Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Technické konopí – jedinečná ekologická rostlina

Technické konopí – jedinečná ekologická rostlina



Vyvěšeno: 14. 10. 2020
Sejmuto:
Evidenční číslo: 43-2020

konopi.jpgTechnické konopí – jedinečná ekologická rostlina

Konopí je mimořádnou rostlinou nejen pro své léčebné účinky, jde o všestranně využitelnou plodinu. Pěstování konopí je ekonomické, ekologické, a hlavně velmi efektivní. Technické konopí se dá využít v energetice jako palivo v malých, lokálních elektrárnách, v chemickém průmyslu, ve stavebnictví, v automobilovém a papírenském průmyslu, v potravinářství, v oblasti kosmetiky, tkaného a netkaného textilu aj. Z konopí se dá vyrobit asi tisíc druhů široké škály výrobků. V západních zemích se technické konopí běžně pěstuje a zpracovává. Česko bylo kdysi velmocí v pěstování technického konopí, tyto doby jsou ale dávno pryč. Proč bychom měli konopí znovu pěstovat i u nás?


Konopí bylo používáno v mnoha civilizacích, v Asii, Evropě i Severní Americe, a to už od doby neolitu. Některé kultivary konopí se pěstují pro obsah kanabinoidů (THC, CBD, CBC). Sušené listy a především samičí květenství se nazývají také marihuana, koncentrovaná pryskyřice se nazývá hašiš. Po celosvětovém zákazu pěstování konopí v roce 1961, daném úmluvou OSN o omamných látkách, došlo postupně k vyšlechtění odrůd konopí setého se sníženým obsahem omamné látky THC pro technické či průmyslové účely. V ČR umožňuje pěstování konopí (THC max. 0,3 %) Zákon č. 167/1998 Sb., o návykových látkách, který současně pěstitelům určuje i ohlašovací povinnost při osetí plochy nad 100 m2.

Na území České republiky se konopí asi 40 let vůbec nepěstovalo, pěstování se obnovilo až v roce 1996. Nyní mnoho odborníků tvrdí, že v konopí je skutečná budoucnost a snaží se u nás obnovit pěstování této dříve tradiční, dnes skoro zapomenuté rostliny. Zákon č. 167/1998 Sb., o návykových látkách určuje, které odrůdy je povoleno pěstovat.

Pěstovat konopí je snadné
Konopí může růst i v sušších oblastech. Kořeny rostliny umí sáhnout až 1,6 metru hluboko pro spodní vodu. Vysoké rostliny konopí s širokými listy rychle vytvoří tzv. zápoj, jehož stín bezpečně potlačí růst plevelů na pozemku. Konopí navíc roste rychle a úsporně. Je to tím, že rostliny velice efektivně hospodaří se sluneční energií. Za celkem krátkou dobu (cca 120 dní) konopí vyprodukuje na hektaru orné půdy až 12 tun různorodé biomasy. To je čtyřnásobek nárůstu bukového lesa. Spotřeba vody pro vypěstování konopí je asi poloviční oproti pěstování bavlny. Konopné vlákno má přitom velký potenciál právě pro textilní průmysl.

Konopí vylepšuje půdu
Kořeny konopí odčerpávají z půdy kromě živin také řadu nečistot, včetně těžkých kovů či pesticidních krust. Studie Ing. Petříkové a kol. ze Sdružení pro českou biomasu (BIOM CZ) prokazuje rekultivační schopnosti konopí a jeho vysokou přizpůsobivost zhoršeným podmínkám. Důkazem jsou stabilní výnosy konopí na hnědouhelných výsypkách. Dobře vyvinutý kořenový systém plní také protierozní funkci a poskytuje dobré životní podmínky půdním organismům, žížalám aj. Opadávání listů v závěrečných fázích růstu dodává zpět do půdy velké množství cenných živin a zmírňuje tak vyčerpání půdy. Konopí lze díky tomu pěstovat až 7 let na jednom pozemku. Díky těmto vlastnostem je konopí prvotřídní rostlinou pro ekologické zemědělství. Jeho pěstování nevyžaduje herbicidní a pesticidní postřiky, naopak eliminuje negativní důsledky již dříve použitých chemických prostředků.

