Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Kralupský vánoční strom

Kralupský vánoční strom



Vyvěšeno: 18. 12. 2020
Sejmuto:
Evidenční číslo: 57-2020

Kralupský vánoční strom

Rok se pomalu chýlí ke svému závěru, přichází čas nejkrásnější, čas adventu a Vánoc. Doba, která v nás obvykle otevírá naše srdce, čas setkávání, radosti a lásky. Na Palackého náměstí se i letos rozsvítil vánoční strom. Od první adventní neděle nám bude zpříjemňovat atmosféru v centru města až do Tří králů. Mnoho lidí si klade otázku, odkud se vlastně berou kralupské vánoční stromy?

Město Kralupy nad Vltavou již několik let vždy na podzim vyzývá občany, aby nabídli vzrostlé jehličnany ze svých pozemků, které začínají přerůstat vhodné rozměry. Pokud strom určený k pokácení dosahuje výšky alespoň čtrnácti metrů, mohou ho občané darovat městu a stane se z něj vánoční strom na Palackého náměstí. Vánoční strom tedy není z lesa, ale jde o strom určený k pokácení ve městě. Letošní vánoční strom darovali městu Kralupy nad Vltavou občané Veltrus, žijící v Hálkově ulici.

Strom byl instalován za pomoci těžké techniky. První rozsvícení vánočního stromu na Palackého náměstí a adventní slovo vedení města bylo živě vysíláno online na městských platformách. Strom je každodenně rozsvěcován současně s pouličním osvětlením. Atmosféru Vánoc v centru města dokreslují také světelné dekorace před radnicí, velký světelný jelen, dlouhý světelný tunel zdobený čtyřmi anděly, 42 dekorů na lampách veřejného osvětlení a 47 stromů ověšených světélky. Nechybí ani světelná instalace ve fontáně.

Nazdobený strom je jedním ze symbolů Vánoc. Tradice zdobení stromku pochází z území Baltu a Německa. Původně byl strom ozdoben jablky, ořechy a jinými potravinami. V 18. století se přidala tradice zdobení svíčkami. Zavěšování ozdob na větve je starý polský lidový zvyk, který se datuje od slovanských pohanských tradic. Vánoční stromky měly ochranitelskou funkci. Jedna z prvních zpráv o ozdobeném osvětleném stromku v místnosti je v brémské kronice z roku 1570.

Současná situace není příznivá pro kolektivní oslavy adventu, a tak město Kralupy nad Vltavou letos nemohlo zrealizovat adventní oslavy podle původních představ, tedy s bohatým kulturním programem, vánočními trhy apod. Nemělo by nás to však odradit. Pojďme se alespoň v myšlence spojit. Zapalme svíčku na adventním věnci a rozsviťme naši mysl.

Jana Krátká
Ekologické centrum Kralupy nad Vltavou
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 21. 01. 2021 13:14