Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Zelené inovace

Zelené inovace



Vyvěšeno: 14. 9. 2021
Sejmuto:
Evidenční číslo: 36-2021

motyl.jpgZelené inovace

Ekologickou inovací je každá forma inovace, která vede k významnému a prokazatelnému pokroku směrem k cíli udržitelného rozvoje snížením dopadů výrobních procesů na životní prostředí, zvýšením odolnosti přírodního prostředí vůči environmentálním hrozbám nebo dosažením účinnějšího a zodpovědnějšího využívání přírodních zdrojů. O stav životního prostředí se zajímá stále více Čechů, dokládá to i rostoucí zájem o ekologicky šetrné výrobky. Kromě toho se u nás objevilo i několik autorů pozoruhodných „zelených“ inovací v podobě nápaditého a k přírodě šetrného výrobku, který by se mohl uplatnit nejen u nás, ale i jinde ve světě. Některé z nich vám představíme v následujícím článku.


Pytlík z bioplastu

Náhradou plastových sáčků, které již zamořily prostředí, je pytlík z bioplastu Frusack. Základní surovinou pro výrobu bioplastu je kukuřičná celulóza, která se nadále zpracovává na stejných strojích jako klasické plasty. Výroba je však oproti nim o 65 procent méně energeticky náročná. Výhodou bioplastu je rozložitelnost, ať už v kompostárně či ve volné přírodě. Barevný sáček o objemu pět litrů unese až 1,5 kg, dá se prát a vydrží až dva roky. Sáček je kompostovatelný, plně rozložitelný v přírodě a přitom má vlastnosti stejné jako mikrotenový. Kromě tuzemského trhu a Slovenska postupně chytrý pytlík z Česka expandoval do obchodů v Norsku i ve Španělsku. Frusacky se začaly prodávat i na Amazonu například ve Velké Británii.

Snadné skladování brambor

Hodně lidí žije v teplém bytě a nemá k dispozici chladný sklep. V tom případě mají problém se skladováním brambor, protože při vyšších teplotách brambory klíčí, vysychají a na světle zelenají. Čeští inovátoři však přišly na to, jak ekologickou cestou zabránit klíčení brambor a jejich zelenání. Pomůckou je speciální pytel na skladování brambor Zembag, který obsahuje malý pytlíček s ekologicky připravenou směsí z kmínové silice, která efektivně působí proti klíčení a zelenání brambor až po dobu tří měsíců. Tento speciálně navržený pytel z jutoviny je kompletně zhotoven v chráněné dílně v České republice.

Kosmetika bez mikroplastů

Další česká inovace se týká oblasti kosmetiky. České firmy NAFIGATE Corporation a NAFIGATE Cosmetics vyvinuly kosmetické přípravky, které zcela biodegradují. Předchází tak vzniku odpadu a nezatěžují životní prostředí mikroplasty a mikropolutanty. Mikroplastové částice jsou v této kosmetice nahrazeny přírodním polymerem P3HB, produkovaným bakteriemi. Bakterie umí tento biopolymer nejen vyrobit, ale i zrecyklovat, a to tak, že pokud jej nespotřebují sami, slouží jako potrava pro další mikroorganismy. Polymer typu P3HB je tak 100% odbouratelný v přírodě, tzv. biodegradabilní.

Výroba biometanu

Společnost EFG v Rapotíně na Šumpersku vyrábí biometan, který svými vlastnostmi odpovídá zemnímu plynu, z biologicky rozložitelných odpadů. Jedná se o první projekt tohoto druhu v Česku, při němž je biometan dodáván přímo do distribuční sítě.

Solární elektrárny a elektromobily

Společnost Sonnentor z jihomoravských Čejkovic aplikovala několik inovačních projektů. Odebírá zelenou energii, provozuje solární elektrárnu a používá firemní flotilu elektromobilů a vozů na CNG.

Opravárna

Na webovém portálu Opravárna sdružuje více než 1600 opravářů a servisů a svou činností přispívá k naplnění cílů evropského programu Green Deal.

Boty a oděvy z konopí

Český podnikatel vyrábí boty a oděvy z konopí. Celosvětově nyní patří mezi top 5 firem s konopnou módou. Pracuje s materiály z Evropské unie. Nedováží z Číny jako ostatní, a proto jsou jeho výrobky nejspíš tak oblíbené mezi zákazníky. Konopí je velmi ekologické textilní vlákno, pro svůj růst potřebuje úplné minimum agrochemie a velice málo vody i půdy. Má také vynikající funkční vlastnosti, je prodyšné, odvádí vlhkost a je antimikrobiální. 

Antibakteriální nano pleteniny

Český textilní výrobce Jimiplet Brno vyvinul jednolícní antibakteriální funkční pleteniny nové generace ze skupiny 3G se třemi funkcemi, označené ochrannou známkou nanoAg®. Antibakteriální účinek výrobku je způsoben nanočásticemi stříbra (Ag), které zamezují bakteriálnímu dýchání a tím zabraňují jejich množení a přežívání. Výrobek má antiseptické a dezodorační (protizápachové) účinky vyplývající z potlačení růstu bakterií a plísní. Certifikováno na bakteriích Staphylococcus aureus a Klebsiella pneumoniae. Nanočástice stříbra jsou rozmíchány ve hmotě, ze které jsou vyrobena polyesterová mikrovlákna. Antibakteriální účinek je trvalý a nelze odstranit praním.

Podporou nových postupů, technologií a služeb pro ekologičtější podnikání ekoinovace pomáhají Evropě dosáhnout většího potenciálu růstu a zároveň čelit společným výzvám, jako jsou klimatické změny, nedostatek přírodních zdrojů a ubývající biodiverzita. Ekoinovace jsou příležitostí i pro podniky. Pomáhají snižovat náklady, využívat nových příležitostí k růstu a posílit dobré jméno podniku u zákazníků.

Jana Krátká
Ekologické centrum Kralupy n/Vltavou

Foto: pixabay.com

Zdroje:

https://www.czechdesign.cz/temata-a-rubriky/zelene-inovace-pet-ceskych-eko-vynalezu-ktere-hybou-svetem
https://ec.europa.eu/environment/pubs/pdf/factsheets/ecoinnovation/cs.pdf
https://www.lidovky.cz/relax/design/jeho-tenisky-z-konopi-se-prodavaji-po-celem-svete-nemame-prilis-velkou-konkurenci-rika-tomas-rohal.A210428_184839_ln-bydleni_ape?zdroj=vybava_recombee
http://www.jimiplet.cz/produkty


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 14. 09. 2021 6:46