První podzimní měsíc již tradičně vnímán jako období, kdy téma biopotravin rezonuje nejen v České republice, ale také v celé řadě dalších evropských zemí. Proto 23. září bylo vyhlášeno Evropským dnem ekologického zemědělství jako příležitosti ke zviditelnění celého biosektoru, šíření příkladů dobré praxe, inovací a technologického pokroku v tomto oboru.
Evropský parlament, Rada Evropské unie a Evropská komise, tři klíčové instituce EU, společně vyhlásily 23. září Evropským dnem ekologického zemědělství, jehož cílem je zvýšit informovanost o ekologické produkci v Evropské unii. Komise rovněž každoročně uděluje ceny za ekologický přístup jako uznání excelence ve všech fázích ekologického potravinového řetězce. Při příležitosti oslav tak bude i letos EU oceňovat nejlepší a nejinovativnější subjekty v rámci Evropských cen za ekologické zemědělství. Slavnostní předávání cen proběhne dne 25. 9. 2023.
Evropská komise bude rovněž podporovat rozvoj sítí ekologického cestovního ruchu prostřednictvím ,,bioregionů". ,,Bioregiony" jsou oblasti, kde budou zemědělci, občané, provozovatelé cestovního ruchu, sdružení a veřejné orgány spolupracovat na udržitelném řízení místních zdrojů na základě ekologických zásad a postupů. Prezident IFOAM Organics Europe Jan Plagge k iniciativě uvedl, že Evropský den ekologického zemědělství bude ideální příležitostí k bilancování toho, jak se Evropě daří dosahovat cíle 25 procent ekologicky obhospodařované půdy do roku 2030, formovat trendy v poptávce spotřebitelů, zvyšovat povědomí o ekologickém zemědělství v celém dodavatelském řetězci a naplňovat aktivity Evropského akčního plánu pro ekologické zemědělství.
Ekologické zemědělství přináší řadu výhod pro klima a biodiverzitu, na které upozorňuje dokument o přínosech ekologického zemědělství, který zveřejnila organizace IFOAM OE.
Proměna způsobu produkce potravin může mít velký vliv na zmírnění změny klimatu, pomoci zemědělcům přizpůsobit se a přispět k ochraně biologické rozmanitosti. Ekologické zemědělství nabízí systémový přístup ke zvyšování sekvestrace uhlíku v půdě při zachování zdravé půdy a ochraně biodiverzity.
Ekologické zemědělství spotřebovává méně energie a snižuje emise skleníkových plynů:
Při ekologickém hospodaření se ukládá více uhlíku
Mnoho běžných postupů ekologického zemědělství, jako je střídání plodin včetně zařazení luštěnin nebo omezené obdělávání půdy, pomáhá zlepšovat kvalitu a úrodnost půdy a významně přispívá ke zvýšené sekvestraci uhlíku o dalších 450 kg C/ha ročně ve srovnání s půdou obhospodařovanou konvenčním způsobem.
tř. Budovatelů 2830/3, 434 01 Most
Po - Pá: 6.30 - 14.30