Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Manuál: Kam se obrátit, když potřebuji pokácet strom na svém vlastním pozemku?

Manuál: Kam se obrátit, když potřebuji pokácet strom na svém vlastním pozemku?



Vyvěšeno: 30. 9. 2023
Sejmuto:
Evidenční číslo: 84-2023

tree-4815926_640.jpgManuál: Kam se obrátit, když potřebuji pokácet strom na svém vlastním pozemku?

Jedním z nejfrekventovanějších dotazů, který k nám do ekocentra chodí od kralupských občanů, je právě ten týkající se kácení stromů. Není to ale vůbec tak složité, jak se zdá. Pokud se budete držet pár základních bodů, nemusíte již propadat panice.

Kácení dřevin se řídí vyhláškou č. 189/2013 Sb. Vyhláška o ochraně dřevin a povolování jejich kácení k provedení zákona č. 114/1992 Sb., O ochraně přírody a krajiny.  Dle těchto dvou spisů nemusíte žádat o povolení v případě, kdy se jedná o:

  • ovocný strom rostoucí na vašem pozemku, který je dle katastru nemovitostí označen jako zahrada, zastavěná plocha a nádvoří v zastavěném území.

Za ovocné dřeviny lze pokládat člověkem záměrné vysazené dřeviny pěstované za účelem produkce plodů. Jde tedy např. o angrešt, rybíz, broskvoň, hrušeň, jabloň, líska obecná, mandloň obecná, meruňka, morušovník, ořešák vlašský, maliník, ostružiník, slivoň a třeba třešeň.

  • neovocnou dřevinu o obvodu kmene do 80 cm měřeného ve výšce 130 cm nad zemí.
  • keře, pokud celková plocha kácených dřevin nepřesahuje 40 m2 .

V opačném případě žádáte obecní úřad o povolení. Postačí podat žádost na obecní úřad vaší obce. Pokud tedy bydlíte v Kralupech nad Vltavou, spadáte pod úřad v Kralupech nad Vltavou. Zde si můžete stáhnout a vyplnit formulář, který poté zašlete na kralupský úřad – odbor životního prostředí.

Na co v povolení určitě nezapomenout?

  1. označení katastrálního území a parcely, na které se dřeviny nachází, stručný popis umístění dřevin a situační zákres
  2. doložení vlastnického práva či nájemního nebo uživatelského vztahu žadatele k příslušným pozemkům – to ale pouze v případě, že jej nelze ověřit v katastru nemovitostí
  3. specifikaci dřevin - zejména druh, popřípadě rod, jejich počet a obvod kmene ve výšce 130 cm nad zemí; pro kácení keřů lze místo počtu kácených dřevin uvést výměru kácené plochy s uvedením druhu, popřípadě rodu dřevin
  4. zdůvodnění žádosti – relevantní důvod (nebezpečné umístění, strom je fyzicky poškozen či v případě nové stavby, pokud stavba nelze umístit jinam atd.).

Mohu kácet celoročně?

Při výběru období, kdy dřevinu kácet, musíme být obezřetní – nedá se totiž kácet po celý rok. Podle zmíněné vyhlášky se kácení dřevin provádí zpravidla v období jejich vegetačního klidu. Touto dobou vyhláška rozumí čas přirozeného útlumu fyziologických a ekologických funkcí dřeviny. Zmiňované období připadá přibližně mezi 1. listopad a 31. březen. Ovšem brzký nástup rekordně teplých jarních dní tuto obligátní dobu zkrátil. Stromy se prokazatelně chystají na nové olistění a rozkvět dříve, než tomu tak bývalo. Obce, správci komunikací i všichni, kteří mají v plánu kácení dřevin, by toto měli vzít na vědomí.

Opakem vegetačního klidu je totiž období vegetační. Toto je doba, kdy trvají příznivé klimatické podmínky (teplo a dostatek dešťových srážek) pro růst a vývoj rostlin tj. rašení listů, kvetení a následná tvorba plodů. Pokud toto období narušíme, dřevina by mohla přijít o velké množství síly na její přirozené funkce.

Existují výjimky

Dřeviny, které svým stavem zřejmě a bezprostředně ohrožují život či zdraví občanů nebo hrozí škodou značného rozsahu na majetku, je možné pokácet i mimo dobu vegetačního klidu s tím, že takové kácení musí být do 15 dnů oznámeno na obecní úřad. Toto platí ale hlavně pro integrované složky, které zasahují hned. Takovou situaci díky bohu řešíme jako občané méně často než standartní kácení dřevin zmíněné výše.

Doufáme, že vám článek pomohl urovnat si některé pojmy a kácení dřevin na vašich pozemcích bude již snadnou záležitostí.

 

Bc. Alena Hubáčková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: pixabay.com

Zdroje:

https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2013-189
https://www.mestokralupy.cz/mestsky-urad/formulare-dokumenty-ke-stazeni/
https://portal.gov.cz/sluzby-vs/povoleni-kaceni-drevin-rostoucich-mimo-les-S7222
https://www.mzp.cz/cz/kaceci_vyhlaska
https://zahradkarskaporadna.cz/clanek-146471-pravidla-pro-kaceni-stromu
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1992-114#cast6
https://www.mzp.cz/cz/news_140313_prohlaseni_kaceni
https://www.praha11.cz/cs/mestska-cast/zivotni-prostredi/verejna-zelen/vegetacni-obdobi-a-vegetacni-klid.html


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 2. 10. 2023 13:51