Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Jahody od dvanácti měsíčků

Jahody od dvanácti měsíčků



Vyvěšeno: 13. 1. 2021
Sejmuto:
Evidenční číslo: 02-2021

JahodyJahody od dvanácti měsíčků

V pohádce O dvanácti měsíčkách se vydává Maruška pro jahody v zimě a má to hodně složité, než objeví úkryt pohádkových bytostí, které jí nakonec darují v lednu čerstvé jahody. V dnešní moderní době je to jednoduché, stačí zajít pár kroků do obchodu a tam si jahody koupit. Pestrá nabídka supermarketů poskytuje široký sortiment ovoce a zeleniny po celý rok. Mnozí lidé si už ani neuvědomují, kdy dané ovoce přirozeně dozrává. Přitom zdravotníci a dietologové vyzývají často ke konzumaci sezónní zeleniny a ovoce. Z jakých důvodů? O tom pojednává následující článek.


Hodně lidí ve městech dnes ztrácí kontakt s přírodou a nabývá dojmu, že nezáleží na tom, jak se vlastně stravují. Ale všechny biorytmy a fyziologické cykly člověka fungují v sepětí s přírodou. V každém ročním období má naše tělo jiné požadavky na stravu, které dobře uspokojí právě sezónní ovoce a zelenina. Na jaře bychom měli jídelníček odlehčit a detoxikovat organismus, v létě potřebujeme dostatek vody a ochranu proti slunci, na podzim hodně vitamínů a posílit imunitu, v zimě odolávat chladu. Díky sezónní zelenině a ovoci můžeme toto všechno našemu tělu dopřát.

V různých ročních obdobích vyvíjejí vyšší aktivitu vždy jiné orgány lidského těla, o které bychom měli více pečovat. Na jaře jsou aktivnější játra, v létě srdce a tenké střevo, na podzim plíce a tlusté střevo a v zimě pak ledviny či močový měchýř. Sezónní potraviny dávají našemu tělu přesně ty výživné látky, které v daném období nejvíce potřebujeme. Dovážené potraviny tedy nejsou tak výživné jako ty sklizené před pár hodinami na poli, navíc mají v sobě více reziduí chemických prostředků. Nakupovat sezónní potraviny je také cenově výhodnější. Výzkumy ukazují, že koš sezónního ovoce a zeleniny můžeme nakoupit o třetinu levněji než mimo sezónu.

Doprava
Konzumování místních a sezónních potravin je přínosné pro životní prostředí. Dovoz je závislý na dopravě, která představuje obrovskou zátěž pro životní prostředí. Nadměrná doprava škodí přírodě i lidskému zdraví a obtěžuje hlukem. Kamiony, letadla a lodě každodenně spolykají tisíce tun ropy a vyprodukují mnoho CO2 a zplodin. Spočítejte si na naší uhlíkové kalkulačce, kolik emisí CO2 vyprodukuje jídlo na cestě do vašeho obchodu: https://hnutiduha.cz/temata/uhlikova-kalkulacka-0

Podpora místního zemědělství
Dalším důvodem, proč konzumovat sezónní plodiny, je podpora místního zemědělství. Ekologické zemědělství vytváří nová pracovní místa a podporuje místní ekonomiku. Ekologické statky obvykle zaměstnávají více lidí než průmyslové. Nakupují méně chemikálií, ale potřebují více pracovitých rukou. Množství drobných zemědělců znamená rozmanitost plodin, a s tím spojenou lepší odolnost proti škůdcům a změnám podnebí, což je dalším přínosem pro životní prostředí.

Důvěryhodnost
Úplně nejlepší je nakupovat čerstvé sezónní potraviny přímo od farmáře. U něj máte zaručeno, že veškeré produkty jsou čerstvé a kvalitní. Můžete se zeptat na jeho pracovní postupy. Můžete si sami ověřit, jakým způsobem hospodaří, a nakupovat u něho pravidelně.

Svého nejbližšího farmáře nebo KPZ (komunitou podporované zemědělství) najdete v adresáři farmářů. Vyberte si toho, který nejlépe splňuje vaše představy. Vaše volba při nákupu potravin může přímo ovlivnit využití tradičních šetrných zemědělských postupů a lidský přístup k chovu hospodářských zvířat. Může také snížit používání pesticidů a erozi půdy. Znát se s člověkem, jehož produkty tvoří váš jídelníček, je navíc velmi příjemné.

Ještě o krok dál můžete zajít, zaměříte-li se na potraviny ze svého kraje. Najít regionální potravinu vám pomohou třeba regionální značky.

Krajina
Menší statky v krajině, které nás zásobují sezónním ovocem a zeleninou, působí přívětivějším dojmem než obrovské lány obilí a jsou mnohem příznivější k živočichům i rostlinám. Vlivem průmyslového zemědělství zmizela pestrá mozaika remízků, luk, meandrujících potoků a strání, kde nacházely útočiště nejrůznější druhy rostlin a živočichů. Nekonečné lány jsou bez života. Bohužel mnoho dříve „obyčejných“ polních ptáků a plevelů se v současné době ocitlo na seznamu ohrožených druhů, například křepelka nebo koukol.

Vše má svůj čas
V každém ročním období je možné připravit zdravá a chutná jídla ze sezónních surovin. V létě a na podzim máme k dispozici ohromnou nadílku ovoce i zeleniny. V zimě a na jaře je to náročnější, máme ale k dispozici potraviny, které se dají uskladnit, zavařit, zakonzervovat či jinak uchovat. Uskladnit se dá hlavně mrkev, petržel, celer, brambory, červená řepa, zelí. Na záhonech vydrží i v zimě kapusta, kadeřávek, pórek. Na zimu se můžeme včas zásobit kysaným zelím či kvašenou zeleninou, sušeným ovocem, luštěninami apod. Za oknem můžeme pěstovat pažitku, řeřichu, petržel, zdravá jsou také naklíčená semena. V zimních měsících přijdou k chuti také zavařeniny a džemy. Pokud se tedy rozhodneme udělat něco pro své zdraví i pro životní prostředí, sezónní potraviny jsou dobrá volba.

Jana Krátká
Ekologické centrum Kralupy n/Vlt.
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most

Foto: pixabay.com

Zdroje:
https://www.prostreno.cz/zdravi-a-diety/clanky/6523/Jahody-v-zime-a-chrest-na-podzim-Netusime-co-je-to-sezonni-zelenina
https://www.hnutiduha.cz/sezonni-mistni-potraviny
https://www.hnutiduha.cz/sites/default/files/publikace/typo3/cerstve_potraviny_na_dosah.pdf
https://www.adresarfarmaru.cz/
https://www.regionalni-znacky.cz/


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 23. 02. 2021 9:11