Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Větráte správně?

Větráte správně?



Vyvěšeno: 10. 6. 2021
Sejmuto:
Evidenční číslo: 23-2021

okno.jpgVětráte správně?

Většinu života trávíme v místnostech, a protože pro své zdraví potřebujeme čerstvý vzduch, je důležité dostatečně větrat. Čerstvý vzduch má přímý vliv na zachování naší tělesné i duševní pohody. Nedostatek kyslíku či vysoký obsahu oxidu uhličitého v místnosti má za následek pocit únavy, bolest hlavy, nižší pracovní výkony i pokles schopnosti soustředění. Při nedostatečném větrání se také zvyšuje vlhkost v interiéru, která má za následek vznik plísní. To platí dvojnásob ve starších domech. Správné větrání je velmi důležité pro zachování zdravého prostředí v domácnostech, na pracovištích i v dalších pobytových místnostech. Přesto ale větrání řada lidí podceňuje a netuší, že by se mělo větrat v létě i v zimě. V následujícím článku vám nabízíme několik pravidel pro správné větrání.


Rekuperace

V současné době je nejefektivnějším způsobem větrání řízená výměna vzduchu prostřednictvím rekuperace, kdy odcházející vzduch předá většinu svého tepla nově příchozímu vzduchu. Díky tomu jsou tepelné ztráty v domácnosti jen minimální a v místnostech je stále příjemně čerstvý vzduch.

Pokud nemáme k dispozici rekuperaci, přichází na řadu větrání tradičním způsobem – otevřením okna. Jak ale větrat efektivně, abychom se nemuseli bát účtu za energie na konci topné sezóny?

Jak správně větrat

Odborníci doporučují v zimě větrat intenzivně, krátce a pravidelně, aby se příliš neochlazovaly rámy oken a nedocházelo zbytečně k nežádoucím tepelným ztrátám. Při větrání nám jde o to, abychom dostali do interiéru co nejvíce čerstvého vzduchu, v zimě za co nejkratší možný časový úsek. Větrání by mělo být pravidelné, s ohledem na zdroje možného znečištění vzduchu, na počet lidí v místnosti, pracovní činnost, na velikost dané místnosti, jakož i na venkovní klima.

Větrat je potřeba co nejčastěji. Energetičtí poradci uvádějí, že doporučená hodnota výměny vzduchu je minimálně 15 m3/h na osobu v klidu, při práci je to 25 m3/h. To znamená, že v běžném obývacím pokoji s 20 m2 podlahové plochy při výšce stropu 2,8 m je vyměnitelný objem vzduchu velmi přibližně 50 m3. Dvě osoby sedící u televize by tedy měly vyvětrat průvanem vždy přibližně po 90 minutách.

Větrání v zimě

Obecně platí, že v zimě by se nemělo větrat pomocí výklopného ventilačního okna. Dochází tak ke zbytečným tepelným ztrátám. Naopak rychlé intenzivní větrání je z energetického hlediska nejvýhodnější, protože pouze rychle vyměníte vzduch v místnosti a neochladíte stěny. Pokud je to možné, snažte se využít průvanu. Otevřete okna na obou stranách domu, nebo v horním patře domu a v přízemí. Studený průvan sice není moc příjemný, ale s rychlou výměnou vzduchu v domě či bytě velmi pomůže. 

V zimě bychom rozhodně neměli používat mikroventilaci. Narušuje se tím izolační schopnost okenních konstrukcí a zvyšuje se riziko tvorby kondenzátů na chladných plochách povrchů profilů a skel. Nejlepší je v zimě provádět intenzivní větrání po dobu 5 až 10 minut minimálně dvakrát denně.

Větrání v létě

V létě může trvat o něco déle, než se místnost dostatečně provzdušní. Proto se nebojte nechat okna otevřená delší dobu, třeba půl hodiny, a to i několikrát za den. Mikroventilaci můžete bez obav nechat otevřenou po celý den, obzvláště pak v noci, kdy při spánku oceníte proudění chladného vzduchu.

Pomocníci s větráním

Při snaze o udržení kvalitního vzduchu v interiéru vám může pomoci elektronický měřič koncentrace CO2 vlhkoměr. Tato zařízení v různých cenových variacích umí měřit nejen koncentraci CO2, ale i teplotu a vlhkost vzduchu v místnosti. Všechny údaje navíc může zaznamenávat do paměti. Pokud tedy máte rádi různé statistiky, se zaznamenanými daty si můžete různě vyhrát. Užitečnou funkcí je také alarm – při dosažení nastavené koncentrace CO2 přístroj zapípá a upozorní vás tak, že máte vyvětrat.

Jana Krátká
Ekologické centrum Kralupy n/Vltavou

Foto: pixabay.com

Zdroje:

https://www.nazeleno.cz/topna-sezona-zacina-jak-na-spravne-vetrani.aspx
https://stavba.tzb-info.cz/fasadni-okna/19493-spravne-vetrani-je-zaklad-vite-jak-na-to


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 10. 06. 2021 11:15