Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Žáci vysadili dva jeřáby

Žáci vysadili dva jeřáby



Vyvěšeno: 9. 10. 2023
Sejmuto:
Evidenční číslo: 85-2023

IMG_8989.jpgŽáci vysadili dva jeřáby

Stromy znamenají život. Už v dávných dobách si tento fakt lidé uvědomovali a vyobrazovali strom života jako symbol propojení všeho živého. Stejnou myšlenku máme i my v ekocentru, a proto se každý rok snažíme rozšiřovat zeleň především v městském prostředí. Jsme velmi rádi, že se nám daří k těmto aktivitám motivovat nejmladší generaci. Díky podpoře společnosti MERO ČR, a.s. mohli 4. října vysadit žáci ze ZŠ V. Havla další dva stromy v parku „U Parku“.

Akce našeho ekocentra proběhla v parku „U Parku“ a zúčastnila se jí třída šesťáků ze ZŠ V. Havla, která je současně Patronem uvedené lokality v rámci projektu Kralupy – čisté město. Patroni jsou do projektu zapojeni již od roku 2009 a od té doby odvedli velký kus práce.

Žáci za pomoci p. Málka z ČSOP vysadili a důkladně zalili dva vzrostlé stromy, konkrétně se jednalo o dva jeřáby muky (horské jasany), které pocházejí ze střední a jižní Evropy a jsou zajímavé svými poměrně velkými oválnými listy, které jsou na spodní straně bílé a plstnaté.

IMG_20231004_092835.jpgNa místě výsadby na žáky nečekala pouze práce, ale i aktivity našeho ekocentra na téma stromů. Žáci si např. vyzkoušeli dendrologickou „poznávačku“ - v praxi poznat naše dřeviny, a také kvízy zaměřené na městské ptactvo. Za dobře odvedenou práci dostali malé odměny, ale hlavně si odnesli skvělý pocit pramenící z pomoci přírodě.

Jen pro zajímavost…

  • Jeden plně vzrostlý strom dokáže vyprodukovat přibližně 120 kg kyslíku za rok. Pro lepší představu to znamená, že jeden strom umí ročně zajistit kyslík dvěma lidem. Čtyři stromy ročně „napojí“ kyslíkem čtyřčlennou rodinu. Sázet stromy má tedy velký smysl.

Ekocentrum tímto děkuje všem účastníkům akce za jejich snahu dělat něco pro přírodu, tedy něco pro sebe.

Nemalý dík patří i společnosti MERO ČR, a.s., s jejíž podporou mohla akce proběhnout.

264.jpg

 

 

 

Ekologické centrum Kralupy nad Vltavou
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: archiv ekocentra


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 12. 10. 2023 8:38