Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Zatěžuje tenzid - mýdlo životní prostředí?

Zatěžuje tenzid - mýdlo životní prostředí?



Vyvěšeno: 18. 1. 2021
Sejmuto:
Evidenční číslo: 03-2021

Mytí rukouZatěžuje tenzid - mýdlo životní prostředí?

Jádrové – tuhé – pevné – kostka mýdla – názvy pro věc, kterou bereme jako naprostou samozřejmost. Jeden chemik v 19. století prohlásil, že množství spotřebovaného mýdla je spolehlivým ukazatelem bohatství a civilizovanosti národa. Dnes je mýdlo opravdu důležitou součástí života každého z nás a je neodmyslitelně spojené s hygienou a s dobrým zdravím. Je mýdlo opravdu dobře rozložitelné a způsobuje malé znečištění vod?

Mýdlo (tzv. neutrální mýdlo)
První mýdla byla nalezena již v Babylónu roku 2 800 př. n. l., byla vyrobena z popela ze spáleného dřeva a zvířecího tuku. Dnes chemie definuje mýdla jako sodné a draselné soli mastných kyselin s dlouhými řetězci. Všeobecně rozumíme pod tímto pojmem povrchově aktivní prací látku získanou z přírodních tuků a olejů. Mýdlo je známým příkladem tenzidu.

Tenzid
Povrchově aktivní látka tenzid je organická látka, která je schopná hromadit se již při nízké koncentraci na fázovém rozhraní, a tím snižovat mezifázovou energii soustavy. Molekuly tenzidu jsou typické svojí polárně-nepolární (amfipatickou) stavbou, tzn. obsahují poměrně objemnou nepolární část a výrazně polární (ionizovanou) část. Na fázovém rozhraní se orientují tak, že nepolární část molekuly tenzidu směřuje do nepolární fáze, zatímco polární část molekuly do polární fáze. Tenzidy snižují povrchové napětí rozpouštědel a usnadňují tak rozpouštění a odstraňování nečistot. Proto se často používají v čisticích a pracích prostředcích. Synteticky připravené tenzidy se nazývají saponáty.

Výroba mýdla
Mýdla se vyrábí vařením směsi přírodních tuků a olejů se zásaditými louhy (hydroxidem sodným nebo draselným). Podle toho, kterého hydroxidu bylo užito ke zmýdelnění, rozlišujeme mýdla sodná (pevná, jádrová mýdla) a draselná (měkčí, pastovitá, tzv. mazlavá mýdla). Sodná mýdla se v současné době používají převážně k výrobě mýdlových pracích prostředků. Domácí mýdla můžete vyrábět jak metodou za tepla, tak metodou za studena.

Výhody a nevýhody mýdel
Za výhodu lze považovat nízké výrobní náklady a snadnou dostupnost surovin. Dále lepší odbouratelnost solí mastných kyselin v přírodě než u syntetických tenzidů. Ovšem při častém používání mýdla trpí lidská pokožka odmašťováním. Vlastní alkalita způsobovaná částečnou hydrolýzou solí mastných kyselin poškozuje jak tkaniny, tak citlivější části pokožky. V tvrdé vodě se mýdlový roztok sráží vápenatými a hořečnatými kationty, a tím se snižuje účinnost mýdla ve srovnání se syntetickými tenzidy.

Rozložitelnost (degradabilita)
Přírodní mýdla se, v odpadních vodách působením bakterií za přítomnosti kyslíku, rozloží za relativně krátkou dobu a beze zbytku na vodu, oxid uhličitý a soli. Ovšem přívlastek "rozložitelný" bývá např. v reklamách často zneužíván ve smyslu "ekologický" či "šetrný k životnímu prostředí". Chemické vazby jsou rozložitelné, pokud lze prostřednictvím chemických, fyzikálních a biologických procesů provézt jejich rozklad na nižší molekulární stupeň. Pro posouzení vlivu na životní prostředí je však vždy rozhodující jednak doba rozkladu a také vzniklé produkty rozkladu (metabolity), jež za určitých okolností mohou být dokonce více škodlivé, než výchozí látky.

Přírodní a bio mýdla
Tyto mýdla neobsahují chemické složky a jsou vyrobena čistě z přírodních za studena lisovaných olejů a bylinek. Oproti tomu klasická (konvenční) mýdla jsou vyrobena na základě mycích, pěnivých složek jako je SLS a dalších. Přírodní mýdla neobsahují umělá barviva, konzervanty a umělé složky. Mívají recyklovatelné, ekologické balení, které se dá zpracovat dále nebo se jednoduše rozloží a nezatěžuje přírodu. Většina těchto mýdel je vyráběna ručně. Přírodní a bio mýdla nevysušují a nenechávají pokožku staženou, svědivou a napnutou. Díky obsahu olejů ji naopak hydratují a vyživují. Zanechají ji tak i po koupeli jemnou. Některá mýdla mají dokonce hojivé účinky a pomáhají s kožními problémy, jako jsou např. ekzémy, lupénka, akné, vyrážky a mnohé další.

