Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > V zimě na kolo?

V zimě na kolo?



Vyvěšeno: 5. 12. 2023
Sejmuto:
Evidenční číslo: 95-2023

bike-5676806_640.jpgV zimě na kolo?

Zimní cyklistika přináší jedinečné okamžiky a zážitky, kvůli nimž se prostě vyplatí skočit do sedla a v období na přelomu roku šlapat do pedálů. I přesto, že se venkovní teplota blíží k bodu mrazu, kolem 16 hodiny vás pohltí tma a stav terénu a vozovky není bůhví jaký, může vaše projížďka nabrat epických rozměrů a přinést vám mnoho benefitů. Zimní podmínky pro kolo nejsou na první pohled moc lákavé, když se však správně obléknete a vyrazíte, zjistíte, že jízda na kole v zimě není žádná věda. Je dobré se řídit některými zákonitostmi zimní cyklistiky.

Pokud vás to v létě na kole baví, zkuste i zimní vyjížďku. Nenechte se odradit sněhem, mrazem ani blátem. I v zimě jsou dny, kdy je obloha vymetená bez jediného mráčku a svítí slunce. Den jako stvořený pro zimní vyjížďku na kole. Tím spíše, že zimní slunce přináší skvělé výhledy mezi stromy bez listů či na krajinu zapadanou sněhem. Jízda na kole v zimě je určitým způsobem zážitek, který vás doslova nadopuje endorfiny, propojí s přírodou a snadno se vyhnete zimní pochmurné náladě. Představte si křupavý sníh pod koly vašeho biku a okolo vás jen a jen bílý sníh. Tyto scenérie jsou skutečnou odměnou za snahu vyjet v zimě a v mrazu.

Vhodné oblečení je základ pro jízdu v zimě

Jak říkají moudří lidé: „Špatné počasí neexistuje, pouze nevhodné oblečení.” Při jízdě na kole je výběr vhodného oblečení zásadní. Zabráníme tím nejen prochladnutí, ale také přehřátí a nadměrnému pocení. Ne každá zima je stejná. V některých oblastech hodně prší, jinde hned na začátku nastoupí zima se sněhem a drží se až do jara, v jiných regionech na vás čeká mrazivý vítr, kdežto někde je po celou dobu relativně příjemně. Každá zima vyžaduje jiný typ oblečení, ale základem je správné vrstvení a ochrana nohou, rukou a paží. Oblečení kombinujte tak, aby dokonale odvádělo pot od těla a bylo v přední části větruodolné a nepromokavé. V zadní části a v okolí paží musí být ovšem prodyšné. Když jste správně oblečeni, tak vlivem fyzické aktivity v chladném prostředí se vaše imunita doslova nastartuje a sezónní nachlazení a chřipky se pro vás stanou minulostí.

Pár tipů na zimní vyjížďku

V zimě na kole nejvíc trpí chodidla. Nepomůžou ani dvoje silné ponožky. Boty i vrstvy ponožek rychle prochladnou, proto je vhodné se na zimu vybavit zateplenými cyklistickými návleky z neoprenu, které přetáhnete přes cyklo boty. Do cyklo bot je vhodné dát pod vložku alobal, který utěsní průduchy a vytvoří teplo v botě. Porozhlédněte se také po zateplených zimních rukavicích, které ochrání ruce před chladem a větrem. Zároveň budete mít v zahřátých rukách vyšší cit, takže pohotově zareagujete na nečekané situace, jako například při prudkém brždění. Při nízkých teplotách se doporučuje přidat pod helmu funkční čepici s ochranou proti chladu a větru. Stejně tak nic nezkazíte šátkem či nákrčníkem. Pokud bude vzduch příliš studený, snadno ho přetáhnete přes ústa, aby se vám lépe dýchalo. 

Zimní výbava kola

Světelné podmínky v zimě jsou nejhorší během celého roku. Většinou zatažená obloha, časté mlhy, pozdní východ a brzký západ Slunce. Čím více budete mít světel a reflexní prvků, tím lépe. Vhodné je intenzivně zářící přední i zadní osvětlení, díky kterému bude dobře vidět na vás, ale i na potemnělou cestu. Nešetřete na reflexních doplňcích. Umístěte je do výpletu, na oblečení, případně na cyklistický batoh. Zvažte také pořízení čelovky na helmu.

V zimě se na kola doporučuje využívat pláště s hrubším vzorkem, protože s ním lépe projedete zasněženou cestu či břečku. Na mokré cesty plné odletujících nečistot vyzrajete s blatníky. V zimě však jejich použití může být dvojsečné. Sice díky nim nebudete tolik špinaví, na druhou stranu se v nich usazuje napadaný sníh. Pokud je sněhová nadílka vydatná, blatníky raději nechte doma. Od zmrzlé půdy a od sněhu špinaví nebudete.

Před jízdou své kolo pořádně promažte. Promazání všech závitů, patek, rychloupínačů, přehazovačky, řetězu, pedálů, sedlovek a brzd je základ spokojené zimní jízdy.

Naplánovat si zimní vyjížďku

Trasy zimních vyjížděk plánujte tak, abyste pokud možno jeli za světla a vyhnuli se největším nástrahám počasí. V husté zimní plískanici vás před promoknutím a prochladnutím neochrání ani nejteplejší oblečení Jízda by měla vést mimo silniční provoz a mimo posypovou sůl. Nejlepší jsou lesní cesty a zasněžené pláně. Jízdu v zimě vždy pečlivě naplánujte, nepřeceňujte své síly a užívejte si každý ujetý kilometr.

Kolo na zmrzlém a zasněženém podkladu je úžasný učitel. Díky zimním vyjížďkám zapracujte na technice svojí jízdy. Naučíte se pracovat s těžištěm a rovnováhou a efektivně brzdit. Po zimě budete na kole jako vyměnění. Najednou tu bude mnohem větší jistota, bezpečnost i zábava.

Pokud disponujete správným vybavením, tak je zimní ježdění super zábava a jízda na kole by měla být především zábava. Kolo na sněhu prostě vyzkoušejte.

Iveta Mrkáčková
Ekologické centrum Most a Kralupy n/Vlt.
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: pixabay.com

Zdroje:

5 důvodů proč neodkládat kolo v zimě • holokolo.cz
Zimní provoz kola - iVELO
Jak se starat o kolo v zimě: můžete ho zazimovat, ale lepší je dál jezdit – TRAIL HUNTER
Jak jezdit na kole na sněhu a blátě: Klíčové tipy, které Tě posunou! - YouTube
Jízda na kole v zimě – na co se připravit a jak se obléknout? | Cyklobazar.cz
10 tipů, jak si užít jízdu na kole v zimě – SIROKO CYCLING COMMUNITY


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 1. 12. 2023 6:43