Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Koupání na Kralupsku

Koupání na Kralupsku



Vyvěšeno: 29. 7. 2020
Sejmuto:
Evidenční číslo: 29-2020

koupani[1].jpgKoupání na Kralupsku

Léto je pravý čas pro vodní radovánky. Bazénů a koupališť stále přibývá, proč ale nezkusit koupání v přírodě? Za koupáním a vodními sporty nemusíte jezdit k moři, stačí se poohlédnout i doma nebo v okolí, třeba objevíte nové vodní krásy Česka, o kterých jste zatím neměli tušení. Vydejte se osvěžit do jezer, lomů a dalších koupališť. Koupání v české přírodě může být lepší, než se vám možná zdá, stačí najít to správné místo pro vás.


Místa ke koupání ve volné přírodě je třeba vybírat s rozvahou, nejvhodnější jsou vodní plochy, na kterých je kvalita vody pravidelně sledována. Hygienické limity a požadavky na jakost vody ke koupání stanovuje vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 238/2011 Sb., o stanovení hygienických požadavků na koupaliště, sauny a hygienické limity písku v pískovištích venkovních hracích ploch, ve znění pozdějších předpisů. Ministerstvo zdravotnictví každoročně sestavuje ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí a Ministerstvem zemědělství Seznam přírodních koupališť využívaných ke koupání. Tato místa jsou pravidelně monitorována buď provozovatelem, nebo příslušnou hygienickou stanicí s ohledem na jakost vody a riziko koupání v nich. Kvalita vody v přírodních koupalištích a v koupacích oblastech se sleduje v „koupací sezóně“, což je zpravidla období od 30. května do 1. září nebo období, během něhož lze očekávat velký počet koupajících se osob. Aktuální stav koupacích vod naleznete zde.

Přírodní koupaliště jsou místa, která si vzal na zodpovědnost provozovatel, jež musí na své náklady sledovat kvalitu vody a zajišťovat povinné služby na břehu, jako je sběr odpadků, provoz záchodů, údržba ploch, případně sprchy a převlékací kabiny. Povinnosti provozovatelů jsou stanoveny zákonem č. 258/2000 Sb. a vyhláškou č. 238/2011 Sb. Většinou se na koupalištích ve volné přírodě vybírá vstupné.

Koupací oblasti jsou povrchové vody využívané ke koupání bez provozovatele. Kontrolu jakosti vody zde provádí krajská hygienická stanice. Vybavenost není zákonem předepsaná.

Samozřejmě je možné se koupat i na ostatních vodních plochách, kvalita vody zde však není nikým sledována. Můžete se koupat v podstatě kdekoli, kde to není zakázáno. Tomu se říká obecné užívání vod. Koupání zde probíhá na vlastní riziko koupajícího se, zodpovědnost za koupání dětí nesou rodiče.

Kontroly jakosti koupací vody jsou prováděny krajskými hygienickými stanicemi (KHS) nebo provozovateli koupališť minimálně jedenkrát měsíčně (u koupacích vod, u kterých lze během koupací sezóny odůvodněně předpokládat rozmnožení sinic, může být četnost kontroly zvýšena). V rámci těchto kontrol jsou oprávněnými laboratořemi odebírány vzorky vody k analýze, výsledky analýz se objeví na webu obvykle do 5 dnů.

Kralupské koupaliště je vyhlášeným místem ke koupání. Pokud však chcete vyzkoušet na vlastní zodpovědnost koupání v přírodě, můžete navštívit jezero Vojkovice, lom Baraba u Mělníka, pískovnu Dobříň u Roudnice nad Labem, jezero Lhota, jezero Konětopy apod.

Biotopy ke koupání
Stále větší oblibu získávají také koupací biotopy. Na první pohled se biotopy od obyčejných koupališť příliš neliší. Nejsou většinou moc velké, ale jejich hlavním bonusem je čistá voda bez chemických látek. Ta se čistí ve vlastní zóně s mokřadními rostlinami, která je neodmyslitelnou součástí každého biotopu. Bez mikroorganismů a bakterií, žijících ve štěrku a na kořenech vodních rostlin, by to zkrátka v biotopech nešlo. Návštěvníky láká hlavně tato přírodní úprava vody, díky které se nemusí do vody přidávat žádné desinfekční přípravky. Je tak vhodná třeba pro alergiky nebo lidi s citlivější kůží. Biotopy ke koupání poblíž Kralup jsou např. v Radotíně nebo ve Lhotce na Praze 4.

Koupání ve Vltavě
Ti odvážnější se zajímají o koupání v řece Vltavě. Podle informací ze státního podniku Povodí Vltavy: „Na dolním úseku významného vodního toku Vltava žádné tzv. koupací místo vymezené není, koupání v této části vodního toku je vždy na vlastní nebezpečí koupajících. Významný vodní tok Vltava pod vltavskou kaskádou vykazuje dobrou jakost vody. Vltava po soutoku s významnými vodními toky Sázava a Berounka, průchodem pražskou aglomerací a vlivem vypouštěné vyčištěné odpadní vody z celého města vykazuje zhoršené mikrobiologické ukazatele (bakteriální oživení), voda může obsahovat i různá rezidua látek lidské denní spotřeby (např. léčiva). Nadbytek živin (zejména pod městskými aglomeracemi, Prahu nevyjímaje) generuje růst řas a sinic.“

Opatrnost při koupání
Nejvážnějším nebezpečím při koupání není onemocnění způsobené sníženou jakostí vody, ale úrazy (nejvážnější jsou poranění páteře) a utonutí. Jednou z hlavních příčin utopení je konzumace alkoholu, nedodržování zásad bezpečnosti a podcenění nebezpečí. Zvýšené procento alkoholu v krvi nám obvykle snižuje bystrost a může se stát, že sami rozumně neodhadneme, co zvládneme a co ne. Rizikové je i to, že opilý člověk velmi rychle ve vodě prochladne a mohou mu velice brzy dojít síly. Dále je důležité nepodceňovat dodržování zásad bezpečnosti – na člunu mít na sobě záchrannou vestu, nepřetěžovat člun apod. Neposlední příčinou utonutí je již zmíněné podcenění nebezpečí. U plavců je to např. špatné odhadnutí fyzických sil, dokazování vlastních plaveckých schopností druhým atd.

Přejeme vám, abyste se všem nástrahám úspěšně vyhnuli a koupání v přírodě si patřičně vychutnali. Prožijte příjemné léto plné sluníčka, odpočinku, dobré nálady i krásných chvil strávených v přírodě.

Jana Krátká
Ekologické centrum Kralupy nad Vltavou
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most

Foto: pixabay.com

Zdroje:
Zdroje: http://www.szu.cz/tema/zivotni-prostredi/koupani-ve-volne-prirode/druhy-mist-ke-koupani
https://www.mzcr.cz/verejne/dokumenty/hrozici-nebezpeci-ve-vode_17366_1509_5.html
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/koupani-biotopy-voda-cistota.A190823_113253_domaci_onkr


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 21. 01. 2021 11:58