Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Patroni opět pomohli přírodě – sázeli a uklízeli

Patroni opět pomohli přírodě – sázeli a uklízeli



Vyvěšeno: 10. 10. 2023
Sejmuto:
Evidenční číslo: 86-2023

20231006_110633.jpgPatroni opět pomohli přírodě – sázeli a uklízeli

V pátek 6. října 2023 pomohly dvě třídy šikovných třeťáků ze Základní školy Gen. Klapálka přírodě. A to ne jedním, ale hned dvojím způsobem – vysadili nové stromy u zimního stadionu a uklidili park Čtyř ročních období.

Co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš. Toto platí dvakrát více u budování si kladného vztahu k přírodě. Děti nás přesvědčily o tom, že kladný vztah k přírodě mají, a to již od jejich útlého věku.

Akcí našeho ekocentra se zúčastnily dvě třídy třeťáků ze ZŠ Gen. Klapálka, která je již 9. rokem zapojena do projektu Kralupy – čisté město. Ač stávající Patroni již odrostli, v projektu funguje škola nadále a děti mají stále zájem aktivně se zapojovat do akcí, které zlepšují životním prostředí ve městě.

1111.jpgPrvní skupina dětí, která se zajímá o dřeviny, se pustila spolu s p. Málkem – dlouholetým „externistou“ našeho ekocentra a členem místní pobočky ČSOP – do výsadby stromů. Děti si nejprve zkusily poznat stromy v reálné dendrologické poznávačce a vedly si skvěle! Pak se pustily do samotné výsadby, práce jim šla od ruky a za hodinu byly vysazeny dva duby letní, které doplnily naši výsadbu z minulého roku.

Druhá část dětí se vydala uklízet do nedalekého parku Čtyř ročních období. Hned na začátku úklidovky byly děti poučeny asistenty prevence kriminality o sběru nebezpečného odpadu a pak se nadšeně pustily do úklidu. Zdá se to až k nevíře, ale dětem se podařilo za poměrně krátkou dobu nasbírat 120 kg odpadu – převládaly plastové obaly, plechovky a skleněné lahve od nápojů, bohužel byla nalezena i jedna injekční stříkačka, kterou zlikvidovali přítomní asistenti.

Po výsadbě a úklidu čekala děti zasloužená odměna – táborák a aktivity, které jsme si pro ně připravili.

Za naše ekologické centrum byla akce velmi podařená a jsme rádi, že s námi Patroni stále takto úspěšně spolupracují. Rádi bychom tímto poděkovali pedagogům ze základní školy, kteří vedou děti k lásce k přírodě. Současně bychom chtěli poděkovat i Městu Kralupy nad Vltavou, Městské policii a TS Kralupy n/Vlt., kteří se spolu s námi na těchto aktivitách podílejí.

PS: Naučná stezka v parku Čtyř ročních období má novou sadu otázek týkajících se podzimu. Kdo je ještě nevyzkoušel, směle do toho: www.ekostezkakralupy.cz

Akce byla finančně podpořena městem Kralupy nad Vltavou.

Ekologické centrum Kralupy n/Vlt.
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: archiv ekocentra


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 12. 10. 2023 8:38