Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Úklidová akce s Ekocentrem

Úklidová akce s Ekocentrem



Vyvěšeno: 24. 9. 2020
Sejmuto:
Evidenční číslo: 39-2020

Úklidová akce s Ekocentrem

I v letošním roce se Ekocentrum Kralupy spolu se ZŠ Jodlova zapojilo do celonárodní kampaně „Ukliďme Česko“. Z důvodu horší předpovědi počasí se akce přesunula z pátku na úterý 22. září. Počasí nám opravdu přálo a úklid se opravdu vydařil.

Sraz byl stanoven na 8:30 hod. na zahradě školy Jodlova 111. Zde proběhlo přivítání všech zúčastněných ředitelkou školy. Následně lektorky ekocentra pohovořily o významu akce Ukliďme Česko a o negativním dopadu černých skládek pro životní prostředí. Pro lepší představu využily učební pomůcku „Doba rozkladu jednotlivých druhů odpadu“. Se zásadami bezpečnosti při úklidu děti seznámil zástupce ředitele MP, Roman Neugebauer.

Poučení školáci obdržely rukavice a pytle na sbírání odpadků a s pedagogickým dozorem vyrazily k řece Vltavě. Už cestou k řece a na louce sbíraly děti jak odpadky, tak i cigaretové nedopalky. Bohužel těch je na cestách, chodnících i kolem košů stále dost. Lidem, kteří je odhazují, bohužel nedochází, že se z nich uvolňují do prostředí škodlivé chemické látky, odhozenému nedopalku trvá až 15 let, než se zcela rozloží!

V přilehlém lesíku se nasbíralo celkem 9 pytlů odpadků, mimo jiné i okno a kapota od auta. Bohužel se tentokrát našly i injekční stříkačky. Místo nálezu do příjezdu hlídky hlídal preventista MP, který dozoroval po celou dobu úklidové akce.

Po krátké přestávce se v úklidu pokračovalo dál po cestě podél řeky na sídliště Cukrovar. Cestou se nasbíraly další 4 pytle odpadu, jejichž obsahem byly PET láhve, plechovky, krabice, obaly od sušenek a brambůrků, igelity, dráty. Likvidaci nasbíraných odpadů zajistily Technické služby města Kralupy nad Vltavou. Děti, paní učitelky a asistentky nasbíraly celkem 13 pytlů odpadu, hromadu nadměrného odpadu, který se do pytlů nevešel a dvě plné plechovky nedopalků.

Všichni se do úklidové akce zapojili nadšeně, a bylo vidět, že akce má smysl, zúčastnilo se jí 30 školáků a 10 dospělých.

Celá škola při závěrečném vyhodnocení akce obdržela za odměnu diplom, drobné odměny a velké poděkování, za všechny, kteří si váží čistého prostředí v našem městě. Co si přát na závěr? Aby nás, co se nebojí uklízet nejen u sebe doma, ale také na veřejném prostranství, přibývalo, anebo … abychom příště neměli co uklízet.

Monika Haňurová
Ekologické centrum Kralupy nad Vltavou
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most

Foto: archiv ECK

Projekt "Kralupy-čisté město" byl pro rok 2020 finančně podpořen městem Kralupy nad Vltavou v rámci zájmové dotace.


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 21. 01. 2021 12:23