Konopí chrání ostatní rostliny
Některé z látek obsažených v konopném stonku, listech a květech prokazatelně chrání nejen samotné konopí, ale i další rostliny před nemocemi a škůdci, například brambory před plísní. Vhodné je tedy zapojení konopí do systému rotace plodin.

Konopí zlepšuje ovzduší
Další ekologický přínos spočívá i v tom, že 1 ar konopí vyprodukuje víc kyslíku, než 25 arů lesa.

Využití technického konopí
Z konopí se dá využít celá rostlina, stonek, listy, květ i konopné semeno. Třetinu stonku tvoří vlákna, která patří v rostlinné říši k těm nejdelším a nejpevnějším. Vlákna se získávají namáčením a třením stonků a následně se spřádají. Vlákna konopí jsou pevná, odolná a pružná zároveň. Jejich nejznámější využití je v textilní výrobě a pro výrobu papíru. Dále se z konopného vlákna vyrábějí provazce, lana, plachty, rohože i pytle, velmi pevné a odolné proti vlhkosti a hnilobě. Z krátkých vláken se vyrábí např. koudel pro utěsňování šroubovaných spojů potrubí. Vlákniny je v rostlině asi 25 %, zbytek je dřevitá hmota – pazdeří, které má dobré aseptické a izolační vlastnosti. Pazdeří se lisuje bez pojiva do briket pro spalování nebo se používá jako tepelně izolační materiál. Vedle surovin ze stonku dává hektar konopí také přes půl tuny semene, které je výborně využitelné v potravinářství a kosmetice.

Oděvy z konopí
Konopné oblečení má mimořádně dobré uživatelské vlastnosti, perfektně se nosí, je antibakteriální, termoregulační (v létě izoluje od horka, v zimě od chladu), savé a pohlcuje 95 % UV záření. V dnešní době si konopné oděvy nacházejí věrné zákazníky také mezi alergiky, jejichž citlivá pokožka je dobře snáší. Oproti výrobě z konvenčních materiálů je výroba z konopných surovin šetrnější k životnímu prostředí a splňuje požadavky udržitelné produkce. Konopné oděvy se vyznačují vysokou trvanlivostí a 100% biodegrabilitou (biologickou odbouratelností). Konopná látka sloužila dlouhá staletí k uskladnění potravin, které v ní vydržely dlouho čerstvé, chráněné před plísní.

Výroba papíru z konopí
Konopí je velmi vhodné také pro výrobu papíru. Z jednoho aru technického konopí lze vyrobit tolik papíru, jako zhruba ze čtyřnásobného množství dřeva. Konopná rostlina je složena ze 30 % z celulózy. Není proto náhoda, že jedním z prvních papírů, který vyrobili ve starověké Číně před 2000 lety, byl právě papír konopný. Byly na něm natištěny dokonce i první bankovky. Pro svou mimořádnou trvanlivost a odolnost se konopného papíru využívalo mnohem více než toho papyrového. K rozmachu papíru vyrobeného ze dřeva došlo až v 19. stol. Konopný papír má delší trvanlivost, dá se recyklovat a lépe se zpracovává díky menšímu obsahu ligninu.

Uplatnění konopí v chovu zvířat
Konopí se uplatňuje i v tradičním hospodářství – je jedinečnou podestýlkou pod hospodářská zvířata, zvláště koně (vykazuje až 7x vyšší savost než sláma, chrání před chorobami kopyt). Z konopí lze ovšem také vyrábět krmivo pro zvířata.

Konopí jako palivo
Konopí je považováno za obnovitelný zdroj energie. Vyroste každým rokem a dá se skladovat. Konopné pazdeří slisované do pelet či briket poskytuje komfortní palivo pro biokotle s vysokou výhřevností (cca 17 GJ/t pazdeří).