Výhody přírodních a bio mýdel

  • základ tvoří přírodní, kvalitní oleje a bylinky - překrásně voní
  • mýdla nevysušují, pokožka je po nich velmi příjemná, jemná, hydratovaná
  • vydrží cca 2 měsíce
  • jsou v ekologických, recyklovatelných baleních
  • nezatěžují přírodu
  • jsou plné přírody – najdete v nich zrníčka máku, sušené květiny, jako byste zabalili kus zahrádky do jedné kostky
  • neobsahují chemická barviva, parfemaci

Domácí výroba voňavého bylinkového mýdla
Nejprve to zkuste s mýdlovou hmotou, která může být obohacena například bambuckým máslem či kozím mlékem. Tuto hmotu stačí rozpustit, přidat do ní barvu, bylinky či aromatický olej pro vůni a nalít do formičky. Použít lze i olivové či pravé marseillské mýdlo, které obsahuje 72 % rostlinných olejů a žádné syntetické přísady. Má-li v sobě mýdlo vysoký podíl olivového oleje, bývá zelené, s olejem kokosovým či krémové s palmovým. Domácí mýdlo obohacené například bylinkami, semínky či sušenými kousky ovoce. Mýdlo jednoduše nastrouháte do vhodného kastrůlku, přidáte destilovanou vodu (350 ml destilované vody na 150 g mýdla) a zahříváte a mícháte, až se mýdlo rozpustí. Nesmí se ovšem vařit! Pak do směsi přidáte vybrané sušené květy, případně výživná semínka vhodná současně i na peeling: lněná semínka nebo třeba ovesné či jiné obilné vločky. Do zchladlé směsi pak přidáte pár kapek vybrané přírodní silice: oblíbené jsou citrusy, levandule či růžové lístky. Pak mýdlovou směs nalijte do formiček, mohou být silikonové, využít lze ale i jakékoliv vhodné plastové krabičky. Nechte ztuhnout, vyklopte, zabalte do voskovaného papíru a nechte zhruba měsíc odležet. Při tradiční výrobě mýdla je potřeba dávat pozor, protože se pracuje s hydroxidem sodným, jehož rozpuštěním ve vodě se získá louh sodný (ten po uzrání mýdla ze směsi vyprchá).

Co se stane, když vyliji (tzv. šedou) vodu se saponátem nebo mýdlem na zahradě?
Běžné mycí, prací prostředky a sprchové gely jsou kombinací různých chemických látek, obsahující parfémy, barviva, stabilizátory a jiné přísady. Ty mohou narušovat rostlinná pletiva a fotosyntetický aparát rostlin a škodit i živočichům. Každá chemická látka se při rozkladu přeměňuje na jiné látky, které jsou buď méně, nebo více škodlivé, než ty původní. Kromě změny chemické struktury dojde i k přenosu látek do dalších složek životního prostředí. Při vylití odpadní vody na trávu se látky v ní obsažené vsáknou do půdy, odkud se mohou postupně začít vypařovat a dostávat do ovzduší nebo se naopak deštěm spláchnou do vodního prostředí. Znečištění půdy, kdyby bylo dlouhodobé, se negativně projeví a poškození je často nevratné. Saponáty a mýdla mohou v prostředí škodit i tím, že do něj dodají živiny, což vede k eutrofizaci vodního i půdního prostředí. Co to znamená? Druhy, které jsou zvyklé na nižší nebo střední množství živin, se s jejich náhlým přívalem nedokážou vyrovnat a postupně mizí ze stanovišť, naopak se množí řasy a sinice. Každá odpadní voda určitě patří do čistírny odpadních vod.

Šedá voda (splašková odpadní voda)
Pokrok jde dopředu a tak i dnes, už se dá využít šedá voda (podle EN 12056 splašková odpadní voda neobsahující fekálie a moč, která odtéká z umyvadel, van, sprch, dřezů apod.), která se po vyčištění stává vodou bílou – provozní, vodou vhodnou pro splachování toalet, pisoárů a zalévání zahrad, čímž vzniká výrazná úspora nákladů na stočné.

