Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Ekologické miminko

Ekologické miminko



Vyvěšeno: 5. 6. 2024
Sejmuto:
Evidenční číslo: 19-2024

baby-8105822_640.jpgEkologické miminko

Příchod miminka do rodiny je obrovskou událostí. Ještě před jeho narozením se nejen rodiče, ale i babičky, tetičky i další rodinní příslušníci snaží zajistit vše potřebné pro to, až se očekávaný mrňousek objeví v jeho novém domově. Již dlouho před tím je celá rodina zaměstnána přemýšlením o tom, co je pro něj potřeba zajistit, aby byl spokojený, šťastný, zdravý, aby prospíval. A tak se kromě výběru kočárku rokuje také o plenách, přebalovacích pultech, oblečení, kosmetice a mnoha dalších potřebách. I do výběru miminkovských potřeb a propriet dnes zasahuje ekologie a mnozí rodiče se snaží v souladu s ekologickými principy zajistit veškeré miminkovské náležitosti.

Důležité je však ujasnit si priority. Je-li cílem pečovat o miminko tak, aby ono samo bylo opečováváno ekologickými přípravky v míře největší, nebo je-li smyslem počínání kromě ochrany miminka také ochrana životního prostředí. V prvním případě je možné využívat ty největší vymoženosti a nejlepší přípravky a výrobky z celého světa, ale je zřejmé, že dovozem jakýchkoliv produktů ze vzdálených destinací silně utrpí životní prostředí, neboť právě doprava je jedním z nejvýznamnějších přispěvatelů k jeho znečišťování a poškozování, což vlastně v konečném důsledku rovněž přispívá ke vzniku prostředí, jež je nevhodné pro kohokoliv, natož pro malé miminko.

Začíná to papáním, čůráním a kakáním. U papání je to jasné: zcela nejzdravější a nejekologičtější potravinou je samozřejmě mateřské mléko. Kojení totiž nejen uspokojuje veškeré potřeby dítěte, tedy kromě hladu a žízně také jeho citové potřeby, ale současně odpadá i nákup a používání uměle vyráběných mléčných náhrad, tedy různých Sunarů, Nutrilonů, Feminarů apod., které v žádném případě nemohou ekologické kojení dokonale nahradit. A co víc – v momentě, kdy začneme používat tyto náhražky, je potřeba zajistit lahvičky, dudlíky, lžičky, bryndáčky a celou spoustu dalších potřeb.

Někdy ale kojení z nejrůznějších příčin nelze zcela využít, pak je tedy třeba vybrat zboží z materiálů vhodných právě pro miminka. Na trhu je výrobků pro miminka nepočítaně, ale před některými je třeba důrazně varovat. Obsahují totiž mnohdy látky, škodlivé nejen pro malé děti. Kromě dudlíků, saviček, kousátek, kojeneckých lahví a kojeneckého nádobíčka jsou to také některé hračky, které dětem již od nejútlejšího věku nabízíme pro zabavení či rozvoj motoriky a rozvíjení smyslů, ale jež se obvykle rovněž dostávají do kontaktu s dětskou kůží, sliznicemi, nebo se přímo dostávají do dětského trávicího ústrojí, protože ústa jsou prvním testovacím prostředkem každého nemluvněte. Je důležité dávat si pozor na všechny výrobky z plastů. Nevhodné zboží nemusí pocházet nutně z tržnice, ale setkáváme se s ním i v kamenných obchodech. Proto je třeba, zejména pro kojence a batolata, vybírat zboží opatrně a dávat přednost certifikovaným výrobkům, u nichž je zřejmé, že škodlivé látky neobsahují. Mezi hlavní toxické látky patří zejména ftaláty, bisfenol BPA a triclosan.

  • Ftaláty – ohrožují funkce ledvin a jater, zvyšují riziko vzniku alergií, či astmatu. Snižují produkci mužského hormonu testosteronu a spermií, způsobují atrofii mužských reprodukčních orgánů a tím narušují plodnost.
  • Bisfenol – může narušit endokrinní systém, ohrožuje vývoj plodu, novorozenců i starších dětí.
  • Triclosan – má negativní účinky na fungování imunitního systému člověka, předpokládá se, že je zodpovědný za poruchy štítné žlázy a zvyšuje riziko infarktu a vede také k rezistenci vůči antibiotikům

V nabídce jsou dnes již i výrobky z biologicky odbouratelných plastů zhotovené z kukuřičného škrobu.

Nebezpečné chemické látky může obsahovat i dětská kosmetika. Chceme, aby naše miminka byla nejen zdravá a prospívající, ale také voňavá, a tak se snažíme opečovávat je nejrůznějšími krémy, olejíčky a kosmetickými mléky, myjeme je speciálními mýdly a šampony. U miminek je opravdu důležité vybírat kosmetiku kvalitní, na přírodní bázi. Špatně zvolenými přípravky můžeme u dětí podpořit vznik a rozvoj ekzémů a alergií, ale můžeme jim způsobit i další zdravotní problémy. I kosmetika může samozřejmě obsahovat nebezpečné chemické látky, např. ropné deriváty, parabeny, umělá barviva, stejně jako v plastech, i zde se mohou vyskytovat ftaláty a triclosan.

