Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Dům přírody v CHKO Brdy

Dům přírody v CHKO Brdy



Vyvěšeno: 24. 1. 2024
Sejmuto:
Evidenční číslo: 03-2024

CHARAKTERISTIKA-Brdy_mobil_750x500.jpgDům přírody v CHKO Brdy

Chráněné krajinné oblasti jsou okna do krajiny, kterou lidé utvářeli po staletí a která je harmonicky propojena s jedinečnými přírodními podmínkami. V současné době existuje v ČR 26 chráněných krajinných oblastí, jednou z nich je právě oblast bývalého vojenského újezdu CHKO Brdy. Tato unikátní přírodní lokalita se u nás zachovala nejen díky vyhlášení CHKO, ale i díky vojenským prostorům. Vyhlášením CHKO Brdy v roce 2016 se lokalita stala nejmladší CHKO v ČR.

Čím jsou právě Brdy tak unikátní?

Poprvé se o ochraně přírody v Brdech uvažovalo krátce po vzniku samostatného Československa, návrh na vyhlášení národního parku byl podán již v roce 1920. Tehdy však dostala přednost bezpečnost státu a v řídce obydlených Brdech byl v roce 1926 zřízen prostor pro výcvik vojsk. Ten tu v různých podobách zůstal až do roku 2015. Co se zprvu jevilo prokletím pro zdejší kraj, stalo se jeho přidanou hodnotou. 

Důvodem přírodního bohatství bývalých vojenských ploch bylo zakonzervování krajiny první poloviny 20. století. Většina území, která byla vybírána k výcviku vojáků, byla zakládána těsně po druhé světové válce, některé dokonce před ní. Od té doby sem měli povolený vstup pouze vojáci, kteří logicky nepoužívali hnojiva ani pesticidy, jako tomu bylo v okolní krajině. O krajinu se nijak zvlášť nestarali, ale přece jen jí pomohli dostat do stavu, ve kterém je teď.

Na přírodu měl silný vliv vojenský výcvik. Dopady střel, výbuchy munice, požáry, pojezdy techniky způsobovaly dočasné zničení zeleně, ochránci nazývané jako disturbance. Ty byly různé v čase, délce, frekvenci i rozsahu. Právě to vytvářelo krajinu, která připomíná mozaiku složenou z velmi malých dílků. Každý ten dílek byl jedinečný, s jinými podmínkami – na jednom území bylo tedy několik různých a velmi odlišných biotopů. Biotopy jsou pak osídleny i druhy, kteří mají na životní podmínky jiné nároky. V tom tkví tajemství zdejší vysoké biodiverzity.

Nově vzniklý Dům přírody

Potřeba budování návštěvnických středisek v místech s významným přírodním a kulturním dědictvím narůstá s touhou turistů poznávat, cestovat a navštěvovat zajímavá místa naší krajiny. Z tohoto důvodu jsou po celé ČR budovány Domy přírody, a to v zajímavých a turisticky atraktivních místech. Tato místa představují zároveň i různým stupněm chráněná území. Mimo Brd můžeme Domy přírody nalézt např. v Beskydech, Pálavě, Českém Lese nebo třeba v Litovelském Pomoraví.

Vojenské lesy a statky, s.p. ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR a obcí Strašice otevřely desátý dům přírody -  Dům přírody Brd, návštěvnické středisko nejmladší chráněné krajinné oblasti v České republice. Najdeme ho v nově zrekonstruovaném památkově chráněném areálu zámečku Tři trubky v západní části CHKO.  Vlastní realizace probíhala již od roku 2021 do roku 2023, kdy byl zdejší Dům přírody slavnostně otevřen.

Co najdeme v Domu přírody?

Domy přírody mají obecně sloužit jako pozitivní osvěta návštěvníků chráněných území a to tak, aby nalezli vztah k takové přírodě. V Domu přírody Brd jsou připraveny expozice, kterými vás provede mravenec travní, který je běžným druhem otevřených a silně osluněných travnatých stanovišť na území CHKO Brdy. V první části expozice se návštěvníci dozvědí všechny souvislosti o vzniku krajiny Brd, která se vymyká svému okolí a která je součástí širšího území zvaného Barrandien. Druhá část  ukazuje, jaké přírodní, kulturní i historické poklady Brdy skrývají. Třetí část je zasvěcena smyslu a důvodu ochrany přírody tohoto území.

Dostanete se sem z parkoviště v obci Strašice nově vybudovanou turistickou stezkou podél říčky Klabavy.

Tip na výlety

Když už se do této jedinečné krajiny vydáte, nezapomeňte navštívit nejvyšší vrchol Brd – Tok s kótou 865 m n. m. Ať už však zabloudíte kamkoliv, nebudete zklamáni.

Bc. Alena Hubáčková
Ekologické centrum Most a Kralupy n/Vlt.
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: AOPK ČR

Zdroje:

https://www.dumprirody.cz/dum-prirody-brd/o-domu-prirody/
https://www.dumprirody.cz/o-domech-prirody/o-programu-dum-prirody/
https://poznejbrdy.cz/category/aktualne-z-brd/page/2/
https://brdy.nature.cz/poznejte-chko
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/o-prirodu-byvalych-vojenskych-prostoru-dnes-pecuji-milovnici-vojenske-techniky-a-off-roadu
https://www.mzp.cz/cz/chranene_krajinne_oblasti


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 18. 01. 2024 11:59