Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Kralupský ovocný sad a vyhodnocení soutěže

Kralupský ovocný sad a vyhodnocení soutěže



Vyvěšeno: 23. 10. 2020
Sejmuto:
Evidenční číslo: 46-2020

Kralupský ovocný sad a vyhodnocení soutěže

V rámci dotačního projektu Kralupské stromy proběhlo několik akcí Ekologického centra Kralupy pro školáky i veřejnost. Mezi jedny z nich patřila výsadba veřejného sadu a také soutěž "Kralupské stromy", jak vše dopadlo se můžete dočíst v našem článku.

V pátek 16. října proběhla náhradní výsadba ovocného sadu v Minicích. Výsadba ovocného sadu v Minicích měla být významnou akcí ekologického centra ve spolupráci s Městem Kralupy nad Vltavou, odborem životního prostředí. Již od června 2020 probíhala registrace zájemců o výsadbu 15 rodinných stromů. Přihlásili se celé rodiny, které si chtěly vysadit ovocný strom v sadu, ale také jedna kralupská firma a několik spolků a organizací. Celkem bylo na akci pozváno kolem 60 lidí. Ekocentrum připravilo veškeré potřebné zázemí, aby se hosté cítili na výsadbě dobře, aby na svůj chvályhodný počin v rámci ochrany přírody měli hezkou památku a aby se také společně pobavili, poznali a dozvěděli se něco nového o stromech.

Byl připraven pestrý program s vyprávěním o významu stromů, vyhodnocení soutěže Kralupské stromy a předání odměn vítězům, zábavné ekologické aktivity pro děti i dospělé, ochutnávka moštů apod. V rámci kulturního programu měli zahrát na flétničky žáci kralupské základní umělecké školy a byl přizván také umělecký řezbář Martin Patřičný, aby pohovořil o stromech a o práci se dřevem.

Bohužel mimořádný stav zhatil konání výsadby v plánované podobě. Nařízení vlády o maximálním počtu 6 lidí na akci přinutilo pořadatele zrušit plánovanou akci a uspořádat výsadbu v náhradním termínu a v komorním obsazení. Kromě vedoucí a dvou pracovnic ekocentra se výsadby zúčastnila také Ing. Lucie Novotná z odboru životního prostředí MěÚ Kralupy. Výsadbu 15 stromků provedl pan Málek, vedoucí místní pobočky ČSOP se svým kolegou panem Nejedlým.

Na místě bývalého ovocného sadu v Minicích bylo vysazeno podle plánu 15 stromků starých ovocných odrůd, 9 jabloní a 6 hrušní, například hrušeň Williamsova letní. Stromky byly zasazeny, zality a opatřeny opěrnými kůly a pletivem na ochranu před větrem a okusem zvěře. Na každém stromku visí jmenovka jeho patrona. Zájemci o výsadbu si mohli v ekocentru vyzvednout Pamětní list na vysazený stromek a několik upomínkových předmětů. Zároveň každý obdržel brožurku o stromech, vydanou ekologickým centrem v rámci projektu s podporou města Kralupy nad Vltavou. Brožurka „Strom – můj přítel“ obsahuje informace o významu stromů pro náš život, životní prostředí, a také rady jak správně vysadit strom a jak o stromy pečovat. Pro zájemce je k dispozici zdarma v ekocentru.

Pracovnice ekocentra také vyhodnotily soutěž Kralupské stromy, do které obdržely zhruba 50 soutěžních prací. Vítězové soutěže si mohli vyzvednout v ekocentru své ceny. První místo v soutěži získala Kateřina Rohanová za popis oblíbeného kaštanu a jeho krásnou malbu. Cena za 2. místo v soutěži patří Natálce Grundové z 8. třídy ZŠ Jódlova za originální ztvárnění oblíbeného buku. Odměnu za 3. místo získala Julie Bergmannová za skvělý popis sakury na Hůrce. Dále bylo uděleno několik zvláštních cen.

Jak celá výsadba probíhala můžete shlédnout na následující reportáži Kralupy TV: https://www.youtube.com/watch?v=S7AAQIP7E14

Jana Krátká
Ekologické centrum Kralupy nad Vltavou
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most

Ekocentrum touto cestou děkuje i společnosti EMCO, která na akci věnovala zdravé mlsání - vše bylo předáno jak výhercům, tak účastníkům výsadby (v Ekocentru Kralupy).

Projekt "Kralupské stromy" byl pro rok 2020 finančně podpořen městem Kralupy nad Vltavou v rámci individální dotace.


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 21. 01. 2021 12:41