Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Zelené appky do mobilu

Zelené appky do mobilu



Vyvěšeno: 12. 6. 2024
Sejmuto:
Evidenční číslo: 20-2024

iphone-830480_640.jpgZelené appky do mobilu

Téměř každé rozhodnutí, které během dne uděláme, má vliv na životní prostředí. Ať už se týká toho, co si oblečeme, co jíme, jak se dopravíme do práce, nebo dokonce jaký dárek vybereme našim blízkým k narozeninám. Naštěstí nám dnešní doba nabízí velkého pomocníka, jenž nám každodenní snahu o snížení naší ekologické stopy podstatně zjednodušuje, a to mobilní aplikace pro chování šetrnější vůči přírodě.

Ekologické aplikace do mobilu jsou skvělým způsobem, jak se zapojit do ochrany životního prostředí. Existuje mnoho aplikací, které vám pomohou sledovat vaše ekologické návyky, najít ekologické produkty a podporovat udržitelné chování. Některé z nich zahrnují aplikace pro minimalizaci plýtvání potravinami, sledování uhlíkové stopy, podporu cyklistiky a veřejné dopravy, a mnoho dalšího. Stačí si vybrat aplikace, které odpovídají vašim cílům a životnímu stylu a začít s malými kroky směrem k udržitelnějšímu životu.

Proč mít ekologické aplikace v mobilu?

  1. Zvyšují povědomí: Pomáhají lidem lépe porozumět dopadu jejich chování na životní prostředí tím, že poskytují informace o uhlíkové stopě, spotřebě energie, odpadu atd.
  2. Poskytují praktické nástroje: Nabízejí užitečné nástroje a funkce, jako je sledování ekologických návyků, plánování cest s minimálním dopadem na životní prostředí nebo vyhledávání ekologických produktů.
  3. Inspirují k akci: Podporují uživatele k provádění konkrétních kroků směrem k udržitelnějšímu životnímu stylu, například snižování spotřeby energie, minimalizaci odpadu nebo podporu obnovitelných zdrojů energie.
  4. Podporují sdílení a komunitu: Často umožňují uživatelům sdílet své úspěchy, tipy a zkušenosti s ostatními, což může vést k většímu zapojení a motivaci v rámci komunity.
  5. Doporučují alternativy: Pomáhají lidem najít ekologické alternativy k běžné praxi a produktům, což může vést k celkovému snížení ekologického dopadu.

V kombinaci s rostoucím povědomím o životním prostředí mohou tyto aplikace hrát klíčovou roli v podpoře udržitelnějšího životního stylu a ochrany naší planety.

Pár tipů na zelené appky do vašich mobilů

  • EcoHero – Moje eko aktivity: EcoHero vám pomůže jíst, cestovat a žít udržitelněji. Ukažte ostatním, co děláte pro planetu, a buďte pro ně inspirací. Zaznamenávejte své jídlo, dopravu, využití plastů a různé druhy ekologických aktivit. Sledujte množství ušetřené vody, půdy a snížené spotřeby plastů nebo CO2. Naplňte svůj ekologický kalendář veganskými, vegetariánskými dny nebo dny bez auta či plastů.
  • Nextbike: Jednou z možností, jak se pohybovat po městě ekologicky je půjčit si sdílená kola. Aplikace Nextbike vám umožňuje půjčit si kolo ve vybrané destinaci na mnoha stanovištích a pohodlně tak dojet kamkoliv potřebujete.
  • Happy Cow: Ať už jste vegan, vegetarián či jen máte rádi bezmasé jídlo, určitě se vám bude hodit aplikace Happy Cow, což je mapa bezmasých restaurací a bister po celém světě. Oceníte ji nejenom když jste doma v Česku, ale převážně v zahraničí při cestování. Super je v tom, že v ní lze filtrovat i podle stylu kuchyně, jestli chcete čistě veganský podnik či dokonce jestli podnik nabízí dovážkovou službu.
  • Nesnězeno: Zachraň jídlo: Plýtvání jídlem je obrovský problém, ročně se ho na celém světě vyhodí 1,3 miliard tun. Velké množství z toho putuje právě z restaurací, které nezvládnou prodat to jídlo, které navaří. Přesně proti tomuto typu plýtvání jídlem bojuje česká appka Nesnězeno. Zapojené restaurace do ní ukládají informace o jídlu, které nestihnou prodat před jeho zkažením. Zákazník dostane na jídlo slevu, jejíž výši vidí přímo v aplikaci. Zapojený podnik nejenom že neplýtvá jídlem, ale ještě zvládne aspoň zlevněně pokrmy prodat a tím tedy má další zisk. Aplikaci je možné využívat už v několika větších městech jako je např. Praha, Brno či Plzeň.
  • Planta: Pro milovníky rostlin je Planta ideální aplikací pro péči o rostliny. Pomáhá uživatelům sledovat zálivku, hnojení a další péči o rostliny, což může vést k menšímu plýtvání vodou a minimalizaci použití chemických hnojiv.
  • Letgo/Vinted/Depop a podobné aplikace: Tyto tři a mnoho dalších aplikací vám pomohou se zbavit věcí (především oblečení), které už ve vašem domově nechcete, snad tou nejekologičtější cestou: prodáním někomu, kdo onu věc bude používat. Stejně tak vám tyto aplikace umožní nakupovat zodpovědněji a levněji, z druhé ruky. A proč je to takhle vlastně ekologičtější? Ať kupujete nové oblečení i jiné produkty od sebezodpovědnější firmy, vždy se na jejich výrobu spotřebuje více materiálu a energie než na přeprodání existujícího předmětu. Druhá ruka bude proto vždy ekologičtější volbou.

Tyto aplikace jsou jen malým vzorkem z bohaté nabídky ekologických mobilních aplikací dostupných na trhu. Využitím moderní technologie můžeme každý den přispívat k ochraně naší planety a budovat lepší a udržitelnější budoucnost pro všechny. Mobily máme v rukou skoro pořád a mohou nám pomoci v tom, chovat se udržitelněji.

Ing. Hana Matějková
Ekologické centrum Most a Kralupy n/Vlt.
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto:pixabay.com

Zpět na přehled
Naposledy změněno: 12. 06. 2024 8:01