Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Toaleta není odpadkový koš

Toaleta není odpadkový koš



Vyvěšeno: 25. 9. 2023
Sejmuto:
Evidenční číslo: 40-2023

paper-5128785_640.jpgToaleta není odpadkový koš

Pokud hodíte občas do toalety i něco jiného než toaletní papír, pak zbystřete. Hrozí vám nejen ucpání odpadů, ale vytváříte velkou ekologickou stopu. Zamysleli jste se někdy nad tím, kam vlastně odtéká voda z toalety, a co se s ní dále děje? Všichni asi víme, že do kanalizace. Ale víte, kde se čistí odpadní voda, než ji vypustíme opět do řeky?

Provedené průzkumy na čistírnách odpadních vod potvrzují, že spousta Čechů využívá toaletu jako odpadkový koš. Ruku na srdce, kolik podivností už jste během života spláchli do toalety? Prostě proto, že to v ní tak pěkně a „nenávratně” zmizí… Většina lidí se tak zbavuje všeho, co nechce vyhazovat do odpadkového koše – většinou jde o odpady v tekutém nebo mastném stavu (polévky, omáčky, přepálený tuk, prošlé potraviny …).

K čemu slouží kanalizace?

Nakládání s odpadními vodami se stalo nutností již v dobách vzniku prvních měst s vysokou hustotou obyvatel. Původně šlo především o zamezení epidemií odváděním výkalů pomocí vodních kanálů, posléze se však nakládání s odpadní vodou měnilo tak, jak rostly požadavky společnosti. V dnešní době kanalizace v České republice slouží k odvedení odpadní vody z domácností nebo průmyslových objektů na čistírnu odpadních vod. Zde se odpadní voda vyčistí a opět pošle do řeky.

Co škodí čistírně odpadních vod?

Co dokáží způsobit pevné látky nebo zbytky potravin na čerpadlech čerpacích stanic nebo na samotných čistírnách odpadních vod? Takové plasty, hadry, hygienické potřeby, kosti, pecky, slupky od ovoce a zeleniny, tuky dokáží zanést čerpadla a mechanickou technologii na čistírnách. Tyto zbytky se musí z odpadní vody vyndat a přefiltrovat. Většina kuchyňského odpadu se usazuje i v samotném kanalizačním potrubí a zmenšuje tak průtok odpadních vod. Možná se zeptáte, zda byste tedy nemohli potraviny rozmělnit v tzv. drtičích kuchyňského odpadu a pak je vypustit do kanalizace. Bohužel i rozmělněné potraviny způsobují v kanalizaci stejný problém jako nerozmělněné. V mnohých případech ještě horší, neboť mají tendenci se usazovat, stejně jako tuky.

Co do toalety nepatří

Veškerý kuchyňský odpad – zbytky jídel, ovoce, zeleniny a produkty z drtičů kuchyňského odpadu patří do nádob pro bioodpad nebo do kontejnerů na směsný odpad, nikoliv do toalety. Přemýšleli jste někdy, že spláchnutými zbytky jídla přitahujete do kanalizace potkany?

Do toaletní mísy také nepatří vlhčené kapesníky a papírové utěrky, které se na první pohled strukturou i složením podobají toaletnímu papíru. Ve vodě se však rychle nerozpustí a mohou v potrubí vytvořit špunt a ucpat tak kanalizaci. Pokud není po ruce toaletní papír a vy využijete papírový kapesník, je vhodné je vyhodit do koše na směsný odpad. Stejně tak veškeré hygienické potřeby a dětské plínky patří do směsného odpadu.

Léčiva představují vážnou hrozbu pro vodu. Vyhozené, nespotřebované léky vhozené do kanalizace nedokáží čistírny odpadních vod zcela vyčistit (neutralizovat). Například aktivní složky antikoncepce a antibiotik znečišťují podzemní vody a jsou také odpovědné za rezistentní kmeny bakterií. Takže kam s nimi? Veškeré prošlé či nepoužité léky odebírají zdarma všechny lékárny.

Nebezpečí pro nás představují i léčiva, která po užití částečně odchází z lidského těla do odpadních vod. Umí čistírny odpadních vod odbourat tyto látky tak, aby se nedostávaly dál do přírody? V jaké míře nás ohrožují léky v odpadních vodách se dočtěte zde: https://vodarenska.cz/download/informacni-letak-e-kapka-03-2023/?wpdmdl=6759&refresh=6508174652c3f1695029062

Do toalety nevléváme ani žádné chemikálie, jako jsou barvy, jedy, kyseliny, laky, odlakovače na nehty, ředidla. Tyto látky by měly být odevzdány na sběrný dvůr a poté likvidovány odděleně jako nebezpečný odpad.

Co patří do toalety?

Do toalety patří jen vlastní biologický odpad a toaletního papír, nic jiného byste vlastně neměli splachovat. Pokud se tím budete řídit, předejdete problémům s ucpaným potrubím, pomůžete při čištění vody a přispějete k nezávadnému zdroji pitné vody.

Podle údajů Světové zdravotnické organizace z roku 2021 každý čtvrtý obyvatel planety Země nemá zaručený přístup k bezpečnému a nezávadnému zdroji pitné vody. Téměř polovina světové populace nemá pak k dispozici odpovídající kanalizaci nebo se dokonce musí obejít úplně bez ní. Česká republika má v dostatečné míře obojí. Zkusme si uvědomit, že čistírny nejsou skládky a že voda je nenahraditelný zdroj života, který je třeba chránit.


Iveta Mrkáčková
Ekologické centrum Most a Kralupy n/Vlt.
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: pixabay.com

Zdroje:

https://www.scvk.cz/vse-o-vode/odpadni-voda/co-nepatri-do-kanalizace/
https://www.chytre-bydleni.cz/usporne-bydleni/dejte-si-pozor-co-splachujete-do-wc-poradime-co-do-toalety-nepatri
https://www.komunalniekologie.cz/info/dotace-na-vodovody-kanalizace-i-lepsi-cisteni-a-upravu-vody
https://vodarenska.cz/download/informacni-letak-e-kapka-03-2023/?wpdmdl=6759&refresh=6508174652c3f1695029062


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 25. 09. 2023 8:01