Pokud vybíráte kosmetiku pro miminko volte přírodní produkty, nejlépe v bio kvalitě a s českými atesty. Ale popravdě – miminko moc kosmetiky nepotřebuje. Vůni má krásně miminkovskou i bez ní, a pokud jeho pokožka nepotřebuje zvláštní péči, je pro mytí a hygienu nejekologičtější čistá voda, případně kvalitní dětské mýdlo.

Jedním z nejvýznamnějších a nejdiskutovanějších miminkovských témat jsou plínky. S vynálezem jednorázových plen si mnohé maminky oddechly, ovšem s jejich používáním dostává zabrat životní prostředí. Největším problémem u jednorázových plen je množství odpadů, které tak vznikají. Bylo spočítáno, že jedno dítě za plenkové období vyprodukuje 1 tunu odpadu z plenek, jež se následně skládkují nebo spalují, a tak vniká další velká zátěž. Jejich nespornou předností je praktičnost a úspora času při praní a žehlení. Z ekologického hlediska přesto jasně vítězí látkové pleny, byť jejich odpůrcům se nechce věřit, že navzdory nutnosti praní, jsou k přírodě daleko šetrnější než papírové plenky na jedno použití.

Moderní a zodpovědné maminky využívají látkových kalhotkových plen, které se nemusí žehlit ani skládat a není nutné na ně dávat svrchní nepromokavou vrstvu. V nabídce jsou dnes látkové pleny v jednotné velikosti, které lze použít od narození miminka až do konce jeho plenkového období. Na celé toto období stačí dvacet takových plínek. Na trhu je široká nabídka moderních látkových plen z biobavlny, bambusu i konopí, které se tvarem podobají plenám jednorázovým a jejich používání je velice nenáročné a snadné. Látkové pleny jsou pro miminko zdravější, ekologičtější a finančně méně nákladné ve srovnání s jednorázovými plenami. Ty bývají často neprodyšné, obsahují chemické látky a jsou ohromnou zátěží pro životní prostředí.

Pro ekologické praní plen, dětského oblečení i ložního prádla je možné využít speciálních pracích prostředků, určených právě pro tento účel, ale i v nich bývají obsaženy zbytečné parfémy a další látky, které nemusí být právě pro vaše dítě vhodné a leckdy mohou způsobit alergickou reakci, vyrážku nebo ekzém. Proto jsou vhodnější prací prostředky s hypoalergenní certifikací, s přírodními oleji bez chemikálií či ekologickou značkou, je však třeba zkoušet a vybrat dle citlivosti pokožky vašeho miminka. Lze si však vyrobit i vlastní šetrný prací prostředek z mýdlových vloček nebo nastrouhaného pracího mýdla a sody. Je účinný, levný a opravdu šetrný, můžete se s ním setkat i pod názvem mýdlový sliz. A rozhodně nepřispívá ke vzniku dětských alergií.

Na skvrny je vhodné používat žlučové mýdlo, které je opravdu ekologickým produktem a je vynikajícím prostředkem na odstranění skvrn živočišného původu, tzn. ideální na pokakané plínky. Velmi nevhodné je pro děti používání aviváží. Může být také důvodem vzniku alergické reakce, navíc snižuje savost prádla, což např. u ručníků, osušek či látkových plen není žádoucí. A vůbec – aviváže jsou považovány za jeden z ekologicky nejškodlivějších produktů používaných v domácnostech. Jsou velkým ohrožením pro povrchové vody, které jsou jimi silně. Náhradou za aviváž může být obyčejný ocet. Ten z prádla vypudí zbytky pracího prostředku a zároveň pomáhá dezinfikovat i čistit pračku. Pro vůni pak je možné přidat přímo do prací dávky několik kapek vonného přírodního esence.

Pro přemisťování děťátka na delší či kratší vzdálenosti, vycházky, návštěvy, je na trhu také mnoho variant výrobků od těch nevhodných, či vyloženě škodlivých, až po ty správné, šetrné k miminku i k životnímu prostředí. I kočárky a autosedačky se dnes už vyrábějí z ekologických materiálů a je správné zvážit, jestli vložit peníze do koupě levnější varianty, která je méně stabilní a bezpečná, a navíc může obsahovat jedovaté chemické látky, jako jsou např. ftaláty nebo formaldehyd, nebo investovat do bezpečného výrobku. Rozhodně se to vyplatí jak pro mrňouska, tak i pro životní prostředí.

Věříme, že se každý snaží pro svého drobečka vybrat to nejlepší, alespoň tak, jak si sám představuje, že to nejlepší je. Přejeme vám, ať se vám v tomto směru daří a ke svému přání ještě přidáváme víru v to, že alespoň malinko veškeré ty počiny budou souznít i se snahou vybrat to nejlepší také pro naši planetu. Protože ta je pro ty naše mrňousky opravdu důležitá.

Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: pixabay.com

Zpět na přehled
Naposledy změněno: 24. 05. 2024 7:57