Šedé vody lze rozdělit do několika hlavních kategorií:

  • Neseparované šedé vody
  • Šedé vody z kuchyní a myček
  • Šedé vody z praček
  • Šedé vody z umyvadel, van a sprch
  • Ostatní šedé vody

Hodnoty znečištění se různí podle rozdílného životního stylu. Obecně lze říci, že nejméně zatížené jsou vody ze sprch a mytí, složitější je využití vod např. z kuchyní (voda obsahuje množství tuků).

V posledních letech jsou v praxi často uplatňovány metody systémů certifikace budov z hlediska snižování vlivu na životní prostředí. Budovy se certifikují podle některého ze systémů, jako například certifikace LEED (Leadership in Energy and Enviromental Design) a BREAM (Bulding Research Establishment Assessment Method). Všechny tyto systémy motivují projektanty, aby v oblasti spotřeby energie a vodního hospodářství budovy, aby využili technická řešení redukující spotřebu energie a vypouštění odpadních vod mimo budovy – water cycle management. Znovuvyužití šedé odpadní vody je jednou z cest, jak snížit spotřebu pitné vody a redukovat množství vypouštěných vod. Více informací naleznete na stránkách např. firmy Asio, která se čištěním odpadních vod, úpravou vod a čištěním vzduchu zabývá. Přírodní mýdla jsou relativně dobře biologicky rozložitelná a vzhledem k tomu způsobují pouze malé zatížení vod. Mýdlo a mýdlové prací prostředky určitě používejte jak na ruční praní, tak v pračce při praní za vyšších teplot. My doporučujeme používat přírodní, ekologické nejlépe v bio kvalitě všechny doma používané čisticí prostředky, ať už na tělo nebo na úklid.

Tip na výlet
Mýdlárna Rubens (Růžová)
Tato mýdlárna je rodinná firma. Na dvou hektarové zahradě obklopené krásnou přírodou Národního parku České Švýcarsko naleznete mezi zelení prosklenou budovu MÝDLÁRNY RUBENS, v jejíchž útrobách najdete obchůdek a tvořivé dílničky. Bylinková zahrádka je propojena s chodníky naboso. Snaží se tu navázat na osvědčený způsob výroby kvalitního mýdla a tradice, které byly bohužel zpřetrhány a zatracovány po druhé světové válce s rozmachem chemického průmyslu. Najde u nich jak přírodní bylinková mýdla na tělo, tak tuhé šampony na vlasy, tak i mýdla na praní.

Muzeum Mýdla
U našich severních sousedů v osmém největším městě v Polsku, v Bydhošti, se nachází muzeum mýdla. Získalo dokonce ocenění polské turistické organizace "Nejlepší produkt cestovního ruchu 2017". Muzeum mýdla a historie nečistot je místem pro lidi všech věkových skupin. Na začátku návštěvy si každý vyrábí vlastní mýdlo, a během jeho tuhnutí si vyslechněte poutavé vyprávění o mýdle, jeho výrobě či informaci kdy a jak bylo vyrobeno první mýdlo či kdo byl nejšpinavější král.
Během mýdlových dílen si návštěvník může zvolit barvu, aroma a přísady do mýdla. Návštěvníci se naučí asi 5 000 let historie lidské hygieny, když se dozví o tom, jak se lidé během daného historického období o sebe starali. A až užijete mýdla dosytnosti, můžete se vydat na prohlídku malebného města ležícího na soutoku řek Brdy a Visty.

Příjemné eko mýtí, ale i praní Vám přeje

Monika Haňurová
Ekologické centrum Kralupy n/Vlt.
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most

Foto: pixabay.com

Zdroje:
wiki.ekoporadna.cz/index.php?title=Voda,_pran%C3%AD,_%C4%8Di%C5%A1t%C4%9Bn%C3%
ADTenzidy – Wikipedie (wikipedia.org)
Povrchove_aktivni_latky.pdf (muni.cz)
encyklopedie.biooo.cz/vyhledat-slozeni/sodium-lauryl-sulfate-sls
Jak moc škodí vylévání mýdlové či saponátové vody do trávy? - Ekolist.cz
www.soaphoria.cz/n/historie-mydla
muzeummydla.pl/wystawa
www.idnes.cz/hobby/domov/rucni-vyroba-mydla-doma-mydlova-hmota-marseillske-olivove-mydlo-hydroxid-sodny.A170223_130941_hobby-domov_mce
www.nuspring.cz/blog/proc-pouzivat-prirodni-a-bio-mydla
www.mydlarnarubens.cz
Mýdlová hmota - Potřeby pro výrobu Ekokoza.cz
www.vodavdome.cz/co-je-to-seda-voda
www.asio.cz/cz/energie-sedych-vod


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 23. 02. 2021 9:10