Konopí jako stavební materiál
Svými vlastnostmi je konopí také předurčeno pro výrobu stavebních materiálů (maltové a betonové směsi, pazdéřové desky, podlahy). Konopné pazdeří se v kombinaci s různými pojidly používá při výrobě izolací ve stavebnictví, konopný beton a tvárnice se vyrábí také v Česku (společnost Mabeko). Jeden kubický metr konopného zdiva uchovává 120 kilogramů oxidu uhličitého. Konopný beton získal mezinárodní certifikát nehořlavosti, který však česká stavební legislativa neuznává. To lze zdůvodnit částečně i kvůli předsudkům, zakořeněným ve společnosti vůči konopí obecně.

Konopí může nahradit plasty
Konopí má tak mimořádné vlastnosti, že je schopno v mnoha ohledech vyrovnat se plastům. Při správném technologickém postupu vyrobíme z konopí plně biodegradabilní materiál, který může efektivně snížit výrobu a nadužívání plastů, s jejichž likvidací máme v současnosti velký problém. Technické konopí může přinést řešení nebo alespoň odlehčení situace. Už v roce 1937 sestrojil Henry Ford automobil vyrobený ze 70 % z plastické hmoty z konopných polymerů a poháněl jej energií získanou z (konopné) biomasy. Po chemické úpravě (pyrolýze) lze z pazdeří získat celou řadu důležitých průmyslových surovin, např. etanol, metan, pyrolitický olej, asfalt či dehet. Existují také technologie na výrobu konopného skla.

V potravinářství a kosmetice
Z konopného semene se lisováním získává kvalitní panenský olej, který je možno použít ve studené kuchyni či zdravotní kosmetice (léčí lupénku a další dermatologické potíže), a dále k výrobě mýdel, mazadel a barev. Odpad z lisování oleje, tzv. pokrutiny, jsou vhodným doplňkem stravy domácích, hospodářských i volně žijících zvířat. Konopné semínko je základem zdravé výživy všech vyšších živočišných druhů od člověka po ryby. Obsahuje kvalitní olej s optimálním poměrem omega-6 a omega-3 nenasycených mastných kyselin 3:1 (přibližně stejné je zastoupení v lidském těle) a pětinu tvoří bílkoviny. Vyrábí se i konopné mléko. Konopné doplňky jsou hojně využívány také pro léčbu kožních onemocnění i jiných závažných chorob.

Zapomenuté zpracování konopí
Zkušenost posledních deseti let z pěstování technického konopí ukazuje, že pěstovat konopí ekologicky a využívat přitom všech jeho výše uvedených pozitivních vlastností, se musíme znovu učit. Navazující zpracování zůstává problémem, který se nám daří řešit pouze částečně. Mnohé studie také naznačují, že úspěch naší adaptace na post-fosilní podmínky je závislý především na úsporách, na naší schopnosti se uskrovnit, učinit naše chování šetrnější a logičtější. Měli bychom přestat plýtvat a zaměřit se více na to, co pro svůj život skutečně potřebujeme. Technické konopí jako ideální ekologická rostlina má v cirkulární ekonomice rozhodně velký potenciál. Pro jeho naplnění je však nutné překonat předsudky i některé technické překážky. Spotřebitelům je třeba dobře komunikovat přínosy konopné alternativy, protože cena udržitelných produktů bývá vyšší.

Jana Krátká
Ekologické centrum Kralupy nad Vltavou
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most

Foto: pixabay.com

Zdroje:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Konop%C3%AD
https://magazin-legalizace.cz/22-ekologicke-aspekty-pestovani-a-vyuzivani-konopi
https://zajimej.se/je-konopi-univerzalnim-zdrojem-cirkularni-ekonomiky/
https://www.carun.cz/blog/119_konopi-nahrada-plastu


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 21. 01. 2021 12:35