Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Žáci z neratovické základní školy společně s rybáři vysadili do Labe 500 kilo ryb

Žáci z neratovické základní školy společně s rybáři vysadili do Labe 500 kilo ryb



Vyvěšeno: 14. 6. 2021
Sejmuto:
Evidenční číslo: 24-2021

ryby.jpgŽáci z neratovické základní školy společně s rybáři vysadili do Labe 500 kilo ryb

Zarybňování Labe pořádá již osmým rokem neratovická společnost Spolana, která je součástí rafinérské a petrochemické skupiny ORLEN Unipetrol. ​Vysazování ryb do jedné z nejdelších řek u nás i v Evropě zlepšuje její ekosystém a systematicky doplňuje rybí populaci. Současně se projekt snaží u dětí ze základních škol vzbudit zájem o životní prostředí. Letos se tak vysazení 500 kilo ryb zúčastnili vedle Českého rybářského svazu a Ekologického centra Kralupy nad Vltavou také čtvrťáci z neratovické základní školy. Během dlouholeté spolupráce na tomto ekologickém programu organizátoři vypustili do Labe již 4 tuny ryb v hodnotě přibližně 300 tisíc korun.

„Labe zarybňujeme vždy na jaře a na podzim v Neratovicích v těsné blízkosti areálu Spolana. Projekt vznikl ve spolupráci s místním rybářským svazem a později se k nám připojilo ekologické centrum, které žáky základních škol zasvěcuje do tajů správného třídění odpadů a dalších důležitých aktivit,“ komentuje tradiční akci na Labi Miroslav Falta, jednatel Spolany, a dodává: „Pravidelné zarybňování je pro udržení vodního ekosystému nezbytné. Čistotu vody v okolí našeho výrobního areálu dokládají rovněž výsledky pravidelného monitoringu i oblíbené rybářské závody.“

„Vypustili jsme pět metráků ryb, kde převládal kapr obecný. Děti tu měly na ukázku červenopeřici, plotici a koi kapra. Dravé druhy ryb budeme vysazovat zase na podzim. V okolí Spolany žije spousta druhů ohrožených ptáků a obojživelníků. Lze tedy vidět, že prostředí je zdravé a svědčí přírodě,“ shrnuje akci Vladimír Náhlovský, předseda Českého rybářského svazu Neratovice. Vysazování ryb je jednou z vícero aktivit na podporu životního prostředí. Ve Spolaně se také starají o ohrožené sokoly stěhovavé sídlící přímo v areálu a chovají zde i včely, jejichž med je každoročně oceňován nejvyšší, zlatou, známkou kvality.

I přes přísná hygienická opatření přihlíželi vysazování ryb žáci čtvrté třídy neratovické základní školy. Dozvěděli se spoustu zajímavostí ze života ryb, čím se živí a jak je rozpoznat: „Je to hezká akce, zejména v této době, protože děti stráví dopoledne v přírodě a seznámí se s druhy ryb. Čekala na ně i soutěž a opékání špekáčků. Děti měly také možnost vidět rybí tobogán, což bylo vypouštění většího množství ryb pomocí rukávu přímo do řeky,“ uvádí Kateřina Chalupová, učitelka ze Základní školy Ing. M. Plesingera-Božinova z Neratovic.

Ekologické centrum se s žáky snaží probrat rozličná témata ochrany životního prostředí: „Tentokrát jsme s dětmi diskutovali třídění odpadů, které nám umožňuje recyklaci. Zopakovali jsme si barevné rozdělení kontejnerů. Dalším úkolem bylo vyplnění tajenky na různá ekologická témata. Jako odměnu za snahu a znalosti jsme pro děti připravili drobné dárečky,“ uzavírá dopoledne u Labe Monika Haňurová, lektorka Ekologického centra Kralupy nad Vltavou.

Video z akce - https://www.youtube.com/watch?v=s35X5CkL20A

Článek převzat z webu https://www.spolana.cz/

 

Zpět na přehled
Naposledy změněno: 14. 06. 2021 8:59