Stejně tak, jak se na jaře probouzí příroda, probouzí se i náš organismus. Je na čase očistit ho po zimě, kdy jsme jej zatěžovali náročnými potravinami a látkami. Jak na to? Místo hromady potravních doplňků, detoxikačních kúr či polykání probiotik, můžete vyzkoušet zdravý jídelníček bohatý na skoro zapomenuté obiloviny.
Od historie po současnost
Obilniny sehrály v historii lidstva velice významnou roli, a to nejen při přechodu člověka ze „sběrače a lovce“ na rolníka, ale také daly vzniknout nejstarší lidské činnosti – obdělávání půdy. Staly se také důležitým předmětem při vzniku obchodních vztahů, což sehrálo velmi významnou roli např. při vytváření měst.
Nejstarší záznamy o počátku pěstování pšenice a ječmene pochází z období 8 000 – 7 500 let př. n. l. ze Starého Egypta. Podobně dlouhou historii má např. i kukuřice, ta se pěstovala v Mexiku již 5 000 až 7 000 let před n. l. Do Evropy ji přivezl při své první cestě do Nového světa Kryštof Kolumbus. Postupem času se tato „potravní rodina“ rozrostla o oves, žito, rýži a pohanku.
Pšenice špalda (Triticum spelta)
Pšenice špalda je prastará neušlechtilá odrůda pšenice. Živili se jí již staří Egypťané, Keltové a Germáni. V Evropě byla pěstována již před 8 000 lety. Později však ustoupila šlechtěné pšenici, která vykazovala vyšší výnosy, k nám do Čech se dostala až v 18. století. Na léčivé účinky špaldy poukazovala již slavná léčitelka Hildegarda, považovala špaldu za vynikající univerzální prostředek působící proti špatnému prokrvení a dodávající energii svalů, vazivu a podpůrné tkáni. Její tvrzení podporují i současní odborníci, byť jinými slovy.
Špalda je výjimečná svým složením a zajímavou chutí. Mezi obilninami je jedničkou pro svou pestrost jídelníčku. Obsahuje téměř všechny základní složky nezbytné pro zdravý lidský organizmus.
Můžeme ji koupit v různých formách:
Pohanka (Fagopyrum)
je příbuzná rebarbory a šťovíku, i když není v botanickém slova smyslu obilovinou, bývá mezi ně řazena. Pohanka je neprávem opomíjenou plodinou, stejně jako špalda i ona pomalu nachází cestu zpět na naše talíře. Je bohatá především na minerální látky (vápník, fosfor, draslík…) a „zdravé“ mastné kyseliny.
Tato „rýže severu“, jak bývá často nazývána, je také vydatným zdrojem rutinu – látky, která se podílí na pružnosti cév. Neobsahuje lepek, a tak je vhodná pro lidi s celiakií (alergie na lepek), ale i diabetiky, neboť čistí krev a podporuje funkci ledvin. Je vhodná pro přípravu jídel, která vyžadují určitou kompaktnost – např. do sekané, knedlíků, polévkových zavářek.
Pohanku lze konzumovat jako:
Oves (Avena)
je jednoletá obilovina z čeledi trav. Ze všech obilovin je nejmladší, přesto jeho léčebných účinků využívali již staří Germáni.
Oves má proti ostatním obilninám výrazně vyšší obsah hořčíku, železa, zinku a manganu. Je velmi populární ve formě vloček a müsli. Oves má posilující účinky při vyčerpání organizmu a únavě, je výbornou potravou pro diabetiky – stabilizuje obsah glukózy v krvi. Dokonce se při dlouhodobé konzumaci ovesných vloček, dle švýcarského přírodního léčitele Bircher-Bennera, můžeme zbavit bolestí hlavy.
V lidovém léčitelství se využívala např. i ovesná sláma. Odvar z ní se pil proti kašli, ale také při celkové slabosti, revmatismu či studených nohách.
Na trhu jej dostaneme jako:
Jak je správně obiloviny konzumovat?
Klíčení a zase klíčení
Nakličovat se dá téměř každé zrnko či semínko – luštěniny, obiloviny i olejniny – tuto metodu doporučovali již staří Číňané. Nenaklíčená semena jsou ideální zásobárnou vysoce hodnotných tuků, bílkovin, minerálních látek, stopových prvků, vitamínů a enzymů.
Při klíčení semen se tyto látky aktivují a zvyšuje se jejich obsah v semenech o 50–200 % (závisí na druhu semen a době klíčení), např. pšeničná zrna dokáží zdvojnásobit svůj obsah vitamínu E již za 5 dní.
Semínka k naklíčení je nutné vybírat pečlivě. Čím kvalitnější budou, tím více se z nich získá. Proto využívejte semena v kvalitě BIO.
Osvědčené a vyzkoušené recepty
Zeleninové špaldoto s opraženou slunečnicí
Babiččiny pohankové zelňáky bez lepku, vajec a mléka
Vydáme-li se po stopách našich předků, zjistíme, že jejich strava nebyla chudá, ba naopak. Naše babičky vařily a jedly mnohem zdravěji než my. Jedly totiž poctivě a dobře, neplýtvaly, nepoužívaly náhražky, chemická barviva a konzervanty. A to se o nás bohužel říci nedá.
Jak dnes tedy vařit?
Obiloviny jsou stále opomíjenou surovinou naší stravy, mnoho lidí si neví rady s jejich kuchyňskou úpravou a netuší, čím jsou pro zdraví prospěšné. Zkusme alespoň něco z toho napravit. Jedna porce obilovin denně snižuje riziko civilizačních nemocí a celkově posiluje lidský organizmus. A to rozhodně není málo!
Jedno moudro na závěr:
“ŽIJ V SOULADU S PŘÍRODOU A VŠEHO PRO TEBE PROSPĚŠNÉHO UŽÍVEJ S MÍROU”.
Martina Černá
Ekologické centrum Most a Kralupy n/Vlt.
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most
Foto: pixabay.com
Zdroje:
MOMČILOVÁ, Pavla. Stručná celozrnná bio kuchařka: zdravá výživa pro každého. Čestlice: MedicaPublishing, c2012, 67 s. ISBN 978-80-85936-68-1.
http://www.prirodnicestou.cz/
http://www.slunecnice-cb.cz/
http://dobreazdrave.cz/
http://www.proalergiky.cz/
http://www.zdraverecepty.cz/
tř. Budovatelů 2830/3, 434 01 Most
Po - Pá: 6.30 - 14.30