Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Je nápoj z PET láhve vhodný k pití?

Je nápoj z PET láhve vhodný k pití?



Vyvěšeno: 16. 4. 2024
Sejmuto:
Evidenční číslo: 15-2024

bottle-1838772_640.jpgJe nápoj z PET láhve vhodný k pití? 

Pro naše zdraví je důležité nejen to, co pijeme, ale také z čeho pijeme. Pít vodu z PET láhve není úplně ideální volba. Nejde pouze o ekologickou stránku věci, ale především o naše zdraví. Tušíte, jaké nástrahy se v tomto kusu plastu skrývají? Ačkoliv se vám to může zdát jako nepravděpodobné, plastová láhev dokáže udělat z původně pitné vody závadný koktejl.

PET láhve se poprvé objevily v roce 1978, kdy do nich začala být plněna Coca-Cola. Narušily tak dosavadní hegemonii skleněných obalů pro nápoje. V Československu se první PET láhve objevily až po roce 1989 a byly z dovozu. V Česku se začaly vyrábět až v letech 1993-1994. V současné době je PET láhev jedním z nejpoužívanějších obalů pro nápoje. Zatímco dříve se tyto láhve uplatňovaly zejména na balené vody a jiné nealkoholické nápoje, postupně se rozšiřují i jako láhve na piva či stolní vína. Láhve, vyrábějící se pro konzervaci vody, jsou vyrobeny především z polyethylentereftalátu – materiálu, který se obyčejně používá k balení různých potravin a nápojů, protože je lehký a odolný. Pokud je polyethylentereftalát zahříván již při 70 °C, uvolňuje bisfenol A (BPA) a další chemické látky, které mají podle odborníků negativní vliv na hladinu hormonů v našem těle. 

Podle dostupné legislativy všechny materiály, z nichž mají být vyráběny potravinářské obaly (či jakékoliv jiné předměty určené pro styk s potravinami) musí splňovat bezpečnostní požadavky rámcového nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 1935/2004, kde je nejdůležitější článek 3, který říká, že materiál určený pro styk s potravinami nesmí ohrozit lidské zdraví, nesmí způsobit nepřijatelnou změnu ve složení potravin a nesmí způsobovat zhoršení organoleptických vlastností potravin. Tyto požadavky je možné naplnit pouze při dodržení následujících principů:    

  • výběrem vhodných a schválených surovin (monomerů, vstupních látek), přísad, barviv aj.,
  • zajištěním, že při vlastní výrobě budou dodrženy principy správné výrobní praxe,
  • správným použitím výrobku v souladu s podmínkami, za kterých byl výrobek testován podle typu materiálu, za podmínek reálného a předvídatelného použití (PET láhve jsou jen na jedno použití), 
  • zajištěním hygienických podmínek pro přepravu obalů a jejich skladování. 

Co se děje s PET láhví, než doputuje do obchodu? 

PET láhve jsou vystavovány naprosto extrémním teplotním rozdílům. Plní se při 90 °C, poté čekají na svou chvilku ve skladu při teplotách -3 až 29 °C. Následuje transport v nákladních autech v teplotách od 37 do 65 °C, nakládání a vykládání od -10 do 37 °C (podle ročního období) a nakonec stání vody v obchodě, před benzínovou pumpou a tak dále. Často jsou sklady s PET láhvemi pod střechou nebo v horních patrech a teploty jsou zde opravdu vysoké. 

PET láhve nepoužíváme jen s kupovanou vodou, ale používáme jednu a tu samou lahev stále dokola. Natáčíme si do ní vodu doma znovu a znovu. Ani tady nejste ušetřeni rizikům, neboť škodlivost PET láhví má bakteriální povahu, a to hlavně při opakovaném používání. Stěny plastových lahví se časem naruší a vzniknou v nich mikroskopické praskliny, kde se daří bakteriím. A tak i právě natočenou vodu vám PET láhve ihned kontaminují. Většina z nás si neuvědomuje a kolikrát ani neví, že PET láhve jsou jen na jedno použití. 

Z čeho a co máme pít? 

Doma nebo v práci lze pít kohoutkovou vodu ze sklenic a hrnků. Pokud vám voda z kohoutku nechutná, můžete si koupit přístroj na výrobu domácí sodovky namísto častých nákupů balených vod. Vodu si lze také ochutit citronem, jablkem, pomerančem, salátovou okurkou, zázvorem. Při cestování lze využít i jiných obalových materiálů – např. nerezových a skleněných láhví. A pokud již máte koupený nápoj v PET lahvích nenechávejte jej na přímém slunci. Například vodu v PET láhvi nahřátou z celodenního pobytu v autě, je lépe vyhodit než bojovat s nebezpečnými chemikáliemi v těle.  

Z čeho budeme pít je jen na nás. Vybrat si můžeme každý. Při vynechání PET láhví z našeho nákupu, nejen že snížíme produkci plastových odpadů a uděláme něco pro životní prostředí, ale zároveň ochráníme i naše zdraví.

 

Iveta Mrkáčková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: pixabay.com

Zdroje:

PET láhev – Wikipedie (wikipedia.org)  
Nikdy nepijte vodu z PET láhví, můžete si ublížit, varují vědci - Poznatsvět.cz (poznatsvet.cz)  
Nepijte vodu ze špatné plastové láhve (uspesna-lecba.cz)  
Pití vody z pet lahví je bezpečné | Můžeme jíst zdravěji (muzemejistzdraveji.cz) 


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 16. 04. 2024 8:08