Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Jak ekologicky na dovolenou?

Jak ekologicky na dovolenou?



Vyvěšeno: 30. 5. 2024
Sejmuto:
Evidenční číslo: 18-2024

girl-3528292_640.jpgJak ekologicky na dovolenou?

Po většinu roku se každý z nás snaží chovat ekologicky – třídit odpadky či neplýtvat potravinami, energiemi i vodou.  Málokdo se ale zamyslí nad ekologickým dopadem své dovolené. Není to trochu škoda? Proč si kazit ekologickou stopu několika týdny v roce, když naplánovat k přírodě šetrnou dovolenou není tak těžké.

Doprava

Plánování je nejdůležitější část přípravy „ekologické“ dovolené. Kromě cílové destinace a typu ubytování je třeba rozmyslet především dopravu. Vybereme-li si blízký cíl cesty, můžeme zvolit kolo či hromadnou dopravu. Na delší vzdálenosti bude třeba dojet autem či letět letadlem. Porovnání jednotlivých způsobů dopravy je možné díky jejich uhlíkové stopě, kterou za sebou zanechají. Při cestě hromadnou dopravou autem či letadlem platí, že čím cestujeme dále, tím více se spotřebovává paliva a produkuje se více znečišťujících látek a hluku, a úměrně tak narůstá náš dopad na životní prostředí.

Některé letecké společnosti nabízejí příplatek k letenkám, kterým můžete vykompenzovat množství uvolněného CO2, které vznikne během vašeho letu. Tyto peníze putují v rámci nejrůznějších tzv. „carbon offset" programů na realizaci ekologických opatření zabraňujících emisím skleníkových plynů, např. na výsadbu stromů.

Ubytování

Stejně jako dopravní prostředek si můžeme také vybrat typ ubytování. Ti nejméně nároční se spokojí se spaním pod širákem či tábořením v kempu. V obou případech je ale třeba brát ohled na lokalitu, ve které přespáváme a nerušit např. zvěř či neohrožovat přírodu ohněm. Velmi často je spojováno ekologické cestování s agroturistikou. Ačkoli nelze tyto pojmy zaměňovat, je agroturistika, tedy trávení volného času ve venkovských podmínkách, dobrým příkladem toho, jak prožít k přírodě šetrnou dovolenou. Na statku mají návštěvníci možnost poznat tradiční život sedláků a seznámit se s postupy výroby základních potravin a výrobků a tím lépe navázat vztah k přírodě a jejím darům. Výběr statků, kde je možné provozovat agroturistiku, je v rámci ČR i Evropy velmi široký.

Nabídka ekologického ubytování existuje i mezi hotely. Stačí zapátrat v databázi hotelů s environmentálním označením – ať už v podobě národní ekoznačky (pro ČR - zde) nebo evropské „květiny“ (zde). V ČR patří „označené“ hotely mezi ty ve vyšší cenové kategorii a soustředí se prakticky jen na Prahu, ale například v populární Itálii mají ekologické označení desítky hotelů, penzionů a kempů v širokém cenovém rozpětí po celé zemi.

Pro samotný pobyt platí ta samá pravidla šetrného chování jako doma - je vhodné třídit odpad dle místních zvyklostí, šetřit vodou a zbytečně neplýtvat potravinami. Jestliže je k dispozici v místě ubytování klimatizace, je třeba dbát o její řádné nastavení. Zvláště v jižních zemích dochází k přetížení elektrických sítí kvůli chlazení pokojů, restaurací a barů.

Aktivity

Taktéž aktivity, které v rámci dovolené provozujeme, mají vliv na celkový ekologický účet za dovolenou. Pěší turistika či cykloturistika opět zatěžují životní prostředí nejméně. Zvláště pokud se vydáme do chráněných území. Stejně tak lze sjíždět řeky, ale za podmínky, že je dostatek vody a pohybujeme se v místech, kde je to dovoleno. Při našich výletech je samozřejmostí nezanechávat po sobě odpadky.

Lze provozovat také tzv. lovy beze zbraní – pozorování a fotografování, ovšem bez narušování biotopů a stanovišť zvířat i rostlin. V rámci agroturistiky je jistě velmi přínosnou prací např. kosení luk, jízda na koni či péče o zvířata. Dopad na místní přírodu má také např. sběr suvenýrů v podobě korálů či chráněných rostlin.

Dovolenou je možné směřovat kamkoli. Do blízkého kempu, evropského velkoměsta, přímořské oblasti stejně jako na chalupu. Záleží na každém z nás. Pobyt mimo naše běžné prostředí má především za úkol nechat odpočinout našemu tělu i mysli a nabít nás energií. Jestliže v někom z nás probudí nevšední zážitek na statku, zkušenost při dopravě letadlem či návštěva přírodně cenného území probudí i větší zájem o ochranu životního prostředí, bude to jen dobře.

Tip

Na závěr jeden tip na velmi zajímavou dovolenou či výlet po ČR. Zkuste navštívit malou vesnici na úpatí Bílých Karpat s názvem Hostětín, kde si můžete prohlédnout mnohé ekologické projekty v praxi, včetně penzionu oceněného ekoznačkou.


Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: pixabay.com

Zpět na přehled
Naposledy změněno: 15. 05. 2024 10:09