humus, který vzniká činností půdních mikroorganismů při kompostování. Kompostování bioodpadu je technologií trvale udržitelného života. Rady jak třídit kuchyňský odpad, naleznete například zde: https://www.kompostuj.cz/vime-jak/jak-tridit-kuchynske-zbytky/.

Jana Krátká
Ekologické centrum Kralupy nad Vltavou
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most

Foto: pixabay.com

Zdroje:
https://www.mestokralupy.cz/mestsky-urad/odbory-meu/odbor-zivotniho-prostredi/odpady-ve-meste/
https://arnika.org/o-kompostovani
http://www.kompostuj.cz/vime-jak/literatura-tematicke-clanky-slovnicek-pojmu/kompostovani-bioodpadu-je-technologii-trvale-udrzitelneho-zivota/


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 21. 01. 2021